Siapa yang suka makan Soto bolehlah cuba resepi yang enak ini. Pasti akan makan menambah ketika menikmatinya. Apa tidaknya lihat sahaja kuahnya supnya yang nampak menyelerakan ditambah pula dengan sambal kicap, pegedel, ayam yang dicarek dan ramuan lainnya benar-benar menjadikan hidangan soto ini tidak sabar dinikmati andai terhidang di atas meja.
Oleh itu, bolehlah dicuba hari ini untuk dijadikan menu istimewa dan bolehlah juga disediakan ketika bulan Ramadan nanti sebagai antara juadah untuk berbuka seisi keluarga.
Resipi Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 orang makan)
1 inci lengkuas
1 inci halia
4 biji bawang merah besar (Kalau banyak lagi sedap)
Ekstra tip : Jika tidak mahu guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto sahaja boleh dapat kan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung dengan rempah semata-mata.
Ads
Cara masak:
1.Tumis bahan blend, serai dan akar daun sup sehingga naik bau/betul-betul masak/sedikit garing. Supaya bawang semua tu tak rasa mentah di kuah nanti. Bila masak elok kuah akan jadi wangi.
2.Masukkan serbuk sup dan kurma / rempah soto.
3.Masukkan ayam. Agak-agak air ayam sudaa hampir kering baru masukkan air.
4.Masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nanti)
5.Siap!
Resipi Begedil kentang
Ads
5-6 biji ubi kentang -potong kecil dan direbus kemudian lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.
1 biji telur
lada sulah
Garam secukup rasa
Pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. Godek laju supaya bila goreng nanti jadi macam bersarang.
Ekstra Tip : Cara goreng begedil supaya tidak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil sahaja. Jangan penuh. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas. Celup begedil dalam bancuhan telur dan kemudian goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tidak garing/kekuningan. Apabila sudah garing baru balikkan. Jika balikkan awal-awal memang pecah.
Asyik guna roti putih je untuk buat puding, apa kata hari ni kita tukar pula. Resipinya masih sama iaitu puding roti tapi kali ini kita gunakan pula biskut kering.
Resipi puding biskut ini dikongsikan oleh puan May Bunga.
Puding Biskut 4 bahan je sebenornya biskut kering tu dibu beli sebelom PKP lagi lama sgt tgk xterusik jadi mari idea nak buat kuih puding biskut! haaaaa jadi la puding biskut 😍 -biskut kering xkisah brand apa Kalau xde biskut kering boleh juga ganti dengan biskut marie
-milo/serbuk koko -susu -telur
Bahan-bahan
-20 keping biskut kering (ni nk buat 2 adunan tau satu adunan bahagi 10 keping/10 keping
Maknanya korang kene blander dua kali faham kan?
-4biji telur(guna 2 biji telur setiap adunan)
-susu pekat setengah cawan(bahagi pada dua acuan, korang rasa2 la klu nk manis lg tambah lg susu kalau rasa dh ok xperlu tmbah)
-serbuk koko 1 sudu
-milo 2 sudu besar
Cara membuat:
rendam dulu biskut ini 1 adunan ye ,dgn air supaya die lembut,lepas tu toskan,
nanti korang rendam lagi 10 keping biskut tu sebab nak buat dua adunan.
2. blander semua sampai hancur dan campur biskut yang lembik tadi bersama telur dan susu pekat.
3.ini dua adunan tadi satu korang biarkan colour plain(colour asal). satu lagi korang letak milo/serbuk koko untuk dapat adunan colour coklat.
4. sapu butter dekat loyang sebelom kukus
5. Kukus la buat selang seli colour plain+lepas tu coklat +lepas tu plain pula. setiap acuan kukus selama 5 minit ye acuan last kukus dlm 10 minit.
6. Selang seli kukus ye. Macam buat kuih lapis gitteew👍
Setiap kali menjelang Aidilfitri, kek, biskut atau kuih raya antara hidangan wajib yang mesti ada atas meja. Walaupun tahun ni, ziarah dihadkan pada hari raya pertama, namun, pastinya kita tetap ada keinginan menikmati kek.
Salah satu kek yang popular adalah kek planta pelangi. Namun perkongsian oleh seorang wanita ini, mengenai resipi seorang chef Azmin Zain tanpa menggunakan bahan penaik menarik untuk dicuba. Malah hasilnya memang gebu.
IKUTI PERKONGSIAN INI.
Alhamdulillah saya dah try buat resepi dari chef Azmin zain kek planta rainbow Tanpa bahan penaik tapi ia tetap naik gebu dengan jayanya
» pukul majerin dengan gula sehingga gebu » masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga abis » masukkan esen vanilla » masukkan tepung sikit demi sikit diserta sekali dengan susu cair selang seli » bagikan beberapa bekas ikut warna kesukaan kita » sapukan loyang dengan majerin dan lapikakan kertas minyak » ambik setiap adunan dalam 2 3 sudu ulang sehingga abis » hentak2kan sikit bagi udara keluar » ambik lidi bersih dan lorekkan kat permukaan adunan tadi
Saya guna loyang saiz 7 bakar suhu 160 api atas bawah 1jam 20minit..bergantung pade oven masing-masing ye.
Try dulu bakar suhu 160 45 minit. Ambik lidi bersih cucukkan kat permukaan tengah..bila keluarkan lidi bersih cantik bermakna kek dah masak. Tips nak kek sedap simpan seharian baru sedap lembab2 moist. terimakasih chef atas resepinya.
Masih mood berayalah katakan, kalau dilihat ditepi-tepi jalan masih ramai penjual lemang berniaga, tak henti-henti membakar lemang.
Maklumlah begitu banyak permintaannya. Lebih-lebih dari yang hendak adakan jamuan rumah terbuka atau pun dibeli sekadar dinikmati seisi keluarga.
Andai elok sempurna rasa lemang yang dibeli, alhamdulillah. Tapi ramai juga pembeli yang ‘terkena’, lemang mentahlah, berkeraklah dan sedihnya lagi bila lemang dibeli basi.
Mengelakkan semua ini terjadi, mudah kiranya untuk Mak-mak buat lemang ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Norlyn di akaun fbnya, iaitui kukus dalam cawan kertas!
Semalam beli dua batang lemang, tapi kecewa dua-dua hangus dan keras. Harini buat lemang kukus, dah biasa sebelumni buat lemang piuk kera.
Ok DIY lemang menjadi,,,, ha amik ko anak-anak ibu sumua, pasni tak berebut kepala santan dengan ibu ya..sebiji sorang ha, elok je beli cup kecik..takyah potong-potong dah.
Lemang jagung lemak manis
Step 1 : Masukkan daun pisang ke dalam cawan kertas.
Step 2 : Masukkan pulut yang telah dimasak ke dalam cawan kertas dan kemudian masukkan santan yang dibancuh dengan garam.
Step 3 : Kukus selama 20 minit.
Sumber : Nurlyn Cookies Via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Gelagat anak-anak yang sedang membesar sememangnya cukup menghiburkan dalam apa jua perkara. Malah ketika di dalam solat pun, gelagat anak-anak memang menghiburkan.