Apabila menghampiri hujung Ramadan tentu, para ibu ketandungan idea untuk memasak menu berbuka dan bersahur buat seisi keluarga. Menu sahur terutama sekali, kerana waktu ini, kena cari menu yang membuka selera anak-anak.
Selain ayam makanan wajib mesti ada dalam menu sahur, apa kata cuba menu makanan laut iaitu sotong. Melalui perkongsian Noor Sabrina Amran mengenai menu yang dipaparkannya adalah masakan sotong. Memang sedap, rasanya pun masam manis dan pedas.
Kebiasaanya kita memasak sotong sambal atau sotong goreng dengan kunyit. Namun resepi yang dikongsi oleh Puan Sabrina ini istimewa apabila bahan-bahan menggunakan limau nipis, serai dan daun limau purut seakan masakan thai. Tentu aroma kala memasak membuat anak-anak dan suami berselera nanti. Ikuti resepi ini
Ads
Rasanya masam manis dan pedas. Memang superb!
Bahan-bahan :
Sotong Cili padi Serai Halia Bawang putih Bawang merah Daun limau purut Limau nipis / lemon Sos cili thai Minyak masak
Ads
Cara-cara masak ada pada setiap gambar yer.
Ads
Basuh sotong dan toskan Potong ikut citarasa masing-masingBawang putih, bawang merah, halia, serai, daun limau purut dan limau nipis dia potong awal² yerGaul sotong dgn garam dan kunyitGoreng sekejap separuh masak je yer Angkat dan tos kanDalam kuali lain Panaskan minyak Tumis bawang putih, bawang merah dan serai sehingga naik bauMasaukkan Sos Cili Thai kacau sebatiMasaukkan Sos Cili Thai kacau sebati Masukkan cili padi, perahan limau nipis dan daun limau purutMasukkan sotong, dan kacau sebati Jangan masak lama² nanti sotong liat..Rasanya masam manis dan pedas.. Selamat menikmatinya
Siap!
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Sambil buat kek, sambil berselawat. Alhamdulillah, elok gebu kejadiannya. Semerbak harum bau ros. Potong sesiap tapau sikit untuk jiran, selebihnya bawak ke rumah mak mertua.
Kek Ros Santan ni sedap dinikmati bersama secawan kopi atau teh tau Kek ni senang je tau. Khas buat mereka yang nak buat kek mudah dan cepat, boleh follow resepi saya ni ok hihi.
KEK ROS SANTAN MUDAH Bahan-bahan :
250gm Tepung Vanilla Sponge Mix
250gm Telur (lebih kurang 5 biji telur saiz B)
60ml Santan
60ml Minyak Jagung
1 camca teh Esen Ros
Sedikit Pewarna Pink
Cara-cara :
Satukan semua bahan kecuali minyak dan pewarna. Pukul guna mixer secara maksimum selama 4 – 5 minit hingga kembang.
Kemudian masukkan minyak jagung. Pukul sederhana hingga sebati. Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu tau.
Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 bahagian letak pewarna pink. Tuangkan adunan berselang-seli ke dalam loyang yang telah digris dan dialaskan dengan baking paper.
Saya guna loyang saiz 8′ Bakar pada suhu 180°C api atas bawah selama 35 – 40 minit bergantung oven masing masing.
Bila kek dah masak, terus keluarkan dari loyang. Biar kek sejuk atas redai. Dah sejuk bolehlah potong dan dihidangkan.
Nota : Ini cara buat kek MUDAH. Tak perlu kalut nak sukat gula sebab kita guna tepung sponge mix siap siap dah. Saya guna santan kotak tambah sedikit air. Minyak jagung boleh guna minyak masak. Kek ini juga boleh dikukus. Sekian, terima kasih.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bila sebut mengenaik biskut raya yang menjadi kegemaran sejak kecil bagi setiap seseorang tentu banyak kalau hendak disenaraikan. Pun begitu dalam banyak-banyak biskut, biskut Cornflakes inilah yang menjadi antara yang begitu digemari.
Kerangupan kepingan cornflake memberi rasa yang istimewa pada biskut raya tersebut. Sekali makan berkali-kali hendak lagi. Tidak dengan itu, untuk membuatnya pun mudah sangat. Tanpa perlu acuan biskut pun boleh jadi!
Jadi raya kali ini jika terasa rindu untuk merasai keenakan rasa biskut conflakes apa kata anda sediakan dengan menggunakan resipi yang dikongsikan ini. Nampak mudah dan menyelerakan. Selamat mencuba!
