Baru-baru ini, usahawan terkenal Dato Sri Aliff Syukri memuat naik sekeping gambar bersama ibunya. Dalam perkongsian tersebut, bapa kepada lima cahaya mata ini berkongsi cerita tentang zaman susahnya dahulu.
“cer teka umur sy masa ni brp?? time saya pergi haji masa masa ni mak saya belanja semua dan sy reti bersyukur sbb apa yg saya ada hari ni smua dr dia.
“waktu ni dia lah bawa sy dr kampung ke bandar, duduk hotel selesamasa buat haji , duit poket mak beri, baju lawa, tq mak hargai kri kenagan yg x leh di lupakan masa ni belum kawin lagi..
Ads
Dalam pada itu, Aliff Syukri turut mengakuisegala kenangan tersebut terpahat dalam ingatannya sehingga kini.
Ads
“Syurga anak lelaki itu adalah di bawah telapak kaki ibunya.. tak ada wanita paling bernilai dan beharga dan patut sy ikut arahanya melainkan ibu sy #untiltomorrow @bondarozitaibrahim ❤️ #retihormat #bersyukur #pemohonandiluluskan
Bila tekak terasa hendak makan sesuatu yang enak dan manis, menu puding boleh dijadikan pilihan yang pastinya tidak akan menghampakan anda sekeluarga. Dan dalam banyak-banyak resipi puding yang boleh dicuba, apa kata anda sediakan Puding Biskut Marie ini. Bukan sahaja sedap, malah membuatnya juga sangat mudah.
Ini sebagaimana yang dikongsikan resipinya oleh Puan Nur Haziqah, menurutnya ia seakan kek batik, tapi puding biskut marie. Rasa macam kek batik cuma tekstur puding.
Jadi buat anda yang ingin mencuba rasa keenakan Puding Biskut Marie ini bolehlah mencuba resipi yang dikongsikan di sini.
RESEPI PUDING BISKUT MARIE
Bahan-bahan
• biskut marie original – boleh beli online di sini
• serbuk agar-agar 10gm (saya guna cap bunga raya)
• 2 1/2 cawan air
• 1 cawan fresh milk / susu cair
• 1/2 cawan susu pekat (kalau tak nak manis 1/4 cawan )
• 1/2 cawan tepung kastard – boleh beli online di sini
• 1 biji telur
• 120gm butter (nak guna marjerin pun boleh)
• 3 sb serbuk koko
• 12 sb milo – boleh beli online di sini
Cara-cara
1. Blend fresh milk , susu pekat , telur dan tepung kastard sehingga sebati.
2. Bancuh serbuk koko dan milo bersama 1/2 cawan air panas.
3. Masak serbuk agar-agar dengan 2 1/2 cawan air sehingga larut. Kemudian tapis.
4. Masukkan semula adunan agar-agar ke dalam periuk bersama butter dan kacau sehingga butter cair.
5. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi.
6 Seterusnya masukkan bancuhan serbuk koko + milo dan kacau sehingga pekat dan adunan meletup-letup menggunakan api kecil. Tutup api
7. Gris loyang dengan minyak dan lapik plastik
8. Tuang adunan puding , nipis saja
9 Susunkan biskut marie
10. Kemudian tuang lagi adunan puding
11. Ulang sampai adunan puding habis
11. Sejukkan baru potong.
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Setiap pasangan suami isteri sudah tentu idamkan sebuah rumah yang cantik. Dengan itu tentu idea transformasi untuk mengubah kediaman termasuk bilik air.
Sebagaimana perkongsian ini.
Makeover bilik air rumah teres tahun 81 Semua buat sendiri, ambil masa agak lama nak siapkan sb buat sorg2 dr lantai & semua aksesori, masih mengekalkan dinding tiles lama cuma + epoxy… Tema black & white.
