Bila terasa tiada selera hendak makan, tapi bila pekena tamyam panas orang kata boleh buat makan bertambah.
Maklumlah rasa masam-masam pedas dan berkuahlah katakan, dapat pula dijamu bersama telur goreng dadar. Memang puas hati.
Jadi apa kata kita cuba resipi ini untuk menu makan hari ini.
*Bahan blend*
-Cabai kering
-cabai melaka
-tomato
Agk2 ja nah cabai ni jgn la sampai hentam p buh segenggam teruih , umm pedaih mampos jenuh meleleh ayaq hidung hangpa
Cara penyediaan :
1. Letak minyak sedikit untuk menumis.
(saya memang lebih suka tumis sebab bau dia & nak bagi pecah minyak)
-bawang merah
-bawang putih
-serai (katok)
-lengkuas (katok)
-halia (katok)
2. Tumis la sampai agak dah naik bau tu, boleh la buh pes Perencah Tomyam tu
3. bubuh bahan blend tadi ayam , carrot , daun limau purut.
4. Lepas tu buh ayaq 1 jug blende tu atau agak2 hangpa la nak kuah tomyam tu banyak mana kiub tokyam 2 ketoi buh sama nahh, susu cayaq sikit nah,
5. lepas tu buh bahan2 yang ada tadi , cabai melaka (katok nah cabai ni) , tomato buh bila kuah dah mendidih ok, pastu buh lebihan daun limau purut tu buah last nak bgi naik bau tuuu lagi.
Ok Siap
sumber : Wawa Ariff Via MAHN