Siapa yang suka makan Soto bolehlah cuba resepi yang enak ini. Pasti akan makan menambah ketika menikmatinya. Apa tidaknya lihat sahaja kuahnya supnya yang nampak menyelerakan ditambah pula dengan sambal kicap, pegedel, ayam yang dicarek dan ramuan lainnya benar-benar menjadikan hidangan soto ini tidak sabar dinikmati andai terhidang di atas meja.
Oleh itu, bolehlah dicuba hari ini untuk dijadikan menu istimewa dan bolehlah juga disediakan ketika bulan Ramadan nanti sebagai antara juadah untuk berbuka seisi keluarga.
Resipi Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 orang makan)
1 inci lengkuas
1 inci halia
4 biji bawang merah besar (Kalau banyak lagi sedap)
Ekstra tip : Jika tidak mahu guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto sahaja boleh dapat kan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung dengan rempah semata-mata.
Ads
Cara masak:
1.Tumis bahan blend, serai dan akar daun sup sehingga naik bau/betul-betul masak/sedikit garing. Supaya bawang semua tu tak rasa mentah di kuah nanti. Bila masak elok kuah akan jadi wangi.
2.Masukkan serbuk sup dan kurma / rempah soto.
3.Masukkan ayam. Agak-agak air ayam sudaa hampir kering baru masukkan air.
4.Masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nanti)
5.Siap!
Resipi Begedil kentang
Ads
5-6 biji ubi kentang -potong kecil dan direbus kemudian lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.
1 biji telur
lada sulah
Garam secukup rasa
Pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. Godek laju supaya bila goreng nanti jadi macam bersarang.
Ekstra Tip : Cara goreng begedil supaya tidak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil sahaja. Jangan penuh. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas. Celup begedil dalam bancuhan telur dan kemudian goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tidak garing/kekuningan. Apabila sudah garing baru balikkan. Jika balikkan awal-awal memang pecah.
Tau fu fah atau dipanggil ‘doufuhua’ adalah sejenis tauhu bertekstur lembut sebagai pencuci mulut yang dimakan bersama air gula. Walaupun makanan ini aslinya daripada budaya cina, tetapi ia turut digemari oleh seluruh masyarakat di Malaysia.
Nampak leceh tapi sebenarnya sangat mudah untuk dimasak. Tak perlu pening kerana anda boleh ikut sahaja step di dalam resipi yang dikongsikan oleh Cik Puan Azura ini. Paling penting, hanya 3 bahan sahaja yang digunakan dalam resipi tau fu fah ini.
Tau Fu Fa Viral
Bahan-bahan:
1 kotak susu soya
1/2 paket agar-agar tali (agar tali jangan letak banyak tau nanti dia jadi macam puding)
Gula melaka
Cara Penyediaan:
– Didihkan secawan air dan masukkan agar-agar. Kacau hingga larut.
– Masukkan soya untuk beberapa minit dan tutup api.
– Tapis untuk dimasukkan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.
– Untuk kuah, didihkan air dan gula melaka. Letak daun pandan bagi wangi.
– Bila tau fu fa tadi sudah beku bolehlah dihidangkan bersama air gula melaka tadi.
Sempena tahun baru ini, apa kata buat bersama anak-anak apam polkadot. Resepi apam polkadot ni memang mudah disediakan dan testimonial dari ramai pembaca yang cuba resepi ini juga sekali cuba terus menjadi dan sedap!
Ni resepi Apam Polkadot yang selalu saya buat. Saya share kan sekali tips yang biasa saya guna.
Bahan 1
3bji Telur 1cwn gula halus 1cwn susu cair 1sudu besar ovelate 1sudu besar esen vanila…
Bahan 2 2cwn tepung naik sendiri/bluekey kotak pink or boleh beli kedai bakery ada jual tepung naik sendri pon boleh.
CARA-CARA
1. Mix telur dahulu dgn kelajuan paling tinggi, kemudian masukkan gula halus, ovelate pukul lagi sehingga bertanduk. Selepas tu masukkan susu cair.
2. Selepas siap mix bahan 1, msukkan tepung naik sendiri mix paling minima sehingga rata. Last sekali masukkan perisa esen vanilla supaya apam berbau wangi 3. Bahagikan adunan kpd beberapa warna,letak warna ikut suka yea…kalau suka letak filling pon boleh.. 4. Panaskan periuk kukus, buka api kuat..sehingga air menggelegak.
5. Adunan dimasukkan dlm piping bag
6. Paip separuh dlm acuan letak inti (bluebry, strawbery dan mango, jika tak nak letak inti pun boleh) kemudian paip sampai penuh. Kemudian boleh le letak dot2 atau corak ikut suka.
7. Bila Air dah menggelegak.. kukus apam dlm 8-10minit dengan api yang paling perlahan
TIPS : 1. Pastikan penutup periuk kukus dibalut kain, supaya air tak jatuh atas apam. 2. Pastikan kukus dgn api yang perlahan untuk elak apam merekah 3. Mix telur dahulu paling maksima sehingga kembang untuk dapatkan apam yang lembut dan gebu 4. Simpan apam dalam bekas kedap udara untuk tahan lama
Bukan semua antara kita tahu mengayam ketupat palas, ada teknik dan skilnya yang tersendiri.
Berkongsi pengalaman membuat ketupat palas ini oleh Syazwani, rupanya kalau silap step membalut ketupat pulut palas ini ia boleh jadi ketupat betina. Bagaimana rupanya ketupat tersebut?
Jom kita baca perkongsian penuh daripadanya.
Ketupat palas ni bak kata tok aku,warisan tradisi orang utara..wajib pandai tanak pulut,perasing daun palas,balut ketupat ikut ira daun jangan sampai jadi ketupat betina.
Dulu-dulu punya cerita,umur belasan gigih nak belajaq balut ketupat sekali jadi ketupat betina haaa(macam ketupat abah aku buat)dah kena gelak..bertaun aku berenti.
Lepas tu bila tok sendiri ajaq,sekali ja boleh hadam sampai la sekarang alhamdulillah tq tok jam.
Dah siap untuk di frozenkan 3kg malam ni..ada lagi 2 kg untuk umah tok hahaha lusa pulak sambung..ngantok da terlebih ot mlm ni(sejenis yang tidoq awai).
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...