Kalau bab memasak cepat dan mudah, semua ibu-ibu nak tahu kaedahnya kan.Jom cuba tip yang dikongsikan oleh Syahirah Omar. Cukup mudah & praktikal.
Kali ni aku share macamana nak buat pes kari frozen dulu . Kau boleh guna untuk kari ayam, daging ataupun telur.
Resepi ni dapat 3 bekas penuh taufufah. Sukatan sebekas ni boleh masak untuk sefamily.
Sama saja macam korang masak kari. Tapi ni aku bagi sukatan supaya tak terlalu cair.
Arahan ada pada setiap gambar ok.
Letak bahagian bawah peti dulu lepas dah betul-betul sejuk. Kemudian nak bekukan pun boleh dah.
Bila nak pakai, defrost ( keluarkan la sebelum korang nak pergi kerja.simpan bahagian bawah peti ais).
Kemudian masukkan, kentang, ayam, garam. Adjust la ikut mcmana kau nak. Santan kalau nak letak, jangan banyak.
Aku kalau nak letak pun 1 sudu je kalau santan pekat. Serupa tak payah letak? Kemudian tambahkan air.Tunggu sampai kentang empuk dan ayam pun dah masak betul. Siappppp!
Terus boleh cicah roti ke, makan dengan nasi ke..yang pasti sangat cepat kerja korang! Kalau mak mertua datang mengejut buat gempaq pun kau boleh senyum sambil kilat kuku sebab tak payah nak terkocoh-kocoh kat dapur dah.
Benda boleh buat dapur semak sekali buat apa nak semak berkali kali kan??
Kalau rasa bermanfaat boleh tekan butang share post ni, aku izinkan.
Untuk pes masak kicap klik link ni ok
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2379207018970704&id=100006442866465
#syerahomarmasak
#pesfrozen
Viral Hingga 6K Share, Beg Kecemasan Bencana Wanita Ini Tarik Perhatian Netizen. Ramai Nak Buat!
Bencana banjir yang melanda di beberapa negeri baru-baru ini memberi kejutan kepada seluruh negara terutama bagi pendudk Lembah Klang.
Ketika kejadian ada yang memberi tahu hanya mampu lari menyelamatkan diri tanpa membawa kelengkapan penting. Bahkan ada juga duduk di atas bumbung rumah. Namun siapa sangka dalam tempoh 24 jam dikatakan bahawa tiada bantuan penyelamat.
Ketika ini sudah pastinya mangsa banjir ada yang lapar, kesejukan dan kegelapan serta bateri telefon makin menyusut.
Suasan begitu membuatkan warganet puan Nur Farhana Aziz terpanggil untuk turut berkongsi cara beliau melakukan persiapan menghadapi sebarang bencana.
Dengan menyediakan beg yang besar dengan beberapa keperluan penting di dalamnya. Katanya, kelengkapan beg kecemasan itu telah dilakukan sejak bulan September.
Bukan hendak menabik dada tetapi berkongsi manfaat bersama demi keselamatan ahli keluarga.
Malah katanya, perkongsian beliau sebelum ini pernah mendapat komen negatif daripada netizen yang beranggapan negara Malaysia jauh daripada sebarang bencana.
*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club
Ala-ala Kuih Keria Antarabangsa Limbongan, Wanita Ni Kongsi Resipinya & Ramai Suka!
Ramai juga kita lihat orang menjual kuih keria di sana sini. Tapi antara yang famous ialah Kuih Keria Antarabangsa Limbongan, Melaka. Siapa pernah membeli kuih keria viral tersebut pasti akan teringat-ingat dan teringin untuk menikmatinya untuk sekian kalinya.
Justeru itu, atas keinginan tersebut tidak dinafikan telah memberi inspirasi ramai antara kita untuk turut dapat menghasilkan rasa dan bentuk kuih keria tersebut dengan melakukan ‘try and arror’ bagi memastikan kuih keria yang dihidang untuk anak-anak bukan sahaja sedap malah cantik kejadiannya.
Malah buat puan Qhaira Afiah yang menetap di Perak ini pula bukan sahaja menyediakan untuk santapan anak beranak malah pernah menjadikan Kuih Keria Gula Melaka tersebut sebagai sumber mencari ‘duit tepi’ untuk keluarga apabila menu yang disediakan nyata mendapat sambutan ramai.
Dan di sini Qhaira turut ingin berkongsi resipi agar lebih ramai ibu-ibu di luar sana dapat menyediakan sendiri menu yang digemari ramai ini.
“Saya sharekan resepi keria gula melaka yang menjadi jualan saya pada suatu ketika dahulu,” tulisnya di kapsyen group masakan yang mana telah mencuri tumpuan warganet.
Bahan keria :-
500g keledek putih
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar garam halus
ARTIKEL MENARIK :
- Pulut Kuning Tetap Lembut Walau Sejuk, Rupanya Begini Cara Orang Kelantan Buat Jadi Sedap!
- Sambal Tempe Bilis Kacang Yang Rangup. Buatkan Sebagai Stok, Boleh Makan Tak Kira Masa!
Cara penyediaan
1.Buang kulit keledek, potong kecil, cuci hingga bersih, rebus dengan garam
2.Masak sehingga lembut (ambil garfu cucuk baru tau keledek dah lembut atau belum)
3.Kemudian toskan sehingga kering
4.Masukkan keledek ke dalam bekas lenyek sehingga tiada ketulan besar
5.Masukkan tepung, gaul sebati.
6.Buatkan doh bulat dan bentukkan
7.Panaskan minyak sehingga betul-betul panas, masukkan keria biar sehingga keria timbul sendiri baru lah boleh di kacau sehingga masak sekata
Bahan sira:-
150g gula melaka
1 sudu besar gula putih
1/4 cawan air kosong
Daun pandan (jika perlu)
1.Campur ketiga-tiga bahan dalam kuali, masak dengan api perlahan sehingga pekat
2.Setelah gula kelihatan pekat masukkan keria yang siap digoreng, kacau sebati…tutup api
3.Tuangkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Kudap-kudapan Legend, Dimakan Rangup & Sedap Rasanya. Nak Buatnya, Ni Resipi & Tip Boleh Cuba!
Buah rotan, kuih peluru atau ceplis antara nama yang diberikan kepada kuih tradisional yang menjadi kegemaran ramai ini. Rasanya yang rangup dan bentuknya yang comel, memang sedap dimakan pada bila-bila masa.
Buat anda yang ingin mencuba membuat sendiri menu kudap-kudapan ini boleh mencuba resipi yang dikongsikan oleh Juwitta Amin ini. Malah turut dikongsikan tip untuk dapatkan hasil gorengan yang rangup dan enak. Selamat mencuba.
Ini perkongsiannya.
Kuih peluru@ceplis.. tak tahu korang panggil apa tapi itulah name kuih yang selalu saya sebut dari kecil sampai ke besar. Sakit pinggang weih menggentel kuih ni..makan sekejap je abis.
Kuih peluru@ceplis
Bahan-bahan :
Tepung pulut – 1 kampit
Tepung gandum – 2 sudu makan
*Santan – 1 kotak kecik ( jenama apa-apa tak kisah )
*Telur – 1biji
*Sedikit garam
*Sedikit gula
Bijan
Cara buat :
1. Satukan bahan bertanda *. Tambah sedikit air sebab biasanya santan kotak ni pekat.. bancuh sehingga rata tiada ketul garam dan gula.
2. Masukkan ke dalam tepung pulut dan gandum. Tuang santan ni kena agak-agak ye sehingga menjadi adunan sehingga menjadi doh seperti untuk buat bubur candil. Jangan terlalu keras adunan tepung tu.
3. Lepas tu uli doh tu menjadi bebola kecil dan golekkan dengan bijan. Buat kuih ni kena sabar sebab waktu ingin menggoreng api kena kecil.
Biasanya buat kuih ni 2-3 orang sebab dalam pada menggentel kuih ni mana yang dah siap kena terus goreng.
Ekstra Tip :Jangan dibiarkan terlalu lama berangin, tu yang kadang kuih samada lemau atau baling ke dinding pon dinding yang retak lepas digoreng.
Pastikan minyak benar-benar panas.. boleh diangkat bila kuih dah agak kekuningan.
Simpan dalam bekas bila kuih dah sejuk.. selamat mengunyah kuih peluru.
Sumber : Juwitta Amin