Bila sebut tentang snek di petang hari, pastinya hidangan bergoreng sangat menepati citarasa masyarakat Melayu. Bakwan merupakan menu yang boleh dikatakan sihat kerana menggunakan sayur-sayuran sebagai bahan utama.
Cara nak membuatnya juga tidak remeh, hanya ikut sahaja step yang dikongsikan oleh Siti Khajar ini. Bakwan juga sangat sesuai dijadikan menu snek petang bersama keluarga.
Bakwan Rangup
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu tepung beras
- 4 sudu tepung bestari pedas (pilihan)
- 1/2 cawan udang geragau kering
- 1biji telur (pilihan)
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk kunyit
- 1 1/2 cawan lobak merah sagat
- 1 1/2 cawan taugeh
- 1 1/2 cawan hirisan kobis
- 5 tangkai daun kucai
- 1 labu bawang besar hiris kasar
Cara-Cara:
– Bancuh tepung gandum, tepung beras, tepung pedas, udang, telur, garam dan serbuk kunyit dengan air ais. Agak-agak jangan pekat dan jangan cair.
– Masukkan lobak merah, taugeh, kobis, daun kucai dan bawang besar. Gaul rata. Goreng menggunakan minyak yang banyak.
Sos Pencicah
Bahan-Bahan:
- 2 biji lada merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 sudu gula pasir
Cara-Cara:
– Tumbuk lumat kalau tak lumat boleh je tapis. Campurkan dengan 4 sudu cili sos dan 4 sudu air panas.
Sumber: Siti Khajar