Kalau mengupas telur rebus dalam kuantiti yang banyak memang buat rasa stress. Maklum sahaja ia ambil masa yang agak lama dan mengupas telur bukanlah semudah yang disangka kalau tak tahu caranya.
Kalau kulit remuk dan pecah, lagi tambah sukar untuk dikupas. Adakalanya hasil kupasan telur rebus kita tidaklah cantik dan licin permukaannya.
Bagaimana nak jadikan cepat, pantas dan hasilnya pun tip top? Puan Waherda Basiron berkongsi di facebooknya cara-cara memastikan telur lebih mudah dikupas. Jom kita cuba.
Hari ni Kek Da tak nak share resepi. Nak share #tips cara rebus telur supaya mudah untuk kupas tanpa cacat cela. Mudah je ..
Cara-caranya:
1. Basuh telur bersih-bersih dan masukkan terus dalam periuk. Tambahkan air.
2. Tak perlu air mendidih baru nak masuk telurnya. Terus masukkan sahaja.
3. Masukkan sesudu garam dan campurkan sesudu minyak masak.
4. Rebus lebih kurang 15 hingga 20 minit, sehingga air menggelegak.
5. Rendamkan dalam air biasa sekejap untuk hilangkan panas dan boleh terus dikupas.
SIAP!
Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Kredit: Waherda Basiron
Simple Tapi Sedap! Makaroni Bakar Resipi Sheila Rusly Memang Tak Mengecewakan
Bosan makan nasi setiap hari? Jangan risau, menu kali ini pastinya akan menambahkan lagi selera anda.
Makaroni bakar merupakan menu yang paling mudah, sedap dan juga mengenyangkan. Dengan perkongsian resipu oleh selebriti terkenal tanah air Sheila Rusly ini sememangnya tidak boleh disangkal lagi kesedapannya.
Jadi, jika anda inginkan kelainan bolehlah mencuba resipu yang dikongsikan ini di rumah. Selamat mencuba!
Makaroni Bakar
Bahan-Bahan:
- 2 cawan makaroni (Direbus sampai lembut)
- 500 gm daging kisar (Dicincang)
- 3 sudu rempah kari
- 5 biji bawang merah*
- 3 biji bawang putih*
- 1 sudu lada hitam*
- 1/2 inci halia* (Semua bahan bertanda * di tumbuk dan sedikit minyak jagung+sedikit mentega untuk menumis)
- 1 tin susu cair ideal+1 tin air
- Sedikit daun bawang/sup (pilihan)
- Sedikit bawang goreng
- 4 biji telur – dipukul
- Garam secukupnya
- Sedikit parutan mozarella/cheddar cheese
Cara-Cara:
– Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama rempah hingga naik bau.
– Masukkan daging kisar/cincang dan goreng hingga masak dan perasakan dgn garam.
– Masukkan susu cair , air dan bawang goreng kemudian dimasak sekejap.
– Makaroni yang dah direbus ditoskan kemudian masukkan dalam bekas yang bersih.
– Masukkan bahan daging yang dah masak tadi ke dalam bekas bersama makaroni n gaul rata.
– Boleh tambah cheeddar cheeseyg dah diparut sekali.
– Masukkan dalam dulang/loyang pembakar , tuangkan telur diatas macaroni , tabur mozerella dan baki cheese kalau suka.
– Taburkan daun sup/bawang n bawang goreng.
– Bakar selama 40 minit dgn suhu 170 darjah celcius atau hingga masak.
– Boleh tambah lada bangla,cendawan dan tomato yang dipotong dadu.
Sumber: Sheila Rusly
Resipi Paprik Ayam Thai Ini Memang Power, Rasa Memang Macam Di Kedai Siam. Comfirm Tak Beli Di Kedai Dah!
Sejak PKPB ni, ramai dah mula mengeluh tidak tahu nak masak apa untuk hidangan keluarga. Maklumlah hari-hari masak, mood memasak kadang kala ke laut. Tetapi pastinya nak masak, kita memilih hidangan yang simple tapi sedap.
Salah satu hidangan yang enak adalah lauk paprik. Menerusi perkongsian resipi oleh Khas Fena telah tular sejak semalam sehingga lebih 4K share dalam tempoh 24 jam. Beliau berkongsi cara rahsia menjadikan paprik ayam menjadi lebih sedap. Jom ikuti perkongsian ni.
Siapa suka horder lauk paprik kalau makan kat kedai. Lepas try resepi ni you will say no more to kedai punya paprik. Ahakks. So konpiden kan.Tak caya nanti try buat ikut sebijik macam ni, di jamin laki hampa makan nasik bertambah. Ke laki ku sorang ja makan bertambah.
