Baru nak buat Kari Ikan, baru perasan kelapa parut yang dibeli semalam sudah basi kerana terlupa simpan dalam peti. Mesti kecewakan, sebab kelapa parut tidak tahan lama terdedah pada suhu bilik.
Sebenarnya ada cara yang mudah untuk menyimpan kelapa parut supaya tahan lama.
Jom baca petua yang dikongsikan oleh Niza Hamid
Ads
PETUA SIMPAN KELAPA PARUT TAHAN BERBULAN Yang suka buat kuih berasaskan kelapa parut mesti kene simpan banyak stoc kan? Nak buat inti la, nak campur dalam adunan kuih, nak perah jadi santan, kene la simpan stoc bebanyak.
Kene cuba cara ni nak simpan biar tahan lama tak masam. BAHAN
======
Kelapa parut
Sedikit garam CARANYA
========
Ads
Letakkan kelapa parut dalam loyang.
Taburkan dan gaulkan garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah sebagai anti pereputan, buat tahan lama.
Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.
Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik anggaran sekali masak. Simpan dalam peti sejuk bahagian sejuk beku.
Bila nak guna, keluarkan berapa banyak nak guna dan kukus semula.
Cara ni kelapa parut boleh tahan 2-3 bulan.
Tips tambahan:
Kalau nak buat santan pekat, kisar kelapa parut dengan sedikit air sebelum ditapis. Boleh ulang kisar hingga 3 kali.
#Share petua ni biar yang lain pun tahu.
Ads
Nota gambar:
Leka mengukus sambil update status, hangit suda. Huhuhu. Jangan folow yang ni. Folo cara simpan je ok?
Niza Hamid
Kongsi petua mudah
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Puding mangga antara sajian yang mudah untuk disediakan sebagai sajian pencuci mulut. Rasa manis buah mangga memang betul-betul memancing selera. Enak dinikmati ketika sejuk-sejuk, lega rasa tekak terutama bila cuaca panas.
Bagi mak-mak yang tiada idea untuk membuat sajian pencuci mulut, apa kata anda cuba resipi puding mangga susu bersama chia seed ini seperti yang dikongsikan oleh Shida Razak KC.
Puding Mangga Susu Bersama Chia Seed
Lemak-lemak Manis Best Makan Sejuk-sejuk
RESIPI PUDING MANGGA SUSU BERSAMA CHIA SEED
UNTUK LAPISAN BAWAH:
BAHAN-BAHAN:
400 ml susu segar
100 ml air
1 biji mangga/100-150g mangga di potong dadu
2 sudu besar serbuk agar-agar
1/2 sudu kecil garam
3 sudu gula (boleh guna molases sugar untuk lebih sihat)
1 sudu kecil pewarna kuning (jika ada)
Terasa-rasa Manis Buah Mangga
CARA MEMBUAT:
1. Kisar semua bahan. (lapisan bawah).
2. Selepas semua bahan dikisar, masak selama 2 minit hingga mendidih.
3. Kacau rata dan masukkan ke dalam bekas/loyang. Ketepikan.
UNTUK LAPISAN KE DUA:
BAHAN-BAHAN:
250 ml susu segar
1 sudu besar serbuk agar-agar
2 sudu besar gula batu/gula biasa
Secubit garam
1/2 cawan chia seed
CARA MEMBUAT:
1. Masak susu segar bersama masak 1 sudu besar serbuk agar-agar.
2. Campur 2 sudu besar gula batu/ gula biasa pun boleh dan secubit garam dan kacau hingga mendidih.
3. Campurkan 1/2 cawan chia seed yang telah dikembangkan. Jika tiada chia seed, selasih pun boleh.
4. Tuang untuk lapisan ke dua setelah sejuk lapisan pertama. Taburkan mangga dadu di atas puding. Sejukkan dalam peti. Makan ketika sejuk memang sedap!
Air rebusan sireh jika diminum telah lama diketahui manfaat oleh kita orang wanita. Lebih-lebih lagi buat ibu yang beranak ramai. Selain diminum, air rebusan sireh juga jika dijadikan bahan untuk bertangas memang tidak akan menghampakan kesan yang dapat dirasai.
Jika masih ada yang belum pernah mencuba dan tidak tahu caranya, jom kita fahami sebagaimana yang dikongsikan oleh Norliza Mohd Salleh, dan beliau merupakan antara yang aktif berkongsi posting dalam laman sosial berkenaan jamu tradisional ini.
REBUSAN AIR UNTUK BERTANGAS
BAHAN-BAHAN
Beberapa helai daun sireh (lagi byk lagi bagus)
1sudu kecil garam kasar
Beberapa keping Asam gelugor
5biji manjakani
CARA BUAT :
Rebus dengan air. Ikut suka korang lah nak air banyak mana.Rebus sampai naik bau dan sampai manjakani lembik ye. Baru ummphh oh la la giteww.Khasiat bertangas1) sirih bersifat antiseptik dan berupaya membunuh fungus. Dan rawat kputihan.
2) kecutkan buasir
3) buang toksin melalui proses bertangas
4) lancarkan perjalanan darah
5) merawat masalah kencing tak lawas
6) merawat faraj dan rahim
7) merawat masalah faraj kering
Selain itu, sireh boleh juga dijadikan sebagai minuman untuk membantu menyegarkan badan dan jika rajin diamalkan masalah bau badan dan keputihan juga dapat diatasi.
Ini perlu buat!
BAHAN-BAHAN
5 helai daun sireh
3 kuntum bunga cengkih
3 gelas air
Cara2 :
Rebus semua bahan sehingga jadi 1 gelas Air.
