Keseimbangan dalam pemakanan sangatlah perlu dijaga terutamanya pengambilan sayur. Sayur hijau juga antara sayur yang mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan tubuh badan.
Menu sayur kailan ikan masin merupakan menu yang agak popular dan sering dijual oleh kebanyakan restoran di Malaysia ini. Sekadar info tambahan, sayur kailan dikatakan kaya dengan nutrisi dan kandungan vitamin A, C, E dan K.
Lebih menarik lagi, resipi yang dikongsikan oleh Ameera, sangat selamat terutama kepada yang mempunyai resdung kerana tidak menggunakan belacan sebagai bahan dalam masakan ini. Walaupun begitu, rasanya tetap sama seperti yang dijual di luar dan sememangnya sedap.
Kailan Ikan Masin
Bahan-Bahan:
- Ikan masin
- Bawang besar 1 biji
- Bawang putih 3 ulas
- Sayur kailan
- Sos tiram 1 sudu makan
- Cili padi
- Cili besar
Cara-Cara:
– Goreng ikan masin dulu ye. Garingkan. Pakai ikan masin tenggiri.
– Bawang besar 1 biji. Bawang putih 3 ulas.
– Sos tiram 1 sudu makan. Masukkan sayur, cili padi, cili besar merah 1 biji. Siap.
Sumber: Ameera
Cuaca Panas Ni, Buatkan Laicikang Homemade Untuk Penyejuk Badan!
Bilamana cuaca panas begini, tekak kita tentu mahukan sesuatu minuman yang enak dan menyegarkan, sebagai penghilang dahaga.
Andai dapat diteguk, air laicikang alangkah bagusnya. Bukan sahaja melegakan malah ramuan di dalam air tersebut seperti barli, kurma, fungus putih, gula batu dan beberapa bahan lain cukup bagus untuk menyejukkan badan.
Jadi apa kata kali ini kita sediakan sendiri air istimewa ini kepada anak beranak di rumah. Sebelum itu, ketahui dulu resipi penyediaannya yang dikongsikan oleh saudari Wan Ashikin, jom semak.
Penyejuk tekak ..laicikang.
Buat sendiri baru puas hati. Boleh letak macam-macam.
Bahan-bahan:
Biji selasih ( rendam )
Buah kembang semangkuk ( rendam dengan air panas )
Barli ( rebus )
Fungus putih ( rebus )
Buah kurma merah ( rebus letak gula / gula
batu dan daun pandan )
Buah longan kering ( rendam dengan air panas )
Cincau
Kacang tanah panggang
Kismis
Buah kabung
Biji Sagu
Buah laici ( dalam tin )
Halwa kundur
Buah pala ( kering ) tapi saya tak letak sebab
anak-anak tak suka buah pala
Agar-agar kosong ( merah / hijau ) tapi hari tak sempat buat.
Ais
* Air rebusan buah kurma merah dah manis macam air gula. Lepas tu campur dengan air buah laici tadi. Kemudian campurlah dengan semua bahan tadi.
Dan boleh makan!!
Bismillahhirrahmanirrahim.
sumber : Wan Ashikin Endut via MAHN
Ayam Masak Ungkep, Bahan Main Campak-campak Dalam Kuali Je Pun Jadi!
Musim cuti sekolah ini mula lah anak-anak buat permintaan menu istimewa dan kalau boleh berbeza daripada makanan yang biasa dimakan. Maklumlah pada hari-hari biasa bila semua sibuk, menu yang serba ringkas sahaja yang boleh disediakan dan yang menjadi kelaziman.
Jadi alang-alang semua anak-anak ada dirumah dan sebagai meraikan selera keluarga untuk memberi kelainan dalam penyediaan menu. Apa kata anda cuba sediakan menu Ayam Ungkep ini yang tidak rumit untuk disediakan.
Bahkan menu ini rupanya paling senang dibuat seperti mana yang dikongsikan oleh Che Eda ni. Bahan-bahan yang digunakan hanya perlu ditumbuk kemudian ‘campak-campak’ dalam kuali dan siap!
