Tempe enak dimasak dengan pelbagai menu, sama ada digoreng, dimasak sambal, dijadikan bahan tambahan untuk masakan sayuran dan pelbagai lagi menu dapat dihasilkan dengan menggunakan tempe.
Pun begitu, walau ramai yang tahu cara memasak tempe dalam pelbagai citarasa, namun tidak semua antara kita tahu cara atau proses membuat tempe ini.
Diharapkan dengan perkongsian daripada Puan NorAinon Othman ini dapat membantu untuk sesiapa yang ingin mencuba menghasilkan sendiri tempe homemade. Jom semak.
Projek PKPB ~ CARA BUAT TEMPE
Saya tak ada la pakar pun buat tempe. Baru je cuba dan tak sangka eksperimen saya berjaya.
Di sini saya kongsikan cara buat tempe supaya kawan-kawan pun boleh buat sendiri.
Tak perlu minta izin nak share, ambil saja semoga perkongsian ini bermanfaat.
Saya cari maklumat di google dan minta sedikit panduan dari rakan fb yang asyik tayang eksperimen dia buat macam-macam jenis tempe. Intan la tu…
Resipi buat tempe ni saya olah ikut kesesuaian dan kaedah yang memudahkan kerja saya.
Tempe dibuat melalui proses pemeraman dengan ragi tempe. Jadi jangan guna ragi tapai pulak tau…
Ads
Antara khasiat tempe ialah mencantikkan kulit dan rahsia awet muda, membantu menurunkan berat badan dan kolestrol.
Saya suka makan tempe goreng cicah sambal kicap, buat sambal goreng jawa atau bahan sampingan dalam sambal terung dan kentang. Boleh juga buat sambal tempe, lontong dan lodeh (kalau rajin).
Bahan-bahan :
1 kilogram kacang soya
* Kalau dapat, beli kacang soya Kanada. Ada jual di pasar raya dan di Shopee
1 sudu besar @ sudu makan ragi tempe
* Boleh beli di Shopee, murah je, boleh guna banyak kali
1 sudu besar cuka makan Kertas pembungkus makanan
Cara buat:
1. Mula-mula rendam kacang soya semalaman. Kalau nak senang, malam sebelum nak tidur, rendam dulu, tutup dengan tudung saji.
Bilas kacang soya yang sudah kembang dengan air beberapa kali sehingga bersih.
Ads
2. Rebus setengah jam dengan api sederhana sehingga menggelegak.
3. Bilas dan ramas-ramas untuk menanggalkan kulit kacang sehingga 70 peratus. Biar kacang pecah terbahagi dua pun tak apa. Ketika proses mengasingkan kulit, biarkan sehingga kacang terendam kerana kulitnya akan terapung sebab ringan.
Kaup dengan penapis dan bilas beberapa kali sehingga bersih. Kulit kacang boleh digunakan sebagai baja untuk tanaman. Nanti tempe dapat, pokok pun kebaboom sebab soya bertindak sebagai booster yang menyuburkan tanaman.
4. Rebus sekali lagi kacang soya sehingga menggelegak. Masukkan 1 sudu besar cuka supaya tempe kita nanti tahan lebih lama.
5. Buang air, bilas hingga bersih.
Ads
6. Toskan dan letakkan kacang dalam dulang untuk proses pengeringan. Seeloknya ratakan dalam dulang besar supaya kacang cepat kering. Saya malas nak tunggu lama, jadi saya keringkan di hadapan kipas selama 3 jam sehingga warnanya kekuningan.
Sambil tunggu kacang kering, boleh la buat kerja lain dulu. Boleh juga jemur kacang di bawah sinaran matahari. Pastikan betul-betul kering ye… Kalau tidak, nanti tempe tak jadi.
7. Gaul kacang dengan 1 sudu makan ragi tempe. Saya gaul guna sarung tangan sebab tak mau kacang banyak kena tangan sebab nak buat tempe ni kena pastikan betul-betul bersih. Basuh dulu sarung tangan sehingga kering baru guna.
8. Kemudian boleh la dibungkus ikut saiz dan cita rasa masing-masing. Saya guna kertas pembungkus makanan sebab senang nak dapat.
9. Simpan dalam suhu bilik. Dalam proses pemeraman, kacang akan berpeluh dan kalau kita sentuh, akan rasa panas macam orang demam .
10. Selepas 20 jam, kita boleh lihat hasilnya. Kacang soya sudah berkabut serangkai mawar. Jadilah tempe yang putih mulus dan kacangnya juga sudah lembut dan dah boleh dimakan.
11. Kalau nak tahan lama, tempe yang dah jadi tu bolehlah disimpan dalam peti sejuk supaya proses fermentasi dapat diperlahankan. Kalau tidak, nanti tempe cepat matang dan jadi tempe busuk.
sumber : NorAinon Othman
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
tak ada kelengkapan buat kuih raya, tak jadi masalah. Ibu-ibu boleh cuba resipi yang simple tanpa perlu guna mixer atau oven.
Kombinasi semua bahan pun sesuai dan cair di mulut bila dimakan. Rugi tak cuba sebab senang sangat. Tak payah nak pakai oven atau mixer. Senang nak buat, dapur pun tak berkecah kan?
Biskut cornflakes susu Tak perlu bakar ini dari Putra Mawar Danisha. cukup mudah katanya tapi hasilnya cukup sedap. Bolehlah ibu-ibu cuba buat hidangan di pagi raya nanti.
Ni resepinya kalau nak rasa biskut yang tak perlu bakar,sedap sangat
Bahan-bahan
4 cawan tepung gandum di goreng/disangai
1 cawan minyak sapi+1sdb lg
1 cawan gula kastor
2 cawan cornflakes di ramas
Susu tepung untuk salut
Cara membuat:
1. CAIRKAN MINYAK SAPI
Pertama sekali, panaskan minyak sapi hingga cair. Ketepikan dalam sebuah bekas.
2. GORENG TEPUNG SAMPAI RINGAN
Kemudian, sangai (goreng tanpa minyak) tepung gandum lebih kurang 5 minit macam tu. Bila tepung jadi ringan tu maknanya dah boleh angkat.
3. CAMPURKAN GULA KASTOR & CORNFLAKES
Tak payah tunggu tepung tu sejuk, boleh campur terus dengan gula kastor dan cornflakes. Gaulkan semua bahan kering hingga sebati.
4. MASUKKAN MINYAK SAPI
Seterusnya kita masukkan minyak sapi yang dah dicairkan awal-awal tadi. Gaulkan hingga sebati.
5. BULAT-BULATKAN
Sekarang dah bolehlah bentukkan jadi bulat-bulat.
6. SALUTKAN DENGAN SUSU TEPUNG
Akhir sekali, salutkan terus dengan susu tepung.
Siap!
Lepas tu boleh terus simpankan dalam balang.
Untuk sukatan di atas ni dapatlah lebih kurang 2 balang kecil. Boleh sangatlah tu kan?
RANGUP & CAIR DI MULUT
Macam nilah rupa kuih tu bila digigit. Memang sedap… Rangup di luar sebab ada guna cornflakes tadi.
Menghilangkan rasa dahaga setelah seharian menahan diri daripada makan dan minum, tentunya kita sekeluarga mahukan minuman yang cukup istimewa seperti Air katira.
Pun begitu, untuk menyediakan air katira yang super mudah dan ringkas, ini dikongsikan oleh Puan Sheila Fandy untuk info bersama.
Bulan puasa tiba, mesti anak-anak sibuk nak air katira kan? Sekarang boleh buat sendiri. Tapi ini bukan resepi ori. Ini resepi saya cuba-cuba dan eh eh jadi pulak.
Boleh la sekadar nak lepaskan dahaga daripada beli mahal-mahal kan? Boleh buat banyak-banyak bagi 1 family,2 family minum..
Dari kecil hinggalah dewasa, air teh tarik kaw pasti menambat selera. Lebih-lebih lagi bila lepak di kedai mamak, boleh duduk berjam-jam lamanya sambil menghirup air ini.
Tapi kenapa teh tarik yang dibuat oleh kita tak sama dengan yang dihidangkan di kedai mamak atau dijual oleh penjaja.
Rupanya ini rahsianya. Ada bahan tersembunyi yang dimasukkan untuk menambah keenakan air tersebut telah dikongsikan oleh Puan Rozana Mamat.
Hanya guna lima bahan sahaja dan caranya pun mudah. Ikuti perkongsiannya di sini.
Hari ini mak jemah bukan nak share masak makanan, tapi masak air teh tarik kaw-kaw. Rasa macam yang orang buat jual tepi jalan tu.
Lupa dah ambil resepi dekat mana, cuma guna lima bahan saja yang dah sedia ada dekat rumah korang. Let’s check it out!
CARA ‘MASAK’ TEH TARIK KAW-KAW SEDAP
BAHAN-BAHAN:
* Air 500ml.
* Teh empat atau lima uncang (lagi banyak lagi kaw).
* Susu pekat (ikut tekak masign-masing nak manis mana).
* Susu cair setengah tin (nak lagi lemak, bubuh saja lebih).
* 1sk esen vanila.
CARA PENYEDIAANNYA:
1. Didihkan teh uncang.
2. Selepas itu, bubuh (letak) susu pekat, susu cair dan esen vanila.
3. Biarkan mendidih seketika.
Siap! *kalau nak minum ais, tunggu sejuk dulu then tambah saja ais ketul.
Selepas dua tahun bergelar ibu tunggal, penyanyi era 80-an, Suliza Salam selamat melangsungkan pernikahan dengan jejaka pilihan, Ismail A Samad, kira-kira jam 11 pagi hari ini.