Tip Masak & Simpan Pes Kari Frozen. Buat Stok Bulan Puasa. Wanita Ni Kongsikan Caranya. Mudah & Praktikal!
Mei 15, 2019
Share
Kalau bab memasak cepat dan mudah, semua ibu-ibu nak tahu kaedahnya kan.Jom cuba tip yang dikongsikan oleh Syahirah Omar. Cukup mudah & praktikal.
Kali ni aku share macamana nak buat pes kari frozen dulu . Kau boleh guna untuk kari ayam, daging ataupun telur.
Resepi ni dapat 3 bekas penuh taufufah. Sukatan sebekas ni boleh masak untuk sefamily.
Sama saja macam korang masak kari. Tapi ni aku bagi sukatan supaya tak terlalu cair.
Arahan ada pada setiap gambar ok. Letak bahagian bawah peti dulu lepas dah betul-betul sejuk. Kemudian nak bekukan pun boleh dah.
Bila nak pakai, defrost ( keluarkan la sebelum korang nak pergi kerja.simpan bahagian bawah peti ais).
Kemudian masukkan, kentang, ayam, garam. Adjust la ikut mcmana kau nak. Santan kalau nak letak, jangan banyak.
Aku kalau nak letak pun 1 sudu je kalau santan pekat. Serupa tak payah letak? Kemudian tambahkan air.Tunggu sampai kentang empuk dan ayam pun dah masak betul. Siappppp!
Terus boleh cicah roti ke, makan dengan nasi ke..yang pasti sangat cepat kerja korang! Kalau mak mertua datang mengejut buat gempaq pun kau boleh senyum sambil kilat kuku sebab tak payah nak terkocoh-kocoh kat dapur dah.
Benda boleh buat dapur semak sekali buat apa nak semak berkali kali kan??
Kalau rasa bermanfaat boleh tekan butang share post ni, aku izinkan.
Untuk pes masak kicap klik link ni ok
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2379207018970704&id=100006442866465