Resipi Ayam Ungkep
Bahan-bahan:
Serai 2 Batang -Titik
3 ulas bawang merah – tumbuk
3 ulas bawang putih – tumbuk
Kunyit Hidup (Besar Ibu Jari) – tumbuk
Cili padi (ikut citarasa) Saya suka pedas sikit – tumbuk
Ketumbar peket Kecik -rendam dulu supaya senang tumbuk (Tapi kan aida tak ada yang biji.. Tak perasan pula sudah habis jadi saya pakai yang serbuk la) – tumbuk
Kunyit serbuk 1 sudu (yang ni nak bagi warna ja kalau warna dari kunyit hidup tak cukup. Kalau cukup ok tak perlu letak dah)
Asam Jawa 1 sudu makan
Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara
1.Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.
2.Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. Tutup Periuk hingga ayam masak.
3.Kemudian masukkan air asam jawa. Biarkan kuah memekat dan siap.
Sumber : daridapuraida via Resepi Sheila Rusly Fans
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Roti Viral Bun Cheese Sarang Lebah. Peniaga Ni Kongsi Resipi Lepas Buat RnD, Confirm Roti Kekal Lembut!
Dapat menyediakan roti sendiri untuk dimakan bersama anak beranak tentunya terasa puas hati bila roti yang dibakar terasa lembut dan gebu seperti yang ada dijual di kedai bakery.
Apatah lagi dapat pula resipi roti yang tengah viral ketika ini iaitu Bun Cheese Sarang Lebah daripada sesorang yang cukup mahir membuatnya. Tentunya kita rasa teruja untuk mencuba resipi yang dikongsikan itu, bukan?
Ini sebagaimana perkongsian resipi daripada Azlina Ina Fans yang tidak lokek berkongsi resipi istimewa yang telah dibuat beberapa penyelidikan untuk pastikan roti yang dimasak kekal lembut dan kerangupan kekacang dan keju dibahagian atas roti pula kekal rangup.
Nak tahu detail, ikuti perkongsian ini dan selamat mencuba.
Ujarnya, “Roti yang tengah viral di bakery mak, buat habis buat banyak mana pun habis. Kami dah rnd resepi bun ni untuk rasa yang tidak keras bila sejuk dan sesuai dengan cruncys cheese dan kekacang di atas die.”
Malah turut mencadangkan amat sesuai untuk yang ingin berniaga untuk menjual roti ini.
“Kalau korang nak buat tuk berniaga sesuai sangat mak rasa sbb? Sebab bun ni jimat kos. Mak ajar sekali buat sos homemade die yang sedap tu eh. Tu secret resepi mak sebenar nye. Tak apa la dengan korang tak yah secret2 la hahaha,” ujarnya.
Bun Cheese Sarang Lebah
*BAHAN A*
Tepung High Protein – 500gm
Gula – 80gm
Susu Tepung – 30gm
Yis – 10gm
Garam – 10gm
Bread Softerner – 5gm
Bread Improver – 5gm
*BAHAN B*
Ais + Air Sejuk – 275gm
Telur – 1biji
*BAHAN C*
Marjerin – 100gm
*Cara2*
Masukkan bahan A dalam Bread Maker. Kemudian masukkan bahan B perlahan-lahan. Uli doh sampai sebati. Masukkan bahan C. Uli sampai elastik.
Bentukan dalam bekas sesuai. Mak letak bekas cup cakes kat tengah-tengah doh bagi bile die kembang ade ruang tgh2 tuk letak sos baru comel.
Bia kembang dalam 30-1 jam pas tu sapu susu siket permukaan dan tabur kekacang dan cheese parut di atas nye.
Bakar suhu 170 masa 35 minit
Resepi Butterscotch Homemade
Gula – 250gm
Air – 50gm
Uht Whipping Cream – 400ml
Butter – 50gm
White Chocolate – 50gm
Cara Buat :
1.Masak gula dan air atas api sampai perang
2.Masukkan uht cream dalam gula perang perlahan2. Masak hingga pekat. Masukkan butter dan white chocolate. Kacau sebati.
Done bebeh. Memang sangat-sangat sedap sos ni cukup manis lemak dia semua
Sumber : Azlina Ina Fans
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club