Asyik beli di kedai aje nasi ayam geprek, apa kata cuba buat sendiri di rumah. Resipi daripada perkongsian facebook Chef Wan ini memang menyelerakan.

Jom buat di rumah!

NASI AYAM GEPREK

Tengok Pun Dan Terliur, Ini Resipi Nasi Ayan Geprek, Lengkap Resipi Rasa Pun Macam Beli Di Kedai.

Bahan2 untuk rebusan Ayam ;
1 ekor ayam fresh yg besar ( potong n cuci bersih toskan ) ketepikan

Daun Salam / Bay leaf
Serai titik
Garam secukup rasa
Serbuk pati ayam ( jika suka )

Ads

Kisar halus .
B.merah ,Halia ckit , kunyit hidup c kit ,lengkuas ckit .

Cara2 ;
Panaskan minyak masukkan serai titik ,daun salam serta bahan2 kisar tumis hingga naik baunya .Setelah itu masukkan ayam dan masukkan air sehingga ayam tenggelam biar sehingga ayam masak .

Bila ayam dah masak angkat,toskan dan celup kedlm bancuhan tepong dan goreng garing .Lepas tu ambil anak lesung lenyek2 kan ayam.

Ads

Bahan2 tepong untuk goreng ayam ,tempeh n tahu .
1 cawan tpg beras
1 tsp baking powder
1 sudu kecil jintan manis tumbuk
1 sudu kecil jintan putih tumbuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
Lada hitam hancur c kit
Garam secukup rasa
Serbuk pati ayam ( jika suka )
Didlm mangkuk besar satukan bahan2 kacau sebati agak2 bancuhan nampak pekat . Masukkan ayam gaul2 rata biar resap ,lepas tu belen2 tepong goreng lah tempeh n tahu garing2 .

Bahan2 Untuk Sambal penyet :
Lada merah & hijau
Cili padi merah & hijau ( ikut kepedasan masing2 )
B.merah kecil
Tomato belah 4
Belacan ( opptanial )
Kesemua bahan2 diatas digoreng terlebih dahulu dgn minyak ( jgn lah bnyk ) sehingga layu n naik baunya lepas tu masuk ke dlm mesin kisar tambah air sedikit dan kisar kasar bersama ikan bilis goreng yg digoreng terlebih dahulu .

Cara2;
Tambah sedikit minyak kedlm kuali n masukkan bahan2 kisar tumis hingga garing n naik minyak .
Peraskan garam gula melaka atau gula tanjung sedikit aje dgn sedikit perahan jus limau kasturi ( jgn bnyk nanti masam pulak sambal tu ) Kacau rata2 n biar seketika sehingga terbit minyaknya .

Ads

Untuk Sup Ayam ;
3-4 ulas b.putih
Sedikit biji lada sulah
Kisar halus .

Cara2nya ;
Panaskan minyak tumis bahan2 kisar hingga naik bau . Setelah itu masukkan air secukupnya ( kalau nak letak kaki ayam ke ,isi ayam pun boleh rasa sedap c kit sup tu ) Perasakan garam n kiub ayam jika suka biar mendidih .

Selamat mencuba

Sumber: Dapur Chef Wan Dapur Berasap.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI