Berkongsi dan mencuba pelbagai resipi masakan yang sedia ada di media sosial sudah menjadi kelaziman ibu-ibu masa kini. Ini sebagaimana perkongsian daripada Lyyn Rizky, berkongsi cara membuat keropok lekor yang dipelajarinya di group MAHN daripada sharing Puan Noorhidayah Dayah Wahid.
Terbukti, ‘berguru’ di media sosial juga menjanjikan hasil masakan
yang menjadi dan enak rasanya.Dan ini pula versi sharing daripada Lyyn Rizky
Step 1
Ikan Kembung / Selayang 1 kg dibersihkan- ambil isi shj
STEP 2
Isi ikan mentah diblend tanpa air
STEP 3
Isi ikan yg sudah diblend
STEP 4
Satukan semua bahan1 1/2 cwn tepung ubi kayu( alternatif dri tepung sagu), garam 2 sudu kecil, ajinamoto/ maggi cukup rasa 1 sudu kecil dan baking powder 2 sudu kecil. Gaul sampai rata.
STEP 5
Uli & bentukkan kecil2 smpai habis.. Sy dpt 30 pcs utk adunan ni.. lepas siap bentuk camni,
~ rebus air + minyak 2 sudu mkn + garam sedikit-Masukkan adunan yg sudah dibentukkan bila air dah menggelegak
STEP 6
Rebus sampai timbul, angkat & toskan,sejukkan sebentar lps tu dah blh goreng- nk potong2 atau nk goreng seketul2 camni pon boleh.
STEP 7
Siap goreng & hidang bersama sos keropok losong T’ganu / sos cili biasa- ikut suka