Terdapat banyak resipi kek pisang yang dikongsi di laman sosial namun yang menjadi kesukaran ialah bagi mereka yang tidak memiliki ketuhar atau ketukar telah rosak.
Nah, jangan risau, jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Hazliza Dza membakar kek pisang dengan hanya menggunakan kuali.
Wah, nampak menarik kan, boleh cuba ni!
Sebab ramai yang tanya saya macam mana bakar pakai kuali.. So saya serta kan cara dan gambar skali..
1. Panaskan kuali pasti kan kuali di tutup ye..
Nota penting: jangan sesekali bukak penutup periuk sebelum 30-40 minit bakar yer.. Takut kek jadi mendap..
*bakar tanpa air
*Kalau ada air jd kukus
:: jangan kecam kuali sis ye.. Hihihi
Kek Pisang Bakar guna kuali
Bahan-bahan untuk dikisar:
Bahan-bahan yang perlu diayak:
Cara-caranya:
1. Kisar semua bahan yang perlu dikisar kecuali pisang selama 2-3 minit. Apabila semua bahan sudah sebati, campurkan pisang yang telah dilecek dan kisar sekejap.
2. Satukan bahan-bahan yang perlu diayak dalam bekas. Kemudian campurkan bahan yang telah dikisar tadi dan adun hingga sebati.
3. Sapukan marjerin atau mentega pada acuan atau loyang untuk memastikan kek tidak melekat pada bekas tersebut. Selain itu, boleh gunakan kertas minyak (baking paper) untuk dialaskan dalam acuan.
4. Tuangkan adunan dan hias dengan menggunakan pisang yang telah dipotong nipis supaya tidak tenggelam ketika kek dibakar.
5. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Periksa keadaan kek selepas 40 minit membakar supaya kek tidak mendap atau bantat.