Bila teringin nak makan kek homemade yang sedap memang kena cari resipi yang mudah nak buat. Tambahan pula jika rumah tak ada set lengkap nak buat kek terutama alat penimbang kek.
Jadi sudah pasti, resipi kek yang mengunakan sukatan cawan jadi pilihan. Sebagaimana perkongsian oleh Atier Syah melalui laman Masak Apa Hari Ni, puan ini berkongsi resipi kek yang menggunakan minyak. Gebu gebas kek ni. Jom cuba!
Resepi Kek Minyak gebu gebas
Ads
Bahan-bahan
5 biji telur
1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak
perasa nenas atau pisang
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yg disukai
Ads
Ads
Cara-cara
👉 Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan.
👉 Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu. Sy putar dlm 5 minit.
👉 Masukkan susu pekat dan esen vanila, pukul sebati.
👉 Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
👉 Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak.
👉 Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
👉 Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas
Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian & gaul rata.
Sediakan loyang 8 inc.(Sy guna loyang 9 inc)
👉 Lapik dasar loyang dengan kertas minyak.
👉 Tuangkan adunan berselang seli warna sehingga habis
👉 Suhu 170 C bergantung kepanasan oven masing-masing
👉 Bakar selama 45 minit ~ 60 minit. Sy bakar sejam. Siap.
SELAMAT MENCUBA
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Meraikan selera anak-anak ketika musim cuti sekolah menarik juga jika disajikan kek coklat. Maklumlah, budak-budak apa sahaja sajian berasaskan coklat pasti menjadi kegemaran mereka.
Untuk itu, ini dikongsikan resipi yang boleh dicuba.
COKLAT MOIST CHEESE ni bukan ciplak hak orang lain.. dulang sis beli kat eco sebagai bukti.. nak bagi lagi kuat bukti sis yang masak. sis share resepi sekali..
Resepi Coklat moist cheese..
Telur – 2biji gred A @ B
Kalau gred C guna 3biji.
½ cawan gula
1sudu kecil esen vanila
Pukul bahan ni sampai kembang..
Bila dah kembang, letak
½ cawan susu cair
½ cawan susu pekat
½ cawan minyak
2 sudu besar air panas
Kaup rata je bahan ni sampai sebati..
Bila dah sebati letak.
tepung 1cawan
½ cawan serbuk koko
1sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil bakingpowder
( ayak dulu )
Kaup semua ni bagi sebati je.
dah sebati letak dalam loyang.
Bahan cheese ;
Cheese tu sebenarnya sikit je. lebih buat kek aritu. Tak tau bape gram. so boleh je letak angaran dalam 50gram cheese. tepung 2sudu besar.. susu cair 1sudu.. susu pekat 1sudu.. pukul sampai cheese jadi warna putih ( kembang )
+ kalau nak banyak cheese, buat je adunan cheese ni 2x ganda.. step tetap sama..
bila dah siap. Letak je atas adunan coklat tadi. cheese tu memang akan tenggelam masa letak. tapi jangan risau. nanti masa masak. dia akan naik ke atas sendiri. takda buat corak pon. letak cheese tu then kacau² je guna garfu.. biar buruk janji sedap.. kann
kukus 45minit @ sehingga masak.. siap
Air rebusan serai dan halia sangat bermanfaat untuk kesihatan, lebih-lebih lagi untuk tujuan pencernaan.
Zat anti mikroba yang terdapat pada serai dapat membasmi parasit dan bakteria jahat serta mengembalikan fungsi bakteri baik di dalam usus. Serai juga membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan.
Manakala halia pula mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus, kalsium, tenaga, protein, gentian, niasin, asid amino, gingerols, oleoresin, pati minyak, Vitamin A, B dan C sert lemak dan asid organik.
Ia dikatakan dapat membantu merawat penyakit banyak angin dalam badan, sakit kepala, sistem pencernaan bermasalah, sakit jantung, muntah, cirit birit, asma, sakit perut, pengaliran darah bermasalah, mati pucuk, lemah tenaga batin, keracunan udang, badan kesejukan,sakit pinggang urat saraf lemah, mabuk kenderaan, batuk kering, kejang, buang air berlendir dan darah haid berbau hamis.
