Ibu-ibu peminat cheese, pernah tak nak belajar buat sendiri. Cari cara yang mudah je dengan bahan simple tapi hasilnya supreb.
Jom admin kongsikan cara hasilkan cheese homemade dari Eyda Sukiman. Guna tiga bahan di dapur je dah dapat cheese yang sedap. Jom cuba!
Kita kembali kepada topik daily as housewife lah ya. Fikir banyak2 tak jadi apa juga, sebaliknya kita berusaha lebih gigih untuk jadi hamba Allah yg semakin hari semakin dekat padaNya. Tak perlu tunggu kiamat, sedangkan kematian pun setiap hari dekat dengan kita
Harini Kekda 1st time buat Cheese homemade. Namanya Cottage Cheese. Asal terbuat cheese ni sebab semalam suami ada beli fresh milk sebotol.
Pagini buka, try minum eh rasa masam, rosak. Membazir sangat rasa. Lepastu duk teringat pernah tengok channel Food Network sebelum ni, kalau ada susu rosak, jangan buang, sebalik boleh buat something more delicious, iaitu Cheese.
Maka harini, terjadilah Cheese buatan sendiri Alhamdulillah. Mudah sahaja caranya. Tak rumit.
Kekda share dibawah resepinya okay.
Antara yg diperlukan adalah :
1) Fresh Milk / Susu Full Cream (tak semestinya yg basi / rosak, yg fresh pun boleh)
2) Cuka Makan 2 Sudu (Kekda guna jenama Tamin)
3) Kain Penapis (Kekda guna kain lampin anak je ) atau korang beli kain tapis cheese di kedai Daiso ada kot.
Ads
4) Garam
CARA – CARA
———————
1) Masak susu didalam periuk, panaskan sehingga mendidih. Ingat, susu tak perlu rosak pun, cuma dalam kes Kekda ni, dah susu rosak, takmau membazir so Kekda buat jadi cheese .
2) Bila susu dah mula nampak mendidih, berketul sikit, tambahkan 2 sudu makan Cuka . Cuka ni yg akan menjadikan ketulan susu tu kepada ketulan cheese, which is fungsinya memisahkan dari air susu kepada ketulan keju. In case korang xde cuka, perah Lemon pun boleh kalau Kekda tak silaplah.
3) Lepas dah taruk cuka tu, kacau-kacau sekejap kasi yg ketulan tu terapung belah atas. Time ni korang dapat tengok, belah bawah air, atas ketulan keju. So dah jadiklah tu. Then matikan api.
Ads
4) Ambil kain tapis / penapis, (kekda guna kain lampin anak, makesure bersih okey) then curahkan semua yg dalam periuk tadi, diatas kain tapis tersebut. Kain tersebut makesure dibentangkan diatas tapis besi / apa2 jenis bekas sejat .
5) Kemudian korang bolehla nak perah air tu keluar sampai betul2 kering. Means cheese tu elok duk bergumpal comel dan bukan dalam keadaan pecah2 macam mula2 tadi.
6) Rendam dalam air garam (kalau nak masin) sekitar 2jam. Tapi Kekda xrendam pun, kekda bubuh sesiap garam dalam susu tu tadi. Okeylah sedang2 elok masinnya. Btw korang nak rendam tu jgn rendam cheese semata, rendam je sekali kain tapis tu sebab lepastu senang korang nak perah balik, buang air lebihan garam tu.
7) Dah siap ! Bolehlaaaa nak makan cheese tu. Orang english/omputih pnggil, COTTAGE CHEESE. Orang melayu Kekda tak tau apa nama pnggil dia. Rasa dia ? Sedap, macam korang rasa cream cheese Tatura tu kan, ha lebih kurang mcmtu rasanya. Enak + lemak. Memang fresh gituuu.
