Lembut, gebu dan manis gabungan istimewa bila menikmati hidangan Kek Coklat Puding Karamel ini. Sungguh enak dimakan pada bila-bila masa, dan untuk itu apa kata dicuba resipi yang dikongsikan ini.
Cara buat karamel:
ina guna 8 sudu besar gula sebab loyang lebar. Masuk dalam periuk ke kuali ke dan biar atas api kecil sampai larut dan jadi perang terus tuang dalam loyang
gelek-gelekkan loyang bia rata karamel. Ok biar keras
Bahan-bahan puding:
2 roti putih carik-carik dan buang tepi
1 tin susu cair
3 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula castor
1 sudu kecil esen vanila
Cara buat:
ok senang masuk semua dalam blender dan blender halus tapis atas karamel yang dalam
loyang tadi ok..tepi-tepi loyang tadi basah kan siket supaya puding senang keluar dan elok tak koyak.
Kukus la 30 minit. Keluarkan dan biar 10 minit atau puding keras cakar siket
permukaan.
Bahan-bahna kek coklat
4 biji telur
1 sudu kecil ovelete
1 cawan gula
Cara buat :
ok mix kembang, masukkn 1/2 cawan susu pekat ina tak nak manis sebab puding kan dah manis. Mix lg sementara tu ayak kan 1 3/4 cawan tepung dengan 1 sudu kecil soda bikarbonat dan 1 sudu 1/2 baking powder dan 1 cawan serbuk koko, sedikit garam halus
masukkan berselang dengan 1 cawan minyak. Ok 1 cawan susu cair didihkan. Masukkan dalam adunan tadi masa panas-panas ye dan kacau guna senduk je. Ok masukkan atas puding tadi dan terus kukus 40 minit siap.
sumber : Azlina Ina