Kalau kita biasa beli di kedai, adakalanya bawang goreng itu hancur dan rasanya pun kurang. Ada sesetengah yang lemau kerana masuk angin. Apa kata cuba buat sendiri, bukannya susah pun. Malah, kalau rajin, boleh menjana pendapatan dengan bawang goreng ini.

Jom admin kongsikan cara simple yang ditunjukkan oleh saudara Ahmad Salehuddin Amirwan resipi bawang goreng style ibunya.

Tip Penting Buat Bawang Goreng Rangup, Tak Hitam & Hangus. Barulah Tak Pahit, Lelaki Ni Kongsi Resipi Style Ibunya

BAWANG GORENG STYLE MAK ABG..

Kat rumah abg memang kena selalu ada stok bawang goreng ni sbb bila nak makan pape tabur bawang goreng ni jadi wangi je..

Disebabkan ramai yg tanya ni abg share resepi kat sini ye..

Tip Penting Buat Bawang Goreng Rangup, Tak Hitam & Hangus. Barulah Tak Pahit, Lelaki Ni Kongsi Resipi Style Ibunya

Ads

Cara membuat:

Mula2 kupas kulit bawang tu dulu ye.. nk mudah rendam dgn air panas so senang lah nk kupas kulit tu.Tip Penting Buat Bawang Goreng Rangup, Tak Hitam & Hangus. Barulah Tak Pahit, Lelaki Ni Kongsi Resipi Style IbunyaHiris lah bawang tu nipis2.. abg potong manual je ye sbb abg x de benda untuk hiris tu. Lepas hiris, cuci bawang tu bersih2 dan toskan sampai bawang betul2 kering.Tip Penting Buat Bawang Goreng Rangup, Tak Hitam & Hangus. Barulah Tak Pahit, Lelaki Ni Kongsi Resipi Style IbunyaLepas dah kering boleh lah panaskan minyak dalam kuali ye, minyak kena betul2 panas baru masukkan bawang tu.. lepas tu rajin2 lah gaul supaya bawang tu masak sekata.

Tip Penting Buat Bawang Goreng Rangup, Tak Hitam & Hangus. Barulah Tak Pahit, Lelaki Ni Kongsi Resipi Style IbunyaBila dah kekuningan garing boleh lah angkat dan toskan minyak tu.. tunggu sejuk baru masukkan dalam bekas..

Tip Penting Buat Bawang Goreng Rangup, Tak Hitam & Hangus. Barulah Tak Pahit, Lelaki Ni Kongsi Resipi Style Ibunya

Ads

Tips dr mak : bila warna bawang dah mula kekuningan boleh lah slowkan api gas ye supaya dia x hitam dan hangus.. kt sini lah biasanya org terlepas pandang sbb bila hitam bawang tu akan jadi pahit x sedap.. sentiasa kacau bila dah slow kan api tu sampai lah ia garing ye.. dah garing boleh lah angkat..

Ni abg buat 2kg dpt lah 1 bekas tu.. dia kena rajin dan sabar ye..

Ni abg halalkan sape yg nak buat niaga atau buat makan sendiri..

Cukup doakan kesihatan mak abg kembali pulih sepenuhnya mcm mak2 diluar sana…

Ads

Ikhlas dr Abg ✌️

ARTIKEL MENARIK: Senangnya Nak Buat Dadih Susu Full Cream Sedap & Berkhasiat. Tekstur Lembut Cair Di Mulut. Buat Sendiri Puas Hati!

ARTIKEL POPULAR: “Memori. Inilah Orangnya.” Fedtri Yahya Kongsi Wajah Pemilik Tulisan Khat Pada Duit Kertas Malaysia


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Tip Penting Buat Bawang Goreng Rangup, Tak Hitam & Hangus. Barulah Tak Pahit, Lelaki Ni Kongsi Resipi Style Ibunya

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI