Ada sesetengah orang lepak mamak, mesti akan order sup kat sana. Kalau tak makan dengan nasi, makan cicah roti je pun boleh licin semangkuk!
Nak tahu macam mana cara nak buat sup yang sedap sebegitu? Meh tengok resepi kat bawah ni. Bila dah pandai buat sendiri, dah tak payah lah nak makan kat luar dah kan? Jom cuba!
SUP REMPAH ALA KEDAI MAMAK
Ada yang minta resepi sup mamak saya aritu..jadi saya kongsikan..ni resepinya ye..
Bahan-bahannya :-
ayam kampung potong 4 bahagian (terpulang nak guna kambing or daging lembu)
rempah 4 sekawan – beli di sini
5 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
halia
cili api merah
4 peket kecik rempah sup (serbuk) – beli di sini
setengah peket rempah kurma (serbuk) – beli di sini
sebiji tomato
garam
bawang goreng – beli di sini
daun sup
sebiji limau nipis
Cara-caranya :-
1. Rebus ayam kampung yang telah dipotong 4 bahagian bersama 4 rempah sekawan.
2. Sementara tunggu rebusan tadi mendidih, kisarkan bawang besar, bawang putih, halia dan cili api merah.
3. Bila rebusan ayam dah mendidih, masukkan bahan kisar tadi ke dalam rebusan. Kemudian kacau rata dan biarkan mereneh.
4. Bila dah mereneh, masukkan rempah sup dan rempah kurma, lebur je dalam rebusan tu dan kacau rata dalam api sederhana.
5. Masukkan sebiji tomato yang telah dipotong dadu, biarkan mereneh lagi.
6. Perasakan dengan garam, masukkan bawang goreng dan hirisan daun sup. Kacau rata.
7. Kemudian keluarkan ayam, toskan.
8. Perah sebiji liau nipis.
9. Bila tengok kepekatan dah cantik, rasa pun dah ok, tutup api.
10. Bila nak makan, potong kecil ayam rebus tadi. Letak dalam mangkuk, tuangkan sup dan hias dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng,
** Awalan rebus nak masuk carrot pon ok..bior carrot tu hancur..akan pekat kuah sup tu..untuk saya..untuk sup yang pekat mainan dari bawang besar kisar serta rempah kering..terpulang cara memasing..
Sumber : Emee Sham