Enaknya menikmati aiskrim lagi lagi waktu cuaca panas kan. Anak-anak yang paling teruja kan.
Kalau dulu perisa biasa seperti asam masin, milo dan sebagainya, tetapi sekarang pelbagai perisa boleh dicuba, janji kreatif kan ibu-ibu.
Nah, cuba buat sendiri. Tak payah nak beli lepas ni. Lebih jimat dan anak-anak boleh makan sebanyak yang diingini. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh saudari Siti Masitah Awang Kechik
Kerana ais krim nih boleh jadi gaduh Nih malam sis R&D sendiri, Sis xmasuk pun mana2 kelas magnum ais krim nih Sis cuba ja teknik nih, sis suka mengkaji ? Kita tgk esok pagi jadi ker dak
Kalu jadi sis share nanti teknik nih
Senang yang amatttt aduhaiiiiii
=====================================
Hasil kajian semalam
Resepi ais krim kat dalam tu saya guna resepi ais krim susu
Saya buat sikit ja
Ads
Resepi Ais Cream ============== – half tin susu cair – half tin susu pekat – 200ml whipping cream (optional nak letak pun boleh tak letak pun boleh) – 1.5 litre air – 2 tbsp tepung jagung – 1/2 cawan gula (rasa dulu baruh boh gula banyak mana hangpa nak ok) – vanilla flavor atau essence ikut suka
*kacau semua dalam periuk tanpa api, pas dah sebati baru letak atas dapur * masak dan kacau sampai mendidih * dah didih tutup api
Resepi chocolat tu =============== – 250gm milk chocolate beryls (kalu hangpa kaya boh la cadbury) – 250gm dark chocolate beryls
* cairkan guna kaedah double boil * pastikan api tak kuat dan jgn bg air tu terperecik kat adunan chocolate ok * Dah siap sempurna cokelat dicairkan letak tepi * Masuk dalam piping bag ikat * cara nak boh boleh rujuk gambaq kat bawah
Adunan ais krim bg suam, hangpa jgn duk tuang hangat2 tu satgi tangan hangpa panas nak pegang susah, paham
Ads
Step masuk chocolate tu tgk kat bawah na
Chocolate tu pun bg suam skit Boh cokelat agak2, jangan tebal jangan nipis Kalu tebal satgi hangpa makan cokelat bukan ais krim
Kalu nipis serupa hangpa makan ais kerim coki coki tu bukan la ala2 magnum
Jangan ingat goreng ayam ni senang seperti goreng nuget. Hanya masukkan dalam minyak panas, kemudian tunggu beberapa minit dan nuget telah siap dimasak dengan sempurna.
Apa yang selalu terjadi bila kita makan ayam goreng, luar nampak garing tapi di bahagian dalam atau isi masih berdarah. Kalau terkena memang boleh putus selera untuk terus menikmati ayam goreng yang ada di depan mata.
Bagi memastikan ayam yang digoreng masak sempurna di bahagian isi memang ada cara tertentu yang harus dilakukan. Bermula daripada proses membersihkan ayam hinggalah teknik menggoreng, semua ada petuanya. Jom semak.
1. Kelar dan kukus seketika
Cuci bersih ayam dan jangan lupa untuk kelar-kelarkan ia terutamanya pada bahagian paha ayam. Kemudian perasakan dengan garam dan kunyit dan kukus seketika.
2. Gunakan minyak yang banyak
Sediakan kuali yang bersesuaian dan isi dengan minyak yang banyak. Pastikan semasa menggoreng, ayam tenggelam di dalam minyak sepenuhnya.
3. Masak bahagian yang sama
Asingkan bahagian berdaging dengan bahagian bertulang dan masak mengikut kumpulan yang telah dibuat tadi. Contohnya, jika bahagian berdaging dimasukkan ke dalam kuali, maka pastikan semua bahagian berdaging digoreng serentak. Kemudian diikuti menggoreng bahagian bertulang pula sehingga habis. Ini untuk pastikan ia masak sekata.
4. Pastikan api sederhana
Jangan sekali-kali menggunakan api yang besar untuk memendekkan waktu menggoreng. Memanglah ayam digoreng akan nampak kekuningan dan garing di bahagian luar namun bahagian isinya pasti tidak akan masak sempurna. Sebaiknya gunakan api sederhana.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Doa makan antara doa harian yang sedari kecil lagi sudah diajar dan dihafal oleh kita semua. Jadi tidak hairanlah doa ini begitu ‘melekat’ di hati dan lancar sahaja dibaca setiap kali sebelum menikmati hidangan.
Pun begitu, tahukah anda sebenarnya doa makan ini tidak terhad boleh dibacakan sebelum makan malah memberi kesan yang besar jika diamalkan dalam kehidupan harian.
Ini sepertimana yang dikongsikan oleh Sharifah Nurzehan berkenaan doa makan bukan sekadar doa makan.
Ramai yang ingat doa ini hanyalah dibaca pada waktu makan sahaja. Sebenarnya, doa ini juga boleh dibaca bila-bila masa.
Ramai yang pandang remeh pada *kemujaraban sesuatu doa*. Doa apabila kita yakin dan faham maksudnya, insyaAllah makbul dengan izin Allah.
Menikmati sotong goreng tepung memang sedap. Lebih-lebih lagi dimakan panas-panas begitu sahaja tanpa nasi. Wow memang puas hati!
Tapi yang kurang seronoknya, harga untuk sepinggan sotong goteng tepung pun mahal dan kuantitinya sedikit. Itu yang buat anak-anak boleh berebut makan dibuatnya.
Jadi apa kata, hari ini anda sediakan menu ringkas yang menyelerakan ini untuk hidangan seisi keluarga sebagaimana yang dimasak oleh puan Cindy Azza ni.
Sotong Goreng Tepung
Hari ni buat sotong goreng tepung.
Selalu beli yg dh siap sekor rm7.Harini beli sekilo buat sendiri puas makan anak2.
Ni ye resepi nya kalau kwn2 mau
Tiada sukatan sy buat td main letak2 je..
Bahan-bahan:
Tepung beras
Rempah kari ikan
Garam
Telor.
Ajinomoto
Serbuk kunyit
3.Dlm bekas lain masukan tepung beras ,rempah kari,garam,serbuk perasa n serbuk kunyit.Ambik sotong yg digaul bersama telur td n letak dlm tepung gaul2 bg rata n goreng.
4. Dh agak2 kkuningan siap..
Slmt mcuba…
Tak ada petua pun kwn2 cuma telor jgn campur dgn tpng je sy buat satu2.
Lps salut telur br ltk dlm tpng golek2 bg rata n terus goreng.tu je..
sumber: cindy azza
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...