Fungsi lain air rebusan serai dan halia ini adalah seperti berikut:
Melegakan Senggugut
Untuk wanita yang mempunyai masalah senggugut. Cuba amalkan meminum air serai dan halia setiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja senggugut, malah rasa mual juga akan turut hilang.
Agen Pencegah Kanser
Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.
Menurunkan Tekanan Darah
Serai dan halia juga banyak dimanfaatkan untuk mengurangkan tekanan darah serta merangsang peredaran darah. Dengan mengambil minuman yang mengandung serai setiap hari, ia sangat membantu dalam menurunkan hipertensi.
Sebagai Diuretik
Serai juga diketahui berkhasit sebagai diuretik, meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik. Salah satu cara memanfaatkan serai adalah dengan cara merebusnya untuk mengatasi gejala batuk. Sebanyak 5 gram akar serai dicuci, direbus dengan 1 gelas air selama 15 minit. Lalu air rebusan serai tersebut diminum. Bolehlah diamalkan dua kali sehari.
Detoksifikasi
Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pembuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang.
Meningkatkan Kadar Metabolisme
Halia juga dapat meningkatkan metabolisme dan membakar kalori kerana sel tubuh harus mengeluarkan tenaga ekstra hingga 20 peratus untuk mengolahnya. Khasiat lain halia ialah meningkatkan suhu tubuh hingga merangsang pembakaran lemak dalam tubuh.
Masukkan kesemuanya dalam periuk, masak atas dapur api sederhana. Perlahankan api, masak sehingga air bertukar kaler macam air teh o
Sejukkan dan sedia diminum. Sejuk pun sedap! Simpan dalam fridge, esok sebelum sarapan minum secawan dulu. Kalau suka boleh tambah sesudu madu atau perahan limau nipis .
Minum setiap pagi (kalau badan tak tahan panas boleh selang-seli minum).
.
Kredit : Nina Danish
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila tiba musim durian, memang banyaklah idea-idea olahan yang difikirkan kan? Antara pencuci mulut yang sinonim dengan durian adalah bubur atau kek.
Kali ini menunya sedikit berbeza dan klasik iaitu seri muka durian. Kuih ini juga mempunyai tekstur yang lembut serta rasa durian yang lemak manis.
Jadi, bagi penggemar durian memang sangat disyorkan untuk mencuba resipi yang dikongsikan oleh Noraslinda Md Radzhi ini.
Seri Muka Durian
Bahan-Bahan:
Lapisan Bawah
2 cawan beras pulut ( basuh dan rendam selama 1 jam)
2 cawan santan
2 sdb minyak masak
Garam secukupnya (beras pulut di tapis dan masukkan dalam loyang bersama bahan-bahan lain, kukus hingga pulut masak)
Lapisan Atas
1 cawan durian
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
1 sdb tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan gula
1 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning
Cara-Cara:
– Blend semua bahan dan masukkan ke dalam periuk.
– Masak atas api kecil, kacau agak² periuk panas, angkat dan tekan-tekankan pulut dan padatkan
– Tuang bahan yang di masak tadi ke atas pulut tadi dan kukus 40 minit.
– Sejukkan dulu baru dipotong.
– Untuk nak kukus guna acuan, saya guna acuan lompang saiz besar dan acuan disapu minyak. Pulut dilenyek dan masukkan dalam acuan. Tekan-tekankan dan ratakan isi pulut separuh acuan.
– Air kukus dah didih, pulut dikukus dulu kejap dan tuang adunan lapisan atas.
– Kukus 10 minit pertama api besar, 5 minit last api sederhana. Kuih dah sejuk baru keluarkan daripada acuan. Selamat mencuba!
Didie Alias lawat Amyza Aznan, datang beri semangat, rai hari jadi ke-19 Andre di wad. Pelakon Didie Alias telah meluangkan masa untuk melawat anak kepada sahabatnya, Amyza Aznan, yang kini sedang menerima rawatan di hospital akibat penyakit kanser paru-paru.