Bila bercakap tentang pemanis mulut waktu raya, mesti dodol yang pertama terlintas di fikiran. Tapi, tahukah anda wajik juga merupakan salah satu menu raya yang digemari ramai. Wajik juga mempunyai tekstur yang sedikit kenyal dan rasanya yang manis dan berlemak.

Tak susah pun nak buat wajik ni, hanya ikut sahaja cara yang dikongsikan oleh Seri Ibrahim ini. Katanya ini resipi asli daripada ibunya dan sedikit berbeza dengan wajik yang biasa.

“Wajik pulut ni resipi tradisi dari bonda saya. Guna gula melaka asli. Untuk makluman, wajik ni jenis pulut keras ye.

Ads

“Kalau kita makan pulut dia keras rangup dan tak kembang. Kita orang melaka memang tak suka makan wajik kembang,” tulisnya.

Wajik Pulut Gula Melaka

Ads

Tak Perlu Banyak Bahan, Step Mudah Resipi Asli Wajik Gula Melaka

Bahan-Bahan:

Ads
  1. Beras pulut 1kg
  2. Gula melaka asli 900gm (gula melaka asli boleh beli kat melaka. Guna gula melaka fake confirm tak jadi. Seriously)
  3. Gula pasir tebu / gula merah 3 sudu
  4. Gula pasir 1 cawan..
  5. Santan 1kg (guna santan asli ye.. tak mau santan kotak.. Nanti kurang aslinya)
  6. Daun pandan 2 helai

Cara-Cara:

  1. Rendam beras pulut sehingga kembang dalam 2-3 jam bolehla.
  2. Lepastu kukus pulut sehingga masak. Jangan lama sangat nanti wajik kembang.
  3. Lepastu sejukkan pulut dan buang bahagian tepi yang kembang tu. Tak mahu masukkan pulut yg kembang.
  4. Kemudian masukkan santan, gula melaka, gula merah dan gula pasir ke dalam kuali.
  5. Masukkan sekali daun pandan. Siatkan daun pandan dan simpulkan. Kacau sehingga pekat dan buih membuak (mak saya guna istilah sehingga air gula dah tangkap betuk).
  6. Keluarkan daun pandan, kemudian masukkan pulut tadi. Kacau sehingga pekat dan beras pulut bertukar jd keputihan. Kena kacau je dgn api perlahan sbb takut hangit..
  7. Bila dah masak, keluarkan wajik dan letak dalam bekas yang dialas daun pisang yang sudah dilayur. Tujuan dia untuk menaikkan lagi aroma dia.
  8. Kalau nak tahan lama org kata kacau sehingga naik gula.

Sumber: Seri Ibrahim

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI