Memadangkan sekarang harga bawang tak masuk akal, apa kata cuba tanam sendiri di rumah. Caranya pun mudah dan cepat. Dua bulan ditanam dah boleh dituai. Nak tahu caranya, jom baca perkongsian dari Ras Abdullah.
.
TANAM SENDIRI BAWANG MERAH Kerdit info dan gambar:
Puan Azlina Mat Lazim Nisbah media tanam:
Lebihkan pasir dari tanah dgn nisbah 2:1
*Pasir =2 bahagian campur Tanah berkebun=1bahagian. Tanam di tempat terbuka.
Musim panas,siram cukup2 saja, jgn siram air banyak. Jika lebih air bawang jadi busuk, mereput dan buruk. Potong bawang seperti dalam gambar. Potong sebelah atas bawang hingga nampak isi tengah dan bahagian bawah bawang, potong sedikit sahaja akarnya.
.
Benamkan 3/4 sahaja bawah bawang atas tanah. Jangan timbus bawang dalam tanah sepenuhnya. Tunggu bawang naik daun dlm 4 atau 5 inci, barulah ditimbus bawang itu.
.
Kerap gemburkan tanah disekeliling bawang baik untuk pertumbuhan bebawang baru.
Bila sudah banyak keluar bebawang, jangan timbus dah…biarkan sahaja.
.
Ads
Pembajaan 2 kali seminggu guna baja AB, bancuhan seperti biasa.
*Boleh juga guna lain2 baja yg di fikirkan baik.
.
Ads
.
Ads
Dua bulan selepas ditanam, ia sudah boleh dituai. Jika pokok bawang berbunga, jangan dibiarkan,terus petik dan buang kerana ia hanya akan merencatkan pembesaran bawang.
Bawang yang dituai akan di jemur untuk dapatkan bawang yg siap diguna.
.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Siapa yang suka masak ikan cencaru sumbat mesti faham bagaimana rupanya minyak akan bertukar hitam bila menggoreng ikan tersebut. Maklumlah kebiasaannya ramuan kisar yang disumbatkan ke dalam ikan cencaru akan terkeluar ketika digoreng dan ini menambahkan lagi minyak yang dimasak akan menjadi ‘kotor’ dengan bahan kisar tersebut.
Untuk digunakan lagi minyak tersebut memang terasa tidak bersih pula. Namun sebagaimana perkongsian puan Ariza Kak Chik yang menggunakan air bancuhan tepung jagung untuk mengurang minyak menjadi terlalu hitam. Katanya petua ini di didapati daripada TikTok yang menggunakan nama Richard Is Cooking.
Tukang masak ini Richard bersama pengacara rancangan Jalan-Jalan Cari Makan, Nazrudin Rahman
Ikuti petua yang telah dicuba oleh wanita ini. Memang menjadi!
Guna bancuhan jagung kurangkan warna hitam minyak masak
Pernah jadi masalah macam ni tak bila goreng ikan cencaru sumbat? Kadang-kadang untuk goreng ikan seterusnya kita terpaksa tukar minyak baru.
Petua untuk jimatkan minyak dan tak payah tukar baru ialah dengan guna 3-4 sudu besar tepung jagung yang ditambah dengan air.
Kemudian tuang air tepung jagung dalam minyak yang hitam tadi. Nanti minyak akan jernih semula dan dapat goreg ikan yang seterusnya.
Buat kudapan makan sambil menonton atau berborak, tak sedar boleh habis sebalang ni. rasanya yang pedas di tambah dengan kerangupan pasti buat anak-anak tertarik. Nah cuba resipi Kacang Goreng Berempah Ini.
Simple je rupanya nak buat kacang goreng berempah ni.. Bahan
500gm Kacang tanah
5 Ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sb serbuk cili
2 sb gula
3 sk garam
2 biji telur
5 sb tepung gandum
1 sb tepung beras
*sb – Sudu Besar
*sk – Sudu Kecil Cara-caranya :
Bersihkan kacang tanah…(bilas dan jemur kering sehari sebelum nk buat
Campur semua bahan (kacang+bwg putih+serbuk cili+gula+garam+telur)
Gaul sampai sebati
Masukkan tepung gandum dan tepung beras, gaul sampai sebati
Panaskan minyak dan goreng dgn api sederhana
Bila dah masak, angkat dan tapis/tos kan minyak sebelum dimasukkan dlm bekas.
Kredit : Siti Azura
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Masalah utama bila masak lemak telur ialah telur pecah dalam kuah atau gulai. Tak kisahlah sama ada telur itik mahupun telur ayam, kerap kali telur-telur yang dimasak akan pecah.
Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah
Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak. Berikut cara yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Petua masak telur supaya tak pecah bila masak. Boleh gunakan telur ayam selain telur itik. Bahan utama yang digunakan ialah cuka.
Berikut langkah demi langkah cara memasak telur ayam atau itik supaya tidak pecah.
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.
2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.
3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.
4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Diganggu ketika solat, tiga wanita terima pampasan RM331,000. Tiga mahasiswi beragama Islam di Amerika Syarikat menerima bayaran pampasan sebanyak AS$75,000 (kira-kira RM331,000) selepas menjadi mangsa gangguan semasa menunaikan solat, menurut laporan Fox News baru-baru ini.