Ads
Cheese ni ikut sukalah nak makan dengan apa. Roti boleh, buat macam ala2 bauguet tu kan. Lepastu nak buat sandwich pun boleh. Nak letak atas Pizza boleh jugak kot, sebab rasa lemak2 tu. Janji blh makan
So selamat mencuba gais ! Kekda duk rasa2 ni kang habis macamtu ja . Sedapppppp Jangan lupa try okay.
Edit tambahan :
– Cara simpanan boleh simpan didalam peti macam biasa. Tahap ketahanan Kekda xpasti tp kalau based apa yg Kekda tahu seminggu boleh tahan lagi.
– Rasa dia sedap, lemak2 krim. Kalau ikutkan rancangan tv Kekda tgk tu, cheese ni boleh guna untuk topping atas pizza, untuk kek pun boleh, untuk cheesekut pun boleh (kekda sendiri buat) sebab rasa/taste dia sebijik mcm cream cheese Tatura tu.
– Selain dari tu boleh buat as topping salad, letak dalam sandwich.
– Utk effect tarik mcm Mozarella kekda xpasti . Tapi rasanya lebih kepada utk masakan.
– Juga boleh digunakan untuk masak/letak dalam kari. Sedap katanya lemak2.
#KekdaShare
#KekdaMasak
#HomemadeCheese
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Perkongsian resipi kali ini memang istimewa. Nampak sungguh menyelerekan dan tidak hairanlah boleh membuatkan sesiapa pun terasa teringin untuk menikmatinya. Apatah lagi buat penggemar keju, mesti tidak sabar untuk mencuba menyediakan menu nan satu ini. Jadi usah tunggu lagi, ayuh kita sediakan menu ini dan nikmati bersama seisi keluarga. Jom semak ramuan-ramuan yang diperlukan.
Ada ke yang suka makan lasagna? Hari ni ariana nak share cara ariana masak lagsana
Resepi Lagsana Daging Cheese Tertarik
11-12 keping lasagna
600gram daging cincang
1 sudu cili giling
3 biji bawang merah(dicincang halus)
3 biji bawang putih(dicincang halus)
1 sudu besar oregano
1sk secukup rasa
1 sudu besar gula
1sk garam
680gram sos pasta tomato prego
1/2 cawan air
================
400ml susu full cream
2 sudu besar butter
1sk gula
2 sudu besar gandum
2 slice cheddar cheese
================
100gram tomato puri
1 sudu besar minyak
Cara penyediaan:
1. Mula-mula tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging cincang dan tumis sehingga daging bertukar warna. Masukkan pula sos pasta tomato dan kacau sebati
Masukkan oregano dan kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau sebati. Masukkan garam dan kacau sebati. Kemudian masukkan secukup rasa dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan air. Kacau sehingga kuah sedikit pekat serta daging masak. Ketepikan
4. Dalam kuali lain cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau sehingga sebati dan tak berketul.
5. Masukkan pula susu full cream dan gula. Kacau sebati.
6. Masukkan kepingan cheese dan kacau sehingga pekat. ( Jangan terlampau pekat, nanti bila sos putih dah sejuk, sos lagi pekat)
7. Dalam bekas masukkan sos tomato puri + minyak masak. Kacau sebati. Ariana guna bekas kaca 9 inci(boleh bakar dalam oven)
8. Rebus lagsana dulu sehingga lembut,
9. Susun lagsana dalam bekas tadi. Letak inti daging dan ratakan
10. Letak sos putih
11. Taburkan mozarella cheese dan daun basil(nak guna oregano or yang lain pun boleh)
12. Ulang semula dengan letak kepingan lagsana, daging, sos putih, cheese sehingga ke lapisan teratas. Ariana buat 3 lapisan. Pastikan bahagian atas sekali tabur dengan oregano.
13. Dah siap balut dengan aluminium foil dan bakar suhu 170°c selama 50 minit. Bergantung pada oven masing-masing. Boleh kurangkan masa@suhu
Kalau beli ayam seekor untuk masak kat rumah, selalunya isi paling last orang dalam rumah nak ambil. Semua berebut peha la kepak la, daging yang jadi favourite semua!
