Tart Nenas Kiub Pula Tahun Ni. Lagi Mudah Kerjanya & Confirm Sedap!

Share

Kerancakan membuat persiapan menerima kunjungan tetamu sempena Hari Raya ini semakin terasa bila mana kaum ibu semakin ligat menyediakan pelbagai jenis biskut.

Tentunya dalam banyak-banyak biskut yang dibuat, tart nenas menjadi pilihan utama. Maklumlah biskut ini sangat digemari ramai.

Jika sebelum ini Kita biasa buat tart nenas yang digulung, tapi kali ini apa kata Kita buat bentuk kiub pula dan ini dia cara serta resipinya. Selamat mencuba.

TART NENAS KIUB

Bahan-bahan:
1 cawan butter@ marjerin (saya guna buttercup je)
2 sudu besar gula Kastor @ 2 sudu besar Susu pekat
1sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar Susu tepung (optional)
1biji kuning telur
Secubit garam
¼ cawan tepung kastard (Ayak)
¼ cawan tepung jagung (Ayak)
2 ½ cawan @ secukupnya tepung gandum (Ayak)

**jika doh lembik sila tambah tepung gandum secukupnya**

Bahan hiasan
-kuning telur + sedikit pewarna kuning

Cara-cara :


1. Satukan butter, telur, gula/susu pekat, esen vanilla, minyak sapi,garam.. Pukul sebati, guna senduk kayu je..


2. Masukkan susu tepung, tepung jagung, tepung kastard.. Pukul lg..


3. Masukkan pula tepung gandum sikit demi sedikit.. Uli doh dengan tangan.. Jika doh melekat Kat tangan, tambah tepung gandum dalam 1@2 sudu besar.

4. Masukkan doh dalam mould, letak separuh je, nanti letak inti, pastu tutup dengan doh.. Simpan dalam peti lebih kurang sejam.. Boleh keluarkan dari mould..

5. Sapu tray dengan sedikit butter, susunkan tart dalm tray dan sapukan kuning telur diatasnya.. Bakar lebih kurang 25-30min.. Suhu 170c.. Api atas bawah..

Sumber : Siti Norizan via MAHN