Utk lantai :-
1) Flake epoxy Mr. Coat rm250 blh cover 20-25 kaki persegi 2) Berus rm5/pcs total 2pcs 3) Roller rm10/pcs total 2pcs 4) Masking tape rm2/pcs total 4 pcs 5) Thinner rm10 6) Kertas pasir
Total rm298
Utk dinding :-
1) Black epoxy nippon paint rm45 2) White epoxy nippon paint rm45
Total rm90
Total Lantai & Dinding RM388
Alat2 yg digunakan :-
1) Pensil 2) Pita ukur 3) Pembaris 4) Pisau lipat
Cara2 :-
1) Bersihkan permukaan lantai & bilik air 2) Pastikan tutup lubang2 tiles yg pecah dgn simen 3) Gosok permukaan tiles dgn kertas pasir 4) Lap dgn thinner 5) Pastikan permukaan bebas habuk/debu dan basah 6) Pastikan lantai dan dinding betul2 kering 7) Guna masking tape utk corak di lantai 8)Gunakan Flake Epoxy yg terbahagi pada 2 part :- Bahan A Primer Bahan B Finising Blh rujuk youtube cara guna 9)Pastikan Flake epoxy btol2 kering sebelum guna tandas
Al-Kisah paip :- Owner lama rumah nie buat paip kt luar dinding sb paip dlm dinding bocor, sy repair yg bocor dlm dinding tu dan guna blk paip yg sedia ada dlm dinding tu…
Aksesori:- 1) Tempayan (kedai pasu bunga, tutup lubang bawah dgn simen & sapu epoxy) RM130 2) Paip (shopee) RM150 3) Water closet (sanitary hardware) RM450 4) Cebok/Gayung (shopee) RM25 5) Sticker monster (shopee) RM2.50 6) Pasu & bunga (kedai bunga) RM80 7) Berus toilet (shopee) RM25
TIP
Tiles tu tak buka. Jika pecah tampal dulu dengan simen, pastu gosok semua permukaan tiles dgn kertas pasir, pastu br blh apply, pastikan permukaan tak ada habuk, debu dan air, nk lagi cun lap ngan tinner.
RM250 1set beli kedai hardware. Boleh cover 20-25 sqft.
Sehari kering, kena sabar.
Gambar close up
PASU TADAHAN AIR
Pasu besar beli mmg hitam tapi saya epoxy bagi tahan air.
Selamat mencuba!
Kredit: ArlanZa SyaZreen
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kalau ditanya tentang menu minum petang legend dan menjadi kegemaran ramai, pastinya tak lain tak bukan Cekodok Pisang. Bukan sahaja mudah, tapi murah dan sedap. Bagi ibu-ibu yang nak mencuba resipi lain cekodok ini, cuba yang dikongsikan oleh Cik Pooja . Selamat memasak!
Cokodok pisang aka BOOM PISANG Less minyak tau!! (Selalu cokodok pisang kompem serap minyak kan!)
Dulu2 dok wat nega…mmg laku keras nih😉 Custemer cakap…makan 3ketui kenyang tersandaq😄😄 Sbb cikpooja buat beso2 lagi dr nie….
Nak resepi x!!
Ni bahan2 nya yea… *5bji pisang besar2(cikpooja guna pisang bunga yg wangi tu…kalau pisang kome kecik2…boleh la up to 8-10bj) *2sb majerin *5sb gula pasir(boleh kurangkan ikut citarasa) *1sk soda bikarnonat(xyah membukit sgt)
*1sk garam 👉semua bahan2 ni dilenyek2 sebati yea…
👉tujuan letak majerin… ✋Majerin tu utk merangupkan tekstur luaran kulitnya bila digoreng n dia merupakan guard supaya minyak xdiserap kedalam isi n pastinya akan ada kelainan rasa dalam jemput2 pisang tu…
Wangi dia len macam tau…
Tapi ttp rasa cekodok asl
dah lenyek sebati…
*masukkan 👉2cwn tepung gandum 👉gaul je bg sebati ngan pisang yg dilenyek…
👊peringatan keras👊👊
*xperlu letak air yea…kome gaul je pisang lenyek dan tepung tu smpai betui2 sebati
*haaaa..jd lagu ni…
*rehatkan dia kejap dalam 10-15mnit
*pas tu boleh la goreng macam goreng cokodok biasa dgn api sedang2 slow yea.. 👊kalau guna api kuat…kompem hangit n xmasak dalamnya… 👉jgn ditnya masa bila nak menggentel tuk jdkan dia bulat2 …cekodok nie xyah gentel2 bagai…
Jemput2 je guna jari boh masuk lam kuali…InsyaAllah kalau bancuhan cun elok…nnt dia akan membulat dgn sndrnya… 👉dia akan membulat ikut skil n cara kome men”jemput” ketika menggoreng yea.