Bagi yang suka makan kek, memang akan tercari-cari bahan-bahan yang mudah untuk membuatnya. Bukan sahaja, bahannya, cara penyediaannya dan cara masaknya mesti nak yang senang kan!
Bukan apa, untuk beli kek jenis cheese ni memang mahal. Jadi jika buat sendiri memang boleh makan berulang kali dengan kos yang berbaloi.
Perkongsian viral ini oleh puan Nur Haziqah memang superb! Bahan-bahan untuk membuatnya mudah, paling mengkagumkan, tak perlu masak dalam oven, hanya letak dalam peti ais dan siap! Mudah sangat. Boleh jadi kek express jika tekak nak ‘mengidam’ nak makan kek. Ikuti resepi berikut
First time buat cheesekut tiramisu tanpa nescafe.
Selalu buat cheesekut biasa dan kek tiramisu jaa.
Harini cuba buat cheesekut tiramisu leleh pulak
Alhamdulillah menjadi.
Sorry sebab nampak comot sikit
Resepi cheesekut tiramisu tanpa nescafe :
Bahan-bahan
• 250gm cream cheese tatura
• 1/2 cawan susu pekat
• 1/4 cawan susu segar
• serbuk koko
• biskut marie perasa coffee
• susu segar utk celup biskut
Cara-cara penyediaan:
Cara-cara
• satukan cream cheese , susu pekat dan susu segar. Blend sehingga sebati
• celup biskut dalam susu segar ( 2 3 saat terus angkat )
• kemudian lapiskan dengan cheese
• setiap lapisan cheese tabur serbuk koko
• simpan dalam peti ais selama 1 atau 2 jam
* bekas lapik plastik dulu kalau nak potong kat luar.
* setiap lapisan perlu cheese yg banyak utk hasilkan cheese leleh dan kurangkan jumlah biskut
* kalau taknak cheese leleh nipiskan lapisan cheese dan lebihkan layer biskut
Siap!
Selamat mencuba !