Siap. Amalkan seminggu 1x saja.
Sumber : Norliza Mohd Salleh
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Spaghetti sebagai mana kita tahu macam-macam menu boleh disediakan untuk dijamu kepada seisi keluarga pada bila-bila masa. Sama ada untuk dijadikan menu sarapan, tengah hari mahupun menu makan malam, nyata menepati selera.
Jadi di sini KELUARGA kongsikan 3 resipi berasaskan spaghetti yang viral dan mendapat tumpuan warganet.
RESEPI SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
1 paket spaghetti =(500 gram)
Udang sederhana anggaran 400gram
Sotong 400 gram
Cendawan butang10biji(boleh letak jika suka
Cili padi hijau 5 batang- dihiris
Cili padi merah5 batang- dihis
Bawang Holland atau bawang besar 1 biji -dipotong dadu
Bawang putih 7 ulas -dicincang
Butter 5 cm
Minyak zaiton 5 sudu besar
(Kalau nak letak minyak masak pun tak apa)
Parsley 1 sudu kecil
Oregano 1 sudu kecil
Basil 1 sudu kecil
Lada hitam1 sudu kecil
Serbuk cili @chili flakes 1 sudu kecil jika
Garam dan serbuk perasa
Air rebusan speghetti 2 senduk
Cara rebus spaghetti
1)masak air sehingga mendidih,gunakan periuk Yang lebih besar supaya mudah untuk speggheti kembang Dan masak dengan sempurna
2)apabila Sudah mendidih,masukkan garam=2 cubit,Dan minyak masak 2 sudu besar Dan masukkan spagheeti
3)anggaran masak spaggheti 12-15 minit
4. Dan tapiskan spaggheti
Cara MEMASAK spaghetti aglio olio
1)API Yang sederhana
2.panaskan butter Dan minyak zaitun,
2)masukkan bawang putih(masak sehingga sedikit kekuningan)
3.masukkan bawang Holland atau bawang besar(masak sehingga sedikit kekuningan)
5.masokkan udang Dan sotong(Gaul sehingga masak
6.masukkan cili padi,lada hitam,parsley,basil,oregano,serbuk cili@chili flakes ,garam Dan serbuk perasa
7.masukkan spaghetti Yang telah direbus Dan Gaul sebati,masukkan air rebusan speghetti ,Serta rasakan dengan secukup rasa Yang diinginkan
kredit: Nurul Ateekah
Creamy Salsa Spaghetti Pepperoni With Salmon Grill
Untuk hidangan 4 orang
Rebus sebungkus spaghetti / any pasta anda suka toskan, gaulkan bersama olive oil..letak tepi.
Panaskan kuali..
-Masukkan butter 2 tbsp bersama sedikit olive oil kedlm kuali.
-Tumis garlic cincang & bawang merah dadu
(Banyak mana, agak-agak)
-masukkan 1/2 cup hirisan mushroom shitake ( boleh letak lebih ikut citarasa)
-Masukkan 1-2 tbsp tepung gandum
(Kacau sebati bersama tumisan)
– masukkan 1 cawan susu full cream
Kacau sampai likat
– masukkan 1/2 cawan cream cheese KC guna jenama Tatura.
(Kalau takde cream cheese boleh guna cheese keping dlm 5 – 6 keping atau cooking cream)
*Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit kawal kelikatan anda suka..
( tutup api dan blend halus jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik).
Kemudian dah blend tuang kembali ke kuali asal..pasang api medium
Masukkan semua bahan di bawah ke dalam kuali bersama creamy sauce blend tadi.
– masukkan 3 tbsp tomato puri
– masukkan 1 tbsp cili powder
– masukkan 1 tbsp cili flake/cili powder
– masukkan 1 tsp serbuk lada hitam
– 1 tbsp mix herb
– dry pasley, agak2
– 1 – 2 tbsp perahan lemon
– garam dan gula secukup rasa
– jika nak sedap lagi boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa..kc tak letak sbb jarang masak guna bahan bersumberkan msg. Kadang2 saja.
Kacau2..kalau telalu likat masukkan air..kawal kelikatan mengikut selera anda..
Panas kan pan lain..tumiskan garlic cincang
-Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yg anda suka(potong slice)
– masukkan pepperoni. Sedikit lada hitam dan sos tiram..kacau2..sampai agak garing..masukkan dlm kuah kita dalam kuali gaul2 dan masukkan skali spaghetti..kacau2..tambah air jika terlalu likat..ikut citarasa anda…
Bahan
Spaghetti 1 bungkus (boleh guna pasta jenis lain)- rebus, tos, simpan seedikit air rebusan & ketepikan
Udang/ayam/sotong – kupas/potong & bersihkan
4-5 biji Telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dgn garfu)
Bwg putih 3-4 ulas – ketuk
Butter (salted) 2-3 sudu
Daun kari
Cili padi potong (ikut kepedasan msg2. Sy letak 2-3 biji)
Garam & gula secukup rasa
Cara
1. Panaskan kuali, masukkan butter & bwg putih. Tumis
2. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih
3. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam & gula.
4. Masukkan spaghetti & 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang
Variasi:
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah
2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nnt muak.
3. Boleh guna resepi sama utk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin (rujuk gambar akhir). Udang/ketam/sotong/ayam diperap dgn sedikit garam, serbuk lada hitam & tepung jagung (jgn tambah air nnt keras kejung) & digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resepi di atas.
Selepas insiden membawa dua lelaki ke dalam rumah, kali ini pempengaruh doctor selebriti, Dr Say diuji sekali lagi bila mana pembantu rumahnya mengasari anak ketiganya yang baru berusia 10 bulan.