Kuzi adalah salah satu menu yang popular di kalangan masyarakat Kelantan kerana rasanya yang unik dan sangat menyelerakan. Kuzi juga boleh dimasak dengan pelbagai bahan utama seperti ayam, daging atau kambing.
Kuzi juga mempunyai sedikit persamaan dengan gulai tetapi rasa yang agak berbeza. Menurut resipi yang dikongsikan oleh Hana Rahman, apa yang membezakan kuzi dengan gulai adalah kuantiti dan penyediaan bawang gorengnya.
Orang kata tak kenal maka tak cinta, jadi anda patut cuba resipi kuzi ayam yang dikongsikan asli daripada Kelantan ini. Selain itu boleh juga cuba menu ini untuk dihidangkan kepada tetamu yang beraya.
Kuzi Ayam
Bahan-Bahan:
Cara-Cara:
– Potong ayam 20 ketul
– Perap dgn halia tumbuk, garam dan safron. Biarkan sejam.
– Hiris bawang merah, goreng dalam minyak banyak jangan terlalu garing, bila nampak hampir kuning angkat. Bawang akan garing dengan minyak yang masih panas yang melekat pada bawang.
– Toskan kemudia blend guna mesin kering.
– Minyak yang sama, goreng ayam, kalau perlu tambah 2 sudu minyak sapi untuk elak ayam dari melekat. Goreng separuh masak, jangan garing.
– Toskan, dalam minyak yang sama goreng kismis dan badam.
– Panaskan sedikit minyak baru dalam kuali lain, tumis kulit kayu manis dan kawannya.
– Bancuh rempah kuzi dengan sedikit air.
– Bila naik bau wangi bahan tumis tadi, masukkan rempah. Kacau hingga sebati dan wangi. Guna api perlahan. Bila wangi, matikan api.
– Dalam periuk lain agak besar. Masukkan susu cair, bawang goreng blend, tomato puree, sos tomato, air, kacau hingga tiada ketul.
– Masukkan rempah yang ditumis tadi, kacau sebati. Hidupkan api, masak hingga menggelegak, bila wangi, masukkan ayam goreng.
– Masukkan badam, garam, gula, kismis. Boleh tambah gula dan garam jika perlu. Biarkan sekejap atas api perlahan. Angkat dan siap.
Sumber: Hana Rahman