Bagi anda yang teringin nak buat roti puri untuk dijadikan hidangan sarapan pagi dan minum petang, boleh cuba buat guna resipi ni. Apa yang menariknya roti puri ni ia tidak menggunakan yis, telur, baking powder dan soda bikarbonat.
Apa yang buatkan anda patut cuba resipi roti puri ni, ia sangat sesuai untuk anda yang ada alahan kepada bahan tersebut. Tetapi jangan risau, apabila digoreng, resipi roti puri ni tetap akan cantik dan mengelembung dengan elok.
Bagi pencicah yang sedap di makan bersama dengan roti puri ni, mestilah sambal bilis, kari ayam atau daging atau apa saja yang anda rasa sesuai dan kena dengan citarasa ahlu keluarga.
Berikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Nur Hidayah dan boleh dicuba. Bahan-bahannya pun ringkas.
Resipi Roti Puri Tanpa Yis
Ads
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu besar gula
3 sudu besar minyak panas
1/2 cawan air
Ads
Cara membuatnya:
Gaul sebati semua sampai jadi doh.
2. Gelek nipis lepas tu goreng dalam minyak yang banyak. Guna senduk simbah-simbah atas puri untuk bagi dia boyot.
Ads
3. Dah nampak garing, angkat dan toskan minyak sebelum dicicah dengan sambal sardin atau apa-apa kuah.
Kredit: Nur Hidayah via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tak Ada Oven Pun Boleh Buat Biskut Raya, Kalau Buat Memang Tinggal Serdak Je, Habis Dimakan!
Tinggal beberapa hari lagi kita akan menghampiri bulan Syawal, persiapan tentunya sudah dibuat sedikit demi sedikit terutamanya untuk melengkapkan keperluan anak-anak untuk meraikan lebaran. Bukan sahaja tentang baju, tudung, kasut tapi menyediakan biskut Raya juga jadi keutamaan kita sebagai mak-mak ni.
Nak berjimat bolehlah biskut Raya tahun ni di buat sendiri, andai tidak ada oven di rumah sebenarnya boleh sahaja sediakan biskut yang istimewa dan dijamin digemari oleh anak-anak terutamanya. Sebab apa? Semuanya bercoklat!
Jadi tunggu apa lagi, jom sediakan 3 biskut Raya ini untuk merai teman-teman anak kita bila bertandang di Hari Raya nanti. Selamat mencuba.
Coklat Nestum Bar
Bahan-bahan:
500gm Nestum original
1 kg coklat dark compaund beryls
Cara-caranya:
1.Cairkan coklat dengan kaedah double boiler
Kacau-kacau dan biarkan cair.
Selepas itu masukkan Nestum
3.Gaul sampai sebati biar bersalut elok
4.Lepas sudah gaul sebati masukkan dalam bekas yang dilapik dengan plastic. Nanti senang nak keluarkan.
5.Kemudian potong siap-sia, dan baru lah masukkan ke dalam peti sejuk
6.Bila dah sejuk keluarkan dan patah-patahkan, sedia untuk dihidang.
Cara-cara :
1. Sangai badam cincang di atas kuali sehingga ia masak rangup. Ketepikan.
2. Cairkan chocolate dengan cara double boil.
3. Tuang badam yang disangai tadi ke dalam adunan coklat cair. Kacau rata.
4. Sediakan loyang, boleh alaskan dengan baking paper jika ada.
5. Sudukan adunan badam cincang coklat mengikut saiz yang kita mahu ke atas Loyang. saya guna sudu kecil.
6. Masukan ke dalam peti sejuk untuk pembekuan yang lebih cepat.
Biasanya kalau nak makan sardin mesti beli yang segera di dalam tin kan? Tapi tahukah anda makanan segera seperti sardin yang dijual di kedai tidak boleh dimakan selalu kerana mempunyai bahan pengawet.
Jadi, bagi penggemar sardin, anda boleh buat sendiri di rumah dengan resipi yang dikongsikan oleh Raja Malasiah Raja Abdullah.
“Yang bestnya bila buat sendiri kita tak perlu was-was, bersih, cuci lagi halal. Orang gout pun boleh makan sardin ni,” kongsinya.
Sardin Homemade
Bahan-Bahan:
Sekilo ikan sardin segar (bersihkan buang kepala dan ekor ikan kembung/selar/selayang/tongkol)
1 kg tomato masak ranum
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 tin kecik tomato puree
1 botol kecik sos tomato
2 cawan air
4 keping asam gelugor
Garam, gula & ajinomoto secukupnya
Cara-Cara:
– Kisar/tumbuk bawang besar dan bawang putih.
– Kisar tomato tak perlu letak air.
– Tumis bahan kisar.
– Masukan tomato yang dah dikisar.
– Masukan tomato sos dan tomato puree.
– Masukan garam, gula, ajinomoto dan asam gelugor.
– Masukan air biar tenggelam ikan tu. Masukkan ikan.
– Masak dengan api perlahan, kena kacau selalu takut hangus tapi kacau perlahan-lahan.
– Masak dalam 3 jam bergantung pada kuantiti ikan (reneh).
– Dah siap masak biarkan betul-betul sejuk lepastu masukan kedalam bekas dan simpan dalam peti ais. Boleh tahan sebulan.
– Boleh juga terus dimakan atau masak macam sardin yang biasa terpulang nak pedas atau nak campur dengan kegemaran anda.
Tepung Bungkus… salah satu kuih fav opah.. mesti buat tiap kali ramadhan.. inti pulak mesti dibalut dgn tepung pulut…perghhh…
ok dh siap… mcm biasa le.. dh siap awal boleh le opah lunjor²kan kaki… ateeeeeeee
Tepung Bungkus
Bahan Tepung Beras (badan luarnya)
1 1/2 cwn tepung beras
4 cwn santan
garam secukup rasa
Bahan Doh Tepung Pulut
1 1/2 cwn tepung pulut
air secukupnya
Bahan Inti
3 cwn kelapa parut putih
1 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air
1 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air
2 helai daun pandan disimpul
~masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan
~masukkan kelapa parut
~masak sehingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum
~dgn api perlahan kacau rata sehingga intinya lembab² sedikit
~angkat kemudian sejukkan
Daun Pisang Secukupnya dilayur
Caranya
~masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut, jadikan doh
~ambil sedikit doh masukkan inti (bentukkan/bulat²kan) opah lonjongkan doh inti tu.. dh terbiasa.
buat sehingga habis/ketepikan
~tepung beras, santan dan garam satukan kemudian masak sehingga pekat dan meruap
~tutup api
~sediakan daun pisang, ambil 1~2 sdb adunan tepung beras ratakan kemudian masukkan doh berisi inti tadi
~bungkus dan kemaskan
~kukus 15 ~20min
~sejukkan dan sedia dihidangkan
** ngam² sukatan ni 30 biji…
Selamat Mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Seorang pemuda ditahan kerana disyaki mencabul seorang murid perempuan yang sedang bersolat Subuh dalam Masjid Jamek Sungai Masin dekat Batang Kali, awal pagi tadi.