Bencana banjir yang melanda di beberapa negeri baru-baru ini memberi kejutan kepada seluruh negara terutama bagi pendudk Lembah Klang.
Ketika kejadian ada yang memberi tahu hanya mampu lari menyelamatkan diri tanpa membawa kelengkapan penting. Bahkan ada juga duduk di atas bumbung rumah. Namun siapa sangka dalam tempoh 24 jam dikatakan bahawa tiada bantuan penyelamat.
Ketika ini sudah pastinya mangsa banjir ada yang lapar, kesejukan dan kegelapan serta bateri telefon makin menyusut.
Suasan begitu membuatkan warganet puan Nur Farhana Aziz terpanggil untuk turut berkongsi cara beliau melakukan persiapan menghadapi sebarang bencana.
Ads
Dengan menyediakan beg yang besar dengan beberapa keperluan penting di dalamnya. Katanya, kelengkapan beg kecemasan itu telah dilakukan sejak bulan September.
Bukan hendak menabik dada tetapi berkongsi manfaat bersama demi keselamatan ahli keluarga.
Malah katanya, perkongsian beliau sebelum ini pernah mendapat komen negatif daripada netizen yang beranggapan negara Malaysia jauh daripada sebarang bencana.
Ads
Bug Out Bag ( BOB ) mami sekeluarga..
Alhamdulillah mami start kumpul dari bulan September untuk lengkapkan bag kecemasan ni. Banyak jugak kata2 negatif Malaysia ni jauh dari bencana gempa, tsunami & perang..
Kuasa Allah, perancangan Allah siapa tahu.
Allah berkuasa atas segala sesuatu.
Mungkin belum masa bencana besar, kita prepare lah untuk bencana kecil ni, & kita boleh improve lagi bag bencana kita di masa akan datang dari pengalaman.
Mami sedia salah satu puncanya ialah anak3.. kalau terjadi apa2, nak capai anak habis semua benda tak ingat dah.. jadi mami sediakan bag ni & letak tepi pintu rumah.
Bila jadi apa2 bencana atau kejadian, atleast mami abah mental tak koyak bila anak2 tak kelaparan, tak kesejukkan & terkawal sementara bantuan sampai.
Apa yang mami letak dalam ni?
AlQuran mini, cash, wisel, torch light, radio bateri, khemah utk 2 orang, document penting, ground sheet canvas, 3M gas facemask, powerbank solar, emergency charger manual, water filteration system, lilin askar, lighter, selimut, sport towel, windbreaker sebagai baju ganti, underware disposal, seluar, pampers, toiletries, pisau rambo, makanan : kembara pack ( tak perlu masak, sesuai waktu banjir ), kurma, kacang badam, kacang jagus, maggi, beras, minyak, sardin, biskut, nutella, peanut butter, air mineral, ubat : panadol extra, minyak panas, plaster luka, dettol, panadol kortal kanak2, ubat demam anak, salopas sakit otot.
Semua dalam bag & disusun rapi.
BAGPACK HIJAU :
Mami yang akan galas. Lebih ringan tapi semua barang urgent akan ada dalam bag mami sebab kecik & mudah nak cari gali.
Barang2 di dalam Bagpack Hijau :
1. Zip kecik : torch light 2 set, power bank solar & wisel.
2. Bawah, mask 3M & kf94, radio bateri, powerbank solar.
3. Bhg tengah untuk document penting, cash, mini alquran & casing phone antibasah.
4. Bhg utama ada pisau rambo, pelampung anak 3 set, pampers anak 2 helai, tuala wanita 3 helai, windbreaker 5 helai setiap seorang sebagai baju hujan. Sport towel & mineral water 2 bottle.
5. Bhg luar di belakang ada poket, mami selit canvas sheet.
6. Bawah bagpack ada khemah.
( Mask 3M mami sediakan jugak incase situasi gempa & mami prefer windbreaker berbanding baju hujan sebab lebih kecik, tak labuh & practical utk bergerak, sebab dia mcm sweater. Semua barang di masuk dlm plastic seal )
BAGPACK HITAM :
Abah yg akan bawak bag ni, sebab berat dalam anggaran 15kg total. Bag ni akan digunakan bila sampai destinasi selamat ( incase gempa ) atau ketika atas bumbung sementara tunggu bantuan sampai. Baju, towel, selimut, pampers, tuala wanita semua mami letak dalam drybag pastu sumbat dalam bagpack hitam ni.. selamat tak basah..
Barang2 di dalam Bagpack Hitam :
1. Zip depan ada extra mask KN94, extra filter utk mask 3M, ubat-ubatan, set charger ( bateri charger )
2. Kiri & kanan ada air mineral
3. Bahagian dalam ni mami asingkan pakaian & selimut semua masukkan dalam dry bag, pastu masuk dlm bag hitam ni.. so tak payah seal satu2 sebab besar, plastic seal pun tak muat nak masuk selimut..ada set pakaian ( 1 persalinan sahaja & mami pakai baju yang ada saja tak perlu membazir, digalakkan pakaian yg cepat kering ), makanan, barang mandi ( sabun mandi, ubat gigi & berus gigi shj & sabun basuh baju ).
Dan akan ada barang yang di tambah dari masa ke semasa. Makanan jugak kena tulis expired sesiap besar2.
Mendengar penjelasan daripada Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkenaan update Covid-19 hari ini (14 April) berkenaan kes lelaki lebih tinggi kadar kematian berbanding kaum perempuan, nyata itu juga cukup membimbangkan.