Bahan-bahan
Ni je bahan bahannya, simpe je kan. Tapi rasa lagi sedap 44x dari kedai meriah. Kedai meriah tu tempat kami selalu makan malam-malam.
**Sukatan bahan-bahan ini rujuk kepada cara penyediaan di bawah.
CARA PENYEDIAAN
First panaskan minyak banyak sikit. Sebab apa kena banyak? Kita nak tumis cabai kering blend lepasni.
Bahan tumis:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai sebatang diketuk
Bila bahan tadi garing boleh masuk 3sdm cili blend okeh
Masak sampai garing camni sampai pecah minyak.
Lepastu masuk ayam. Boleh pakai dada ayam atau bahagian lain jugak tapi make sure potong kecik kecik
Masak sampai ayam kecut, atau sampai nampak masak lah
SOS PENYEDAP RASA, INILAH RAHSIANYA!
Masuk pulak sos
Bahan sos:
2 sdm sos cili
2 sdm sos cili thai
1 sdm sos tiram
1 sdm sos ikan
1/2 sdm kicap manis
Masuk air panas setengah mangkuk. Alaa tu kan pakai mangkuk sos tadi sebab tu lah air kaler tu
Biarkan mendidih kejap.
Masuk pulak segala jenis sayur. Kalau ada kacang boleh masuk ya. Kacang panjang boleh kacang buncis pun boleh. Jangan lupa 6 biji cili padi diketuk, masukkan sekali.
Last jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun tu yaa.
Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.
Memang power resipi ni macam di kedai siam! Mesti cuba masak!
Sumber: Khas Fena
Dumpling Ayam & Udang, Sedap & Mudah Buat Untuk Beginner!
Sedapnya makan dumpling sambil cicah sos, menu ini kalau makan di restoran boleh tahan juga harganya.
Jadi untuk lebih jimat ada baik anda sediakan sendiri sendir menu ini untuk dinikmati bersama seisi keluarga.
Menurut perkongsian Nor Al Fatihah, meski pun pertama kali mencuba menyedikan menu ini, ternyata berhasil.
Ini perkongsiannya.
Saya tak terer bang..tapi saya try
First time makan..first time buat..memang sedap dumpling ni anak-anakpun suka makan..laku keras..sat je licin
DUMPLING AYAM & UDANG
Kulit Dumpling (boleh beli yang ready made)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi kayu
2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh garam halus
1 cawan air panas
Inti Dumpling
1 cawan isi ayam
1/2 cawan isi udang
1 labu bawang besar -di cincang
1/2 batang carrot -di parut
1 batang daun bawang -di hiris
1 sudu teh serbuk lada putih Aji Shio
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh kicap manis
1 sudu teh minyak bijan
1 biji telur
2-3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu besar gula
Minyak Cili
1/2 cawan minyak masak/jagung
3 ulas bawang putih -di cincang
1 inci halia -di cincang
1 batang daun bawang (ambil bahagian putih saja) -di hiris
1/4 cawan cili flakes
1/4 cawan kicap manis
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam halus
1 batang daun bawang (ambil yg hijau)-di hiris
1/2 sudu teh bijan yg di sangai
Cara-cara Membuatnya
Kulit Dumpling
Satukan tepung gandum, tepung ubi, minyak & garam. Tuang air panas sedikit demi sedikit sambil kacau dengan sudu
Kemudian, gaul dengan tangan & uli hingga menjadi doh. Tutup & rehatkan 30 minit
Potong doh kecil2. Ambik satu & canai nipis. Tekap dgn acuan bulat. Tabur tepung di atas dulang supaya kulit tidak melekat. Ketepikan dulu
Inti Dumpling
Blend kering 2 keping dada ayam & 10-15 ekor udang hingga halus
Satukan isi ayam & udang bersama bawang, carrot, daun bawang, serbuk lada putih, sos tiram, kicap, minyak bijan, tepung jagung, telur, garam & gula. Kacau sebati
Ambil sekeping kulit, letak sedikit inti. Sapu air di tepinya & tutup. Kelim beberapa kali di tepinya & tekan kemas
Didihkan air di dlm pengukus dulu. Sapu dulang dengan minyak supaya dumpling tidak melekat & kukus selama 15 minit dengan api sederhana
Minyak Cili
Panaskan minyak di atas api. Di dlm bekas, satukan bawang putih, halia, daun bawang putih, cili flakes, gula, garam, kicap & minyak bijan. Cili flakes yg saya guna baki beli pizza domino 2-3 bulan lepas.
Tuang minyak panas perlahan2 & biar ia mendidih bersama bahan2 tadi seketika, kemudian kacau
Campur dengan daun bawang hijau & bijan. Kacau sebati. Hidangkan dumpling bersama minyak cili
Sumber : Nor Al Fatihah