Pernah tak ibu-ibu masak nasi tetapi terlebih masukkan air. Akibatnya nasi menjadi lembik seolah-olah bubur. Pening kepala kan bagaimana  nak atasi masalah ini.

Tak dinafikan masalah begini sering berlaku, terutama bagi yang menukar jenis beras atau menggunakan periuk nasi baru. Mungkin petua ini dapat membantu. Jom baca perkongsian dari saudari Siti Nor AkmaMenurutnya, petua tersebut diperoleh menerusi page  Masak Apa Hari Ni.. (MAHN.


Terima kasih sape yg bagi petua kalau nasi lembik letak roti hari tu….

selamat nasi saya 5kg saya tanak utk kedai semalam staff tersalah lebih air nasi jd lembik…… Mmg betol2 berkesan tq taww ✌️✌️✌️

# edit saya letak n buka api slow jer bg die pns n air meresap kat roti..jgn lupe tutup periuk 😜