Semua wanita ingin memastikan sayur yang di beli di pasar kekal segar. Boleh lah berjimat cermat. Juga nak masak pun boleh guna bahan masakan dengan mudah. Ambil semua dalam peti ais tak perlu ke kedai dah.
Tapi nak simpan sayur agar kekal segar dan tahan lebih lama daripada biasa ada caranya yang tertentu. Cara penyimpanan sayur-sayuran yang betul, mampu membuatkan ia kekal segar, tahan lama dan tidak mu rosak.
Sekaligus menjimatkan belanja dapur dan mengelakkan pembaziran. Jom ikuti cara wanita ini puan, Noor Hafiza Mohamad.
Ikuti tip ini.
SIMPAN DALAM BOTOL
Sayur jangan letak di bahagian hujung peti ais nanti daunya jadi beku. Rujuk video lanjut.
BAWANG PUTIH DAN CILI PADI
DAUN BAWANG
-Simpan dah seminggu, pastikan daun yang rosak di buang 3 hari elak dia bercampur dan rosakkan daun lain. Jangan biarkan dua minggu nnti daun tu rosak.
CILI DAN KETUMBAR SEGAR SEHINGGA SEBULAN:
-Tukar tisu lapik cili bila basah dan basuh daun ketumbar 4 hari sekali. Rujuk video
SIMPAN LOBAK MERAH
Menarik kan tip ni. Selamat mencuba!
Sumber: Noor Hafiza Mohamad