Uli Guna Tangan Pun Boleh Buat Donut Pandan Gebu. Begini Cara & Resipinya!

Share

Kuih kalau dibuat dengan menggunakan daun pandan pasti harum bau dan cantik pula warnanya.Malah turut memberi rasa yang tersendiri, begitu juga jika menyediakan kuih donut pandan ini.

Menariknya resipi donut yang dikongsikan oleh Noriza Awang Hamat bukan sahaja gebu malah enak.

Menurutnya hanya diuli dengan tangan, adunan yang cantik dan enak seperti boleh dihasilkan.

Jadi apa kata kali ini anda cuba buat donat ini.

bahan-bahan:
11/2 peket  yis  mauripan
2 cawan air suam
3 sb gula
1 penutup pes pandan
satukan semua bahan biar yis naik.1 kilo tepung gandum
2 sb susu tepung
3 sb susu pekat manis
4 sb majerin pelangi
Sedikit garam

Cara buat :
1.Satukan semua bahan.

2.Gaulkan sehingga menjadi serbuk.
3.Kemudian masukkan air yis tadi.
4.Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
5.Ketepikan sehingga doh mengembang tunggu sehingga doh naik sekali ganda.

6.Tumbuk kan doh bagi doh turun.
7.Kemudian bulat bulatkan, cikza tak guna acuan bulatkan dengan tangan sahaja.
8.Habis bulatkan biarkan doh mengembang sekali lagi baru digoreng dengan api perlahan.

Selamat mencuba

 

  • Jadi jom daftarkan anak-anak anda ke program ini. Hubungi admin Nor (018-7717491) & Kim (019-3524493) atau KLIK DI SINI
    UNTUK DAFTAR

     

    Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club