Setahun sekali, tak kisah la raya kat mana pun nanti, memang tak pernah miss biskut favorite dari kecik ni..time free abam gunakan untuk membakar biskut paling simple…paling ketagih bile makan
BISKUT CORNFLAKES LEJEN
Resepi :
250gm butter/majerin
50gm tepung jagung
100gm gula aising (kalau nak guna gula castor or brown kurangkan sikit gula)
200gm tepung gandum
1 mangkuk Cornflakes yang dah diramas (untuk masukkan sekali dalam adunan +- 80g untuk bagi lg crunch yang ni agak-agak je kalau kurang nak taruk lebih pun boleh
1 sudu kecil esen vanila
Cornflakes secukup rasa
Cara-cara :
– Pukul butter & gula hingga sebati & nampak berkrim.( saya pukul guna mixer sebab buat banyak adunan asal sebati je adunan tak perlu lama)
– Masukkan esen vanila dan tepung yang dah di ayak. Gaul hingga sebati (adunan memang lembik )
– Masukkan cornflakes yang dah diramas ke dalam adunan dan sebatikan.
– Sudu kan atau cubit² comelkan adunan adunan tepung ke dalam cornflakes dan golek2 kan. (Ikut kreativiti masing² jgn terlampau besar).
– Bakar smpai masak suhu 160°C selama 15 – 20 minit ikut oven masing².
Choco jar antara manisan yang gemar dinikmati pelbagai peringkat usia. Sudah tentulah ia menjadi kegemaran kanak-kanak kerana rasa coklat yang manis dan lemak berkrim. Boleh dijadikan stok kudapan untuk dimakan bila-bila masa.
Hendak buat choco jar mudah sahaja. Bahan pun tidak banyak. Boleh jadikan ‘projek masak-masak’ dengan anak-anak. Berikut resipi membuat choco jar seperti yang dikongsikan oleh Muhammad Ali
RESIPI CHOCO JAR
Bahan-bahan:
500 gram bubble rice /mini cocoa crunch
500 gram coklat (boleh pakai dark atau milk chocolate)
70 gram minyak jagung (digunakan untuk chocolate compound seperti brand Beryls & Van Houtten sahaja)
Cara membuat:
1. Sangai bubble rice atau cocoa crunch atas kuali. Sangai dalam 2-3 minit sahaja. Ia bertujuan cocoa agar crunch tahan lama walaupun sudah dimasukan dalam coklat nanti. Boleh pakai mana-mana cereal yang anda suka.
*Elok beli di kedai bakeri sebab lebih murah. Sangai dan sejukkan.
2. Cairkan coklat menggunakan kaedah double boil. (Letak air panas mendidih dalam bekas besi. Terus letakkan bekas kedua yang besar dari bekas di bawah yang berisi air panas. Biarkan seketika sampai coklat mencair sepenuhnya. Ini jika anda mahu guna kaedah manual.
3. Jika mahu cepat, anda boleh gunakan kaedah double boil menggunakan microwave sahaja. Kalau pakai callebaut suhu low panaskan ikot kesesuaian microwave. Biasanya 10 saat. Gaul dan masukkan lagi dalam 10 saat. Tapi bergantung pada microwave masing masing. Asalkan coklat tidak hangus pada permukaan. Cair dengan elok.
4. Kalau pakai courveture chocolate yang ada peratusan cocoa solid pula tidak perlu campur dengan minyak. Ia akan secara natural mencair dalam bekas itu. Hanya untuk real/ couverture chocolate sahaja. Seperti brand Callebaut / Valrhona atau mana-mana brand yang ada tulis peratusan cocoa ( coklat premium). Biarkan coklat sejuk dalam 15 minit.
5. Jika pakai chocolate compound seperti Beryls/Van Houten, tambahkan 70 gram minyak jagung atau canola oil atau pun minyak masak.
6. Apabila sudah sebati, letakkan ke tepi dan biarkan sejuk, lebih kurang 15 minit. Letaklah bubbe rice atau apa-apa cereal separuh bekas, selebihnya isikan dengan coklat.
7.Bila hendak makan, bolehlah gaulkan sebati dan terus makan.
8. Jangan letak dalam chiller atau peti sejuk. Letak dalam suhu bilik sahaja. Jangan letak berhampiran cahaya matahari.