Hari Raya sudah hampir tiba! Suasana makin meriah, lagu-lagu raya dah mula berkumandang, dan kita semua pun dah sibuk buat persiapan dari baju baru, kuih-muih, sampul raya, sampailah ke menu istimewa untuk pagi Syawal.

Ada juga mencari resipi sate untuk hidangan raya. Nak buat sate sendiri untuk Raya tahun ni? Jom try resipi viral ni! Confirm juicy, berperisa, daah kacang dia pekat kaw-kaw!

Siap ada petua rahsia untuk buatkan rasa dia lebih sedap, lemak berkrim, dan pasti buat tetamu bertambah-tambah!

Resepi sate ayam (anggaran 130 cucuk)
Bahan -Bahan
– 3 kg dada ayam dipotong dadu sedang2 jangan kecik sangat
– Lidi sate.. Rendam dalam 4jam atau lebih untuk elak lidi sate
terbakar semasa dibakar hehhehe
– 25 sudu gula pasir
– 2 sudu garam
Bahan disangai(goreng tanpa minyak)
2sudu jintan putih
3sudu jintan manis
8sudu ketumbar
Sangai bahan diatas didalam kuali jgn sampai hangus agak2 dah naik bau matikan api.

Tak Payah Beli! Buat Sendiri Sate Raya Viral, Kuah Kacang Lagi Pekat & Sedap! Tak Payah Beli! Buat Sendiri Sate Raya Viral, Kuah Kacang Lagi Pekat & Sedap!

REMAH DI KISAR

Ads

Tak Payah Beli! Buat Sendiri Sate Raya Viral, Kuah Kacang Lagi Pekat & Sedap!

Bahan-Bahan kisar

4ulas bawang kecik
8 ulas bawang putih
serai 3 batang
halia
kunyit hidup (kalau x da pakai kunyit serbuk)
lengkuas
bahan yang disangai
air secukupnya

Ads

Cara penyediaan:

Tak Payah Beli! Buat Sendiri Sate Raya Viral, Kuah Kacang Lagi Pekat & Sedap!
Masukan semua bahan di pengisar ..kisar hingga halus
sediakan bekas letak dada ayam yang dah di potong masukan garam ,gula dan bahan yang telah dikisar.gaul sampai rata n sebati. kemudian tutup dengan wrap n masukan didalanm peti sejuk bawah dalam 2 jam untuk rasanya sebati.

PERAP 3 HARI NAK LEBIH SEDAP

Ads

Tak Payah Beli! Buat Sendiri Sate Raya Viral, Kuah Kacang Lagi Pekat & Sedap!
Selepas 2 jam keluar dari peti ais dan mula la mencucuk .1 lidi sate sis letak 3pcs dada ayam..lepastu masukan dalam plastik simpan di peti ais atas sejuk beku untuk tahan lama  Selesai cucuk lebihan perapan boleh campur dalam kuah kacang baru rasa sedap hehehehe
Sis biasa buat 3 hari sebelum nak bakar. Sebelum bakar keluarkan dulu dalam 3 jam
kalau malas nak bakar boleh jer goreng sedap jgak

RESEPI SAMBAL KACANG:
Bahan-Bahan
2 cawan kacang tanah digoreng dan dikisar dengan 4cawan air.
*3 sb lada kering
*3 sb ketumbar
*2 sb jintan manis
*2 ulas bawang putih
*2ulas bawang kecik
*2 ulas bawang besar
*Lengkuas
1batang seri dititik atau diketuk
Air asam jawa
Garam
Gula
Serbuk perasa
3s sb sos cili
3sudu sos tiram
Cara-cara
1.Kisar ke semua bahan yang bertanda *.
2.panaskn minyak didalam kuali
3.minyak panas masukan serai dan bahan yang dikisar.. Tumis sehingga pecah minyak. Letak garam gula n serbuk perasa..
4.kemudian masukan kacang yang dikisar. Biarkan sambal kacang kita mendidih (kalau kurang air tambah air hehehe)
5.Masukan sos cili sos tiram n air asam jawa.. Kecik kan api sambal kacang mendidih lgi… Kemudian rasa… Rasa dah ok.. Siap la sambal kacang kita….
TIPs:nak bagi sambal kacang sedap… Rempah bahan perap sate yg lebih tu sis letak sikit ke dalam sambal kacang.. Rasa dia lg terangkat

Tak Payah Beli! Buat Sendiri Sate Raya Viral, Kuah Kacang Lagi Pekat & Sedap!

Sumber: Sudu Besar via Syafira Fiera

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI