Ramai betul suka makan daging goreng kunyit. Jika dulu sebelum pandemik menu ni memang macam goreng pisang panas, sentiasa ada permintaan jika makan di kedai.

Sekarang ni dah kena duduk di rumah dan banyak kedai makan tak beroperasi tentu teringin nak makan menu macam ni lagi.

Jadi, ikuti resipi yang dikongsi oleh puan Nana Ismail yang menyediakan tip supaya daging goreng kunyit kekal lembut dan tak liat walaupun dah sejuk.

TIPS NAK GORENG DAGING KUNYIT SUPAYA LEMBUT DAN CARA YANG BETUL

Ramai betul yang goreng daging terlalu lama sebab nak pastikan dia lembut dan masak. Masalahnya bila buat macam tu, daging akan bertambah kecut, kering dan lembut masa tengah panas-panas ja. 

Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.

1. Daging tu nak senang potong dan tak julinggg mata nak usya urat-urat dia adalah dengan balik-balikkan daging tu dalam kuali panas tanpa minyak. ( dalam dia of coz la masih mentah). Nanti korang akan nampak urat dia lebih jelas dan mudah nak potong. Takdelah dia nyekk nyekk macam jeli. 

Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.

2. Lepas dah hiris nipis, korang goreng daging tu tanpa minyak biar air daging tu keluar dan kering. Lepas tu angkat laaa.

Ads
Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.
Nanti daging tu akan nampak macam berebuss tapi tak nahhhh. Nana just keringkan air daging tu dalam kuali tanpa minyak ja. ( Gambar contoh nak habaq)

3. Haaaa dah settle 2 step tu baru la korang lumur daging buh kunyit dan garam. Korang boleh tengok daging nana tu haaaa. Nampak kering macam daging yang direbus kan? 

Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.
Nana lumur dengan kunyit. Kering tanpa air daging tapi kat dalam berjussss yaaa.

4. Lepas tu korang buh minyak then goreng macam biasa. Tempoh nak bagi lembut daging tu singkat ja.Korang akan perasan, daging tu nampak tak kecut dan berjusssss gituuu. 

Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.
Goreng sat sat jaaaa. Daging tak kecut ye
Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.
Kalau buat ikut tips nana tu, takdelah air daging tu keluar masa kita goreng. Yang berair tu la yang buat daging lambat nak lembut. Bila goreng lama-lama, jadi kecut dan tak best

5. Lepas tu macam biasa laaa tumis bawang, cabai, buh sayur then bagi terjun balik daging tu. Settle.

Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.
Nampak sedap dan tak kering kan

Sumber: Nana Ismail

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Ads

Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.

Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Ads

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Tip Masak Daging Goreng Kunyit Cara Yang Betul Supaya Kekal Lembut Dan Tak Liat Walaupun Dah Sejuk.

 

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI