Balik-balik masak, ayam goreng. Anak pun selalu request, ayam goreng. Dah naik muak rasanya makan benda yang sama. Betul tak?
Cer jom tukar menu sikit, dari asyik makan benda sama je, kita cuba buat Ayam Bakar Blackpepper resepi dari Dani Shoppe’s ni! Tengok pun dah terliur, belum lagi rasa kan? Jom cuba!
Selamat berhujung minggu rakan mahn. Masak ape tuuuuu? Harini saya buat ayam bakar, tabur lada hitam skit. Mcm biasa la resepi ringkas je, boleh ubah suai bahan sesuai selera ye. Boleh jugak kalau nak pakai sos kimball tu, tp sy takde tu yg buat mcm ni.
Bahan A
1/2 ekor ayam, cuci bersih & toskan
Bahan B
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Boleh kisar atau tumbuk.
Bahan C (kuantiti sesuai selera ye)
Sedikit sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Sedikit lada putih
Garam
Sedikit minyak masak @ minyak bijan
Lebih kurang 1 sudu besar planta
Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
Bahan D
Gula atau madu. Boleh skip kalau x suka, sy letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap td.
Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
Bakar dalam oven ikut suhu masing² ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.