Tip masak kuih cekodok pisang jadi bulat cantik. Cekodok pisang sudah wujud sejak zaman dahulu dan menjadi sebahagian daripada warisan kulinari masyarakat Melayu.

Tip Masak Kuih Cekodok Pisang Jadi Bulat Cantik

Dikatakan kuih ini tercipta sebagai cara untuk mengelakkan pembaziran pisang yang terlalu masak. Dengan hanya mencampurkan pisang yang sudah lembik dengan tepung, sedikit gula, dan garam, terhasillah cekodok pisang yang enak dan mudah dibuat.

Keunikan cekodok pisang terletak pada kesederhanaan bahan-bahannya. Ia tidak memerlukan bahan yang mahal atau rumit. Malah, ramai orang mempunyai resipi turun-temurun yang mereka ikuti, menjadikan setiap cekodok pisang mempunyai rasa yang sedikit berbeza mengikut cara penyediaannya.

Sebenarnya nak dapat cekodok pisang yang bulat cantik ada caranya. Dikongsi oleh Norlela Abdul Lahak boleh ikut cara ini ya.

Cara buat cekodok pisang yang elok bulat

Tip Masak Kuih Cekodok Pisang Jadi Bulat Cantik

Bahan-bahan:

500gm tepung gandum
7 biji pisang (lebih pun boleh)
1 1/2 cawan gula (ikut citarasa)
2 sk soda
2 sk garam
3 cawan air
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng

Ads

Cara membuat:

1. Masukkan soda bikarbonat dalam tepung dan gaul rata. Ketepikan.

2. Kisar pisang, gula dan garam.

3. Kemudian masukkan bahan kisar tadi ke dalam tepung. Gaul sebati.

4. Bancuhan macam buat cekodok biasa, jangan terlalu cair.

Ads

5. Tip untuk dapatkan cekodok yang bulat, masak dalam minyak yang betul-betul panas menggunakan guna jari saja untuk jemput bancuhan ke dalam kuali (penggunaan soda bikarbonat juga akan buat cekodok jadi bulat)

6. Bila sudah masak angkat dan tos.

Sumber:  Norlela Abdul Lahak

Baca artikel lain juga: Pisang Kalau Nak Tahan Lama & Tak Busuk, Ada Cara Nak Simpan

 

Ads

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI