Sekiranya anak teringin hendak makan pancake pisang dan dalam masa yang sama stok tepung habis pula di rumah. Jadi usah kecewakan keinginan anak, apa kata anda cuba menyediakan dengan resipi istimewa ini yang dikongsikan oleh Yanie Rosdi di akaun facebooknya.
Cara membuatnya cukup mudah dan yang paling penting adalah unik sebab tidak menggunakan tepung! Selamat mencuba.
RESEPI RINGKAS PANCAKE PISANG TANPA TEPUNG
Cuti sekolah ni takde idea boleh cuba resepi ringkas ni.
Anak-anak pasti sukakan pancake pisang ni. Mak-mak yang tengah diet pun boleh juga layan sebab hanya guna pisang dan telur sahaja.
Bahan-bahan :
3 biji pisang
2 biji telur
Satu sudu madu
Langkah 1 : Lenyek pisang bersama telur sehingga sebati @ boleh juga gunakan blender untuk hancurkan bahan tadi.
Langkah 2 : Masakkan dengan non-stick pan dan guna api perlahan sahaja.
Langkah 3 : Setelah siap boleh curahkan satu sudu madu. Sesuai juga dihidangkan bersama ais krim.
Selamat mencuba.
sumber : Yanie Rosdi
Sup Tulang Makan Di Kedai Sedap ‘Lain Macam,’ Rupanya Ada Bahan Rahsia Kena Tambah
Sup Tulang Makan Di Kedai Sedap ‘Lain Macam,’ Rupanya Ada Bahan Rahsia Kena Tambah
Sup tulang antara sajian yang enak dinikmati ketika panas-panas. Bayangkan anda sedang menikmati sup tulang bersama nasi dan sambal kicap, fikir sahaja sudah terliur, bukan?
Jika anda teringin hendak makan sup tulang lembu, boleh cuba resepi seperti yang dikongsikan oleh Fazniza Razali.
Cara penyediaan ialah memasak secara manual bukan menggunakan ‘pressure cooker.’ Selamat mencuba!
RESIPI SUP TULANG LEMBU
BAHAN-BAHAN 1:
3 biji bawang besar
8 biji bawang putih – beli online
Halia dalam 2 ketul – beli online
1 sudu ketumbar
**bahan ini dikisar sampai halus
BAHAN 2:
3 batang saderi
1 batang lobak merah
**ini pun dikisar sampai hancur
BAHAN 3:
3 batang kulit kayu manis – beli online
4 biji bunga lawang – beli online
10 biji bunga cengkih – beli online
10 biji buah pelaga – beli online
1 senduk serbuk sup – beli online
2 kg tulang
5 biji kentang (dibelah 2)
3 batang saderi (dihiris)
3 biji bawang besar (dibelah 4)
Air
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan 1 hingga bau wangi, kemudian masukkan bahan 2 dan bahan 3, kacau rata hingga sebati dan berbau wangi.
2. Masukkan air, kemudian tulang. Didihkan hingga isi-isi pada tulang-tulang empuk. Jika tidak empuk lagi, tambah air sehinggalah semua isi pada tulang empuk.
3. Kalau ada ‘pressure cooker’ boleh cepat masak. Resipi yang dikongsikan ini menggunakan cara manual jadi mengambil masa sehingga hampir 1 1/2 jam untuk isi-isi daging empuk.
4. Apabila isi daging telah empuk, masukkan ubi kentang, batang saderi dan bawang yang sudah dibelah. Masukkan garam dan serbuk perasa.
5. Masak sehingga ubi kentang empuk lebih kurang 10 minit.
6. Apabila sudah masak, bolehlah angkat. Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup. Hidangkan.
Sumber kredit: Fazniza Razali
Patutlah Viral Sampai 22K ‘Shares’ Resipi Mi Celop Ala Thai Ni. Sedap & Mudah Nak Buat. Sebiji Macam Di Kedai, Padu!
Beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri, walaupun raya ini tak boleh nak sambut besar-besaran tapi tak bermakna anda tak masak untuk keluarga kan.
Apa kata untuk hidangan pagi raya kali ini, ibu-ibu sediakan resipi Mee Celup Ala Thai.
Nak tahu caranya jom tengok perkongsian dari Fatin Shaida. Selamat mencuba!
RESEPI MEE CELUP ALA THAI
resepi mi celup thai ‘sebijik’ macam di kedai Thai yang anda boleh buat di rumah. Mesti puas makan dan satu keluarga nak lagi!
BAHAN- BAHAN
1. Ayam / tulang daging lembu
2. Meatball / bebola daging (celur)
3. Perencah sup thai (plastik oren tulisan thai sila refer gambar)
4. Daun ketumbar
5. Daun bawang / sup
6. Kangkung / sawi / tauge
7. Kicap pekat
8. Garam / gula / ajinomoto
9. Cili serbuk
10. Cili jeruk (cili besar hijau)
11. Cili api
12. Kacang tanah tumbuk halus
13. Bawang putih goreng
14. Bawang merah goreng
15. Bawang putih jeruk
16. Kicap soya / manis
17. Kicap sotong thai
18. Lada hitam serbuk
19. Mee Kuning / Kueh Tiaw / Bihun
Cara memasak:
1. Masukkan air setengah periuk bersama ayam yg dipotong kepada 4 bahagian serta ayam bahagian tulang seperti leher, kaki.. Kalau nak kuah lagi sedap boleh guna daging lembu bersama tulang, kuah lebih manis hasil dari air rebusan daging..
2. Biarkan ayam sehingga air mendidih.
3. Masukkan akar daun ketumbar , perencah thai , 1 plastik perencah boleh disediakan utk 20 mangkuk mee.. Semalam sy buat ayam seekor setengah, sy masukkan 2 plastik perencah boleh makan seramai 40 orang.
4. Masukkan garam , ajinamoto secukup rasa. Jangan terlalu masin, nanti boleh tambah bila nk hidangkan dlm mangkuk. Ni hanya utk bagi ayam ada rasa dan tidak tawar. Seterusnya masukkan kicap pekat, boleh bajet dgn kuah yg anda inginkan, jika nk makan mee kuah hitam boleh lebihkan kicap.. Sesetengah orang lebih suka yg kuah putih, terpulang citarasa masing-masing.
5. Masukkan bawang putih goreng lebih kurang 2 sudu besar, masukkan bawang putih jeruk bersama airnya.
6. Tambahkan air bg penuh periuk mengikut bajet hidangan anda utk berapa orang makan.
7. Tutup periuk. Biarkan sehingga mendidih, akhir sekali tabur daun ketumbar yg dh dipotong halus
8. Sedia utk dihidang.
CARA BUAT HIDANGAN PERENCAH PENAMBAH PERASA
1. Cili jeruk – Potong halus-halus , rendam bersama cuka makan
2. Cili serbuk tumis – Panaskan minyak , masukkan cili serbuk biarkan 1 minit tutup api.. Lebihkan minyak, supaya ada nampak macam berair, kalau minyak kurang cili akan kering.
3. Cili api tumbuk / blend.. Buat macam sambal , cuma masukkan sedikit cuka makan bersama air masak, kemudian blend / tumbuk.
4. Hidangkan juga kicap sotong thai / kicap manis , garam , gula & lada hitam serbuk.
Psstt : Wajib celur mee & sayur-sayuran.. supaya tidak berbau sayur, mee lebih sebati dengan kuah.
Resipi Kek Batik Indulgence Cheese Melting Yang Simple Jer Tapi Rasa Ala Premium. Mudah Jer Nak Buat, Patutlah Viral Sampai 20K. Memang Padu!
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Jom cuba Kek batik indulgence cheese melting air tangan suri rumah yang juga cikgu masakan di internet yang cukup terkenal iaitu saudari Azlina Ina Fans.
Bagi mereka yang memasak, nama ini memang tidak asing, bahkan sentiasa dinanti-nantikan resipi darinya. Kek yang dihasilkannya itu telah dikongsi sebanyak 20k, memang padu ni. Jom kita cuba sendiri menggunakan resipi tersebut.
Asalamualaikum.nak sgt la tgk semua 900k follower tu aktif ajom la komen tq dan share ramai2.kire ni resepi tgh hot meletop letop.boleh buat byk version sebenar nye.kalau nak buat mcm2 flavour ponn boleh ajer.cikgu ajar asas je ye.nnt korg boleh cipta mcm2 jenis flavour lg tukar je la tajuk die??
Kek batik indulgence cheese melting
Ganace indulgence
step 1 buat ganace die dulu awal2 eh
200ml whipping dairy
250g dark compound cikgu prefere dark sbb kek batik tu dah manis
2 sb butter
ok masuk dalam pengukus ke atau oven kejap
keluakan dan whisk bg die pekat
Bahan-bahan
2 paket biskut merry xkisah korg nak gune perise asli atau coffee atau coklat.cikgu setakat ni suke gune jenama tu sebab xlembek masa digaul coklat.
1 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
1 ketul butter cup
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan milo
Cara membuat:
1. Slow kan api eh masukkan butter cup td dalam kuali bia larut matikan api jap
dah masukkan milo plus serbuk koko kedalam kacau.
2. Tuang susu pekat n susu cair bukak api slow dan masak sampai agak pekat.
3. biskut merry tu patah2 kan xkisah la pakai lutut ko ke lutut laki memasing.kot2 tgh begaduh dgn jiran boleh buat kek batik ni mmg cantik patah die
4. Ambik 3sb gelatin larut kan dalam 1/2 cawan air panas dulu ketepikan kejap.
5. Apabil dah pekat kuah coklat td bukan kuah roti canai?masukkan biskut yg ko patah2 kan td gaul sebati.
6. lapik plastik dulu bekas yg ko rasa nak masukkan tu atau pakai loyang ade clip tepi riso ko gune tapawere gini masa nak keluakan ko sempat masuk tanjung rambutan??dah masukkan ko simpn peti kejap.
7. sementara tu buat indulgence layer cheese die 250g cream cheese 1/2 cawan susu pekat kalau xnak manis kurg kan mix sebati 1 cawan whipping dairy sejuk2 ye masukkan mix sekejap smpai sebati plus 1 cawan whipping non dairy cikgu pakai vivo mix smpai agak pekat cantik masukkan separuh larutan gelatin yg kite buat awal td kan kacau kan.ok eh skrg ko nak letak bape byk flavour sukati korg.masa ni cikgu malas?masa lain rajin masa ni je?buat flavour strawbery je kat cheese die tu.korg boleh buat ape2 flavour just tambah pasted filling dan kacau.tuang adunan atas kek batik tadi.
8. ok ganace kita masukkan lebihan gelatin yang tinggal tadi. kacau
9. tuang atas cheese layer td
10. ok masuk kan peti ais semalaman.hahaha dr semalam ade yg smpai begaduh laki bini pk camana cikgu keluakan dr bekas tu???.dah keras semua layer just panas kan air celup pisau sisip tepi2 tu tebalik kan keluakan la eleeee.pas tu cara potong pn sama.panas kan pisau lap baru potong tau.