Apa tidaknya, lelaki sebagai ketua keluarga adalah tempat bergantung harap isteri dan anak-anak.
Andai mereka yang menjadi mangsa covid-19, tidak tergambar betapa sukarnya kehidupan akan dilalui oleh keluarga yang ditinggalkan. Apatah lagi jika anak-anak masih kecil.
Jadi sebab itulah pentingnya untuk kita semua terus kekal berada di rumah agar tidak dijangkiti.
Memetik laporan Astro Awani, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kadar kematian kaum lelaki akibat wabak COVID-19 di negara ini adalah lebih tinggi berbanding wanita.
Ia termasuk faktor kehadiran jemaah lelaki di Himpunan Tabligh di Sri Petaling serta aktiviti kumpulan itu yang banyak berada di luar rumah.
“Persoalan kenapa lelaki yang meninggal dunia berbanding wanita, iaitu 75 peratus lelaki dan wanita 25 peratus. Dalam himpunan di Sri Petaling kebanyakan adalah lelaki. Kita dapati kes kematian paling tinggi ialah mereka yang hadir di Sri Petaling iaitu lebih 30 peratus. Itu satu faktor.
“Kedua, mungkin lelaki banyak aktiviti luar banding wanita. Namun yang pasti, mereka meninggal dunia 50 peratus adalah lebih 60 tahun ke atas jadi risiko dia semakin tinggi. Lebih daripada 85 peratus daripada mereka yang meninggal dunia ada penyakit lain contohnya kencing manis, darah tinggi dan jantung,” tambahnya lagi.
Ujarnya, mereka yang mempunyai penyakit lain akan mempunyai gejala yang lebih teruk berbanding mereka yang tiada penyakit.
“Itulah antara faktor yang menyebabkan kes kematian lelaki itu tinggi,” ujar beliau
Slim Kembali Lepas Bersalin, Ini Menu Berpantang Yang Mak-mak Boleh Amalkan
Semua mak-mak selepas menjalani tempoh berpantang inginkan bentuk tubuh asal sebelum mereka bersalin. Maka sebab itulah pentingnya penjagaan pemakanan ketika dalam tempoh berpantang.
Makanan yang berkhasiat ketika menjalani tempoh berpantang selama 44 hari amat penting bagi memulihkan diri. Anda mungkin rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama sahaja hampir setiap hari.
Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mak-mak perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang sepanjang lebih dua minggu lepas melahirkan. Mak-mak yang sedang berpantang dan bakal berpantang pun boleh mencubanya.
“SIAPA KATA LAUK DALAM PANTANG TAK BEST. SEDAP TU. SIAP MENAMBAH LAGI. SAJA NAK SHARE MENU DAN RESEPI MASA SAYA BERPANTANG LEPAS 2 MINGGU LEBIH BERSALIN. SIAPA NAK SHARE SILAKAN. NANTI BILA BERPANTANG, BOLEH TENGOK BALIK.”
Menu Berpantang Wajib Cuba
SIAKAP STIM
Bahan:
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan.
2. Kukus ikan sehingga masak.
IKAN BAKAR BEREMPAH
Bahan:
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
SUP IKAN
Bahan:
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
IKAN BILIS BERKUNYIT
Bahan:
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
KARI IKAN (TANPA SANTAN)
Bahan:
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
SERUNDING HALIA
Bahan:
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
AYAM BAKAR BEREMPAH
Bahan:
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
DAGING GORENG KUNYIT
Bahan:
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
AYAM UNGKEP LADA HITAM
Bahan:
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
AYAM MASAK HALIA
Bahan:
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.
Niat mahu bercuti ke Kuala Lumpur bertukar tragedi apabila 3 beranak maut dalam kemalangan di Kilometer 216 Lebuh Raya Utara-Selatan (arah utara) pagi tadi berlaku selepas kereta dinaiki mangsa merempuh sebuah lori yang berhenti bagi kerja pembaikan jalan.
Memetik dari laporan Kosmo!, mangsa yang maut dikenal pasti sebagai Muhammad Nazirul Syafiq Azmi, 28, dan isterinya, Zubaidah Abd. Rajak serta anak mereka, Muhammad Rizqi Muhammad Nazrul Syafiq yang baru berusia setahun.
Menurut Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintendan Arshad Abu, kemalangan dipercayai berlaku selepas kereta jenis Honda Jazz dinaiki keluarga berkenaan merempuh bahagian belakang lori yang sedang melakukan kerja pembaikan jalan.
Hasil siasatan di tempat kejadian mendapati lori terbabit telah berhenti di lorong paling kanan dan sedang meletakkan kon bagi kerja pembaikan pembahagi jalan.
“Bagaimanapun kereta dinaiki tiga beranak itu telah datang dari arah belakang dan merempuh lori terbabit,” katanya.
Akibat daripada rempuhan kuat, ketiga-tiga mangsa dilaporkan meninggal dunia di tempat kejadian dengan masing-masing mengalami kecederaan parah di bahagia kepala.
Difahamkan, pasangan suami isteri itu merupakan jururawat di Hospital Pakar KPJ Puteri dan KPJ Johor di Johor Bahru.
Mereka juga dimaklumkan dalam perjalanan menuju ke Kuala Lumpur untuk bercuti.
Kesemua mayat telah dihantar ke Unit Forensik Hospital Alor Gajah dan proses bedah siasat sedang dijalankan. Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Menjaga kesihatan diri adalah kunci kepada kehidupan yang lebih berkualiti. Pemakanan seimbang, rehat yang cukup, dan amalan senaman yang konsisten membantu tubuh kekal cergas...