Kuih tepung gomak antara kuih tradisi yang jarang-jarang kita nampak dijual berbanding kuih karipap, apam, kuih keria dan sebagainya yang begitu mudah didapati.
Oleh itu, buat yang rindu dan ingin mengembalikan nostalgia untuk merasai keenakan rasa kuih tepung gomak seperti mak-mak kita buat, bolehlah sediakannya dengan menggunakan resipi yang dikongsikan ini.
Tepung Gomak
Bahan Doh:
2 cawan tepung pulut
1 sdb tepung gandum
1 cawan santan (tak perlu habiskan) bergantung pada doh
Cara buat :
1.Satukan tepung pulut dan tepung gandum
2.Kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga jadi doh.. tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras
Bahan Inti:
3 cawan kelapa parut putih
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air
2 helai daun pandan disimpul
Cara Buat :
1.Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan
2.Kemudian masukkan kelapa parut
3. Masak sehingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum
4.Dengan api perlahan kacau rata sehingga intinya lembab-lembab sedikit
5.Angkat kemudian sejukkan.
Tepung kacang hijau secukupnya- ni opah beli yang sudah siap. Sangai kemudian ayak. (Beli online DI SINI)
Caranya:
1.Didihkan air
2.Ambil sedikit doh (agak-agak le kome nak beso mana pun) masukkan inti kemudian bulatkan
3.Rebus doh sehingga timbul/terapung
4.Angkat dan toskan
5.Golek atau salut dengan tepung hijau tadi
6.Siap dihidangkan
Tips: Cara opah sambil golekkan tu opah tekan perlahan-lahan dan lemperkan
Sumber : Mas Cotek
ARTIKEL BERKAITAN
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club