Mak-mak pula pening kepala nak fikir menu nak masak isi ayam tu, sebab takut tak luak dek anak-anak pandang sebelah mata je!
So dari tak habis tak terusik, baik buat nuget ayam ni. Tak payah nak beli nuget kat luar dah! Jimat duit kan? Jom cuba!
RESIPI NUGET TEMPURA AYAM
Bilamana orang dalam rumah tak makan dada ayam, so saya try buat Nugget Tempura Ayam 🤣😂. Lepas gian nak buat biskut raya, saya tekap guna acuan biskut 😋😘. Bila goreng hilang semua corak yang ditekap tadi. Huhuhu 🤣😂
Resepi Tak Da Sukatan Ya :
*Isi Ayam
*Bawang Besar
*Bawang Putih
*Telur
*Serbuk Hilal
*Serbuk Maggi Cukup Rasa
*Sedikit Garam
*Serbuk Lada Hitam
*Sedikit Air
*Tepung Jagung
Tepung serbaguna (beli kedai ECO aje)
1. Blend semua yang bertanda *
2. Loyang terlebih dahulu sapukan minyak/butter
3. Masukkan bahan yang diblend ke dalam loyang dan kukus selama 30minit
4. Siap kukus, angkat & potong mengikut citarasa masing²
5. Bancuh tepung serbaguna dengan air & jangan terlalu likat/cair
6. Celup & goreng dalam minyak yang panas. Siap untuk dihidang!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila sebut berhenti kerja ramai yang tidak berani untuk melakukannya. Maklumlah jika selama ini setiap bulan pasti akan mendapat gaji.
Apabila berada di dalam zon selesa ini ramai tidak berani melepaskan jawatan. Namun jika ada yang bercadang untuk berhenti, kena ada perancangan.
Bukan main terjah berhenti sahaja. Pastikan membuat persediaaan sebelum mengambil keputusan begitu.
Bagi yang bercadang berhenti kerja, boleh ikuta cara wanita ini. Caranya sungguh inspirasi untuk mengelak kita jadi tak tenang bila berhenti kerja.
Jom ikuti perkongsian wanita ini. Caranya bagaimana membuat persediaan sebelum berhenti kerja.
SANGGUP BERHENTI KERJA KERAJAAN/ GOMEN
Berhenti keje gomen sebab nak makan pagi dgn husband. Ni salah satu idaman kak yu la, bila tak terikat dgn kerajaan,boleh la makan pagi dgn husband..
Masa pkp kak yu memberontak sangat nak keluar cuma nak makan pagi je. Pasal resign kerja kerajaan ni ,ramai sungguh bertanya nak resign..
Sabar. bila kita berhenti,hari pertama kita celik mata kita kena sedar bahawa takde gaji bulan tu.
KENA SIAP SEDIA
Jadi sebelum berhenti kena ada,
Mesti ada saving kos sara hidup bulanan kita selama 6 tahun.
Macam kak yu, walau masa tu sale bulanan dah ratus ribu masuk tapi tetap takde Lv,gucci semua tu.pakai Myvi je yg low spec.
Masa tu bulanan kos life style kami suami isteri dlm 2k++ je😆. Abe Faez pakai saga lama abah dia, kakyu pakai myvi dlm 500 lebih sebulan..duduk pulak kuarters kerajaan..
Planning gaji sendiri. Ada kwsp,socso. walau bisnes sendiri,kena proper.bisnes ada ssm,bayar gaji kat diri sendiri,carum kwsp socso,bayar cukai bila dah wajib kena bayar. zakat jgn dilupa!
3.Ada income yg boleh bagi kat mak ayah tiap bulan,tak kisah la rm50 ke 100 ke.janji lepas berhenti mesti mampu bagi duit belanja kat diorang berterusan..
4. Usaha ada kereta kecil yang bebas hutang,rumah yg takde hutang..biasanya hutang wujud sebab lifestyle kita,kena sedar diri..
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...