Sekarang ni banyak betul resipi yang diolah yang memudahkan mak-mak di rumah. Macam satu resipi kudapan ni, pernah terlintas tak maruku di buat dari mi kuning? Haaa tak pernah terlintas dek akal kan?
Percaya atau tak, dah ada dah orang buat. Sekaligus berkongsi cara nak buat ‘instant’ maruku ni! Walaupun rasa tak sama macam yang guna tepung, sekurangnya rasa dia boleh tahan sedap juga.
Jom lihat resipi yang dikongsi oleh Ariff Budiman Zainal Abidin di bawah. Semoga bermanfaat!
RESIPI MARUKU GUNA MI KUNING
Bahan-bahannya:
Mee kuning
Tepung bestari
Daun kari
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
1. Basuh mee kuning dan toskan hingga kering.
2. Gaul dengan tepung bestari dan panaskan minyak.
3. Goreng mee dan taburkan daun kari.
4. Bila buih yang digoreng kurang, baru angkat dan biar sehingga sejuk. Sedap walaupun tak sama macam guna tepung muruku.
Kredit: Facebook Ariff Budiman Zainal Abidin
https://www.youtube.com/watch?v=Yb_zk_ekL2M&t=199s
Ikut cara Ini Jika Mahu Mata Pengisar Lebih Tajam.Jimat Ibu-Ibu Tak Perlu Beli Baru!
Pengisar antara bahan penting dan perlu ada di dapur kerana aktiviti memasak sedikit terbantut andai barang ini rosak dan sebagainya. Selain mengisar bahan-bahan untuk memasak, ada juga bahan pengisar untuk mengisar buah-buahan dan sayuran untuk dijadikan jus.
Begitu pun, jika sering digunakan boleh menyebabkan mata pisaunya sering kali tumpul dan tidak tajam lagi. Ini menyebabkan bahan yang dikisar tidak sehalus yang anda kehendaki. Untuk mengasah mata pengisar tidak seperti mengasah pisau kerana bentuknya lebih kecil dan tidak boleh ditanggalkan.
Tidak perlu bimbang ada cara mudah untuk mengatasi masalah tersebut. Hanya guna bahan mudah ini sahaja iaitu garam kasar.
Cara menggunakannya :
Ambil garam dan masukkan ke dalam pengisar lalu kisar sebanyak satu hingga dua kali dalam sebulan. Terdapat kristal garam yang sangat keras yang boleh membantu membuat pisau pengisar semakin terasah secara maksima. Jangan risau garam tidak akan merosakkan pengisar.
Selamat mencuba
3 Resipi Spaghetti Ni Paling Ramai Suka, Dikongsikan Daripada Yang ‘Otai’ Memasak!
Spaghetti sebagai mana kita tahu macam-macam menu boleh disediakan untuk dijamu kepada seisi keluarga pada bila-bila masa. Sama ada untuk dijadikan menu sarapan, tengah hari mahupun menu makan malam, nyata menepati selera.
Jadi di sini KELUARGA kongsikan 3 resipi berasaskan spaghetti yang viral dan mendapat tumpuan warganet.
RESEPI SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
1 paket spaghetti =(500 gram)
Udang sederhana anggaran 400gram
Sotong 400 gram
Cendawan butang10biji(boleh letak jika suka
Cili padi hijau 5 batang- dihiris
Cili padi merah5 batang- dihis
Bawang Holland atau bawang besar 1 biji -dipotong dadu
Bawang putih 7 ulas -dicincang
Butter 5 cm
Minyak zaiton 5 sudu besar
(Kalau nak letak minyak masak pun tak apa)
Parsley 1 sudu kecil
Oregano 1 sudu kecil
Basil 1 sudu kecil
Lada hitam1 sudu kecil
Serbuk cili @chili flakes 1 sudu kecil jika
Garam dan serbuk perasa
Air rebusan speghetti 2 senduk
Cara rebus spaghetti
1)masak air sehingga mendidih,gunakan periuk Yang lebih besar supaya mudah untuk speggheti kembang Dan masak dengan sempurna
2)apabila Sudah mendidih,masukkan garam=2 cubit,Dan minyak masak 2 sudu besar Dan masukkan spagheeti
3)anggaran masak spaggheti 12-15 minit
4. Dan tapiskan spaggheti
Cara MEMASAK spaghetti aglio olio
1)API Yang sederhana
2.panaskan butter Dan minyak zaitun,
2)masukkan bawang putih(masak sehingga sedikit kekuningan)
3.masukkan bawang Holland atau bawang besar(masak sehingga sedikit kekuningan)
5.masokkan udang Dan sotong(Gaul sehingga masak
6.masukkan cili padi,lada hitam,parsley,basil,oregano,serbuk cili@chili flakes ,garam Dan serbuk perasa
7.masukkan spaghetti Yang telah direbus Dan Gaul sebati,masukkan air rebusan speghetti ,Serta rasakan dengan secukup rasa Yang diinginkan
kredit: Nurul Ateekah
Creamy Salsa Spaghetti Pepperoni With Salmon Grill
Untuk hidangan 4 orang
Rebus sebungkus spaghetti / any pasta anda suka toskan, gaulkan bersama olive oil..letak tepi.
Panaskan kuali..
-Masukkan butter 2 tbsp bersama sedikit olive oil kedlm kuali.
-Tumis garlic cincang & bawang merah dadu
(Banyak mana, agak-agak)
-masukkan 1/2 cup hirisan mushroom shitake ( boleh letak lebih ikut citarasa)
-Masukkan 1-2 tbsp tepung gandum
(Kacau sebati bersama tumisan)
– masukkan 1 cawan susu full cream
Kacau sampai likat
– masukkan 1/2 cawan cream cheese KC guna jenama Tatura.
(Kalau takde cream cheese boleh guna cheese keping dlm 5 – 6 keping atau cooking cream)
*Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit kawal kelikatan anda suka..
( tutup api dan blend halus jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik).
Kemudian dah blend tuang kembali ke kuali asal..pasang api medium
Masukkan semua bahan di bawah ke dalam kuali bersama creamy sauce blend tadi.
– masukkan 3 tbsp tomato puri
– masukkan 1 tbsp cili powder
– masukkan 1 tbsp cili flake/cili powder
– masukkan 1 tsp serbuk lada hitam
– 1 tbsp mix herb
– dry pasley, agak2
– 1 – 2 tbsp perahan lemon
– garam dan gula secukup rasa
– jika nak sedap lagi boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa..kc tak letak sbb jarang masak guna bahan bersumberkan msg. Kadang2 saja.
Kacau2..kalau telalu likat masukkan air..kawal kelikatan mengikut selera anda..
Panas kan pan lain..tumiskan garlic cincang
-Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yg anda suka(potong slice)
– masukkan pepperoni. Sedikit lada hitam dan sos tiram..kacau2..sampai agak garing..masukkan dlm kuah kita dalam kuali gaul2 dan masukkan skali spaghetti..kacau2..tambah air jika terlalu likat..ikut citarasa anda…
Hidangkan ..tabur pasley+cheese powder. Siap.
Sumber : Shida Razak KC
Spaghetti Goreng Telur Masin/Salted Egg Yolk Spaghetti
Bahan
Spaghetti 1 bungkus (boleh guna pasta jenis lain)- rebus, tos, simpan seedikit air rebusan & ketepikan
Udang/ayam/sotong – kupas/potong & bersihkan
4-5 biji Telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dgn garfu)
Bwg putih 3-4 ulas – ketuk
Butter (salted) 2-3 sudu
Daun kari
Cili padi potong (ikut kepedasan msg2. Sy letak 2-3 biji)
Garam & gula secukup rasa
Cara
1. Panaskan kuali, masukkan butter & bwg putih. Tumis
2. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih
3. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam & gula.
4. Masukkan spaghetti & 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang
Variasi:
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah
2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nnt muak.
3. Boleh guna resepi sama utk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin (rujuk gambar akhir). Udang/ketam/sotong/ayam diperap dgn sedikit garam, serbuk lada hitam & tepung jagung (jgn tambah air nnt keras kejung) & digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resepi di atas.
Selamat mencuba!
Sumber : Hani mohamed
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Tak Cari Lain, Resipi Sambal Tempoyak Daun Kayu Pekat Versi Simple Ni Confirm Menyelerakan!
Sambal antara menu yang paling digemari oleh seluruh rakyat Malaysia. Sambal juga selalunya dimasak dengan jumlah yang banyak untuk dibuat stok kerana boleh tahan agak lama jika disimpan di dalam peti sejuk.
Kali ini resipi sambal yang akan dikongsikan oleh Ina Abbas adalah sambal tempoyak daun kayu sememangnya tidak akan menghampakan. Tempoyak sangat sinonim dengan isi durian yang dimasak dijadikan sambal.
Di samping rasanya yang sangat unik dan sedap sambal ini juga antara menu yang sihat kerana menggunakan bahan-bahan organik seperti sayur dan ulam-ulaman.
Sambal Tempoyak Daun Kayu
Bahan-Bahan:
- Cili api
- Kunyit hidup (serbuk pun boleh)
- Serai
- Sedikit ikan bilis (Blend dengan sikit air)
- Bawang kecil
- Pucuk ubi
- Daun kunyit (dihiris halus)
- Ikan bilis (digoreng garing atau tak – terpulang)
- Petai
- Santan pekat
- Tempoyak
- Asam keping
Cara-Cara:
– Pucuk ubi direbus sampai empuk.
– Dalam kuali/periuk, masuk minyak sikit dan tumis bahan, blend bawang kecil yang dihiris.
– Bahan tumis dah naik bau, masukkan tempoyak.
– Tumis lagi sampai naik minyak sikit, masukkan santan pekat.
– Masukkan asam keping, secukup rasa, garam dan gula.
– Kuah mendidih, masukkan pucuk ubi, daun kunyit, ikan bilis dan petai.
Sumber: Ina Abbas