Biasanya kalau ada tepung segera cucur, apa lagi yang boleh dibuat kalau bukan cucurlah kan? Tapi lain pula bagi pengguna laman facebook ini apabila tepung cucur segera dijadikan snek untuk kudapan seisi keluarga. Menarik kan?
Katanya rasa macam kerepek bawang. Siapa yang favourite dengan snek tu boleh lah cuba! Senang je cara nak buat. Nak tahu macam mana? Meh tengok kat bawah ni!
Resipi Snek Cucur Ikan Bilis Mudah & Sedap
Bahan-bahan:
Sebungkus cucur bilis adabi
2 sudu makan tepung gandum (supaya tak masin)
Sedikit minyak
Air sejuk
Cara membuat:
1. Masukkan semua bahan-bahan, gaul rata menggunakan garfu saja.
2. Kemudian uli sampai doh tidak melekat pada tangan.
3. Rehatkan doh, tutup mangkuk dengan tuala bersih. Sementara itu boleh panaskan kuali dan minyak.
4. Bahagikan doh kepada 8. Gelekkan doh dan potong memanjang seperti dalam gambar. Taburkan dengan sedikit tepung.
5. Goreng mengikut kesukaan anda. Jangan lama kalau tak suka garing sangat.
Bahan sos:
Sos cili
Mayonis
Mild mustard sedikit
Cara membuat:
1. Kacau rata semua bahan sehingga sebati.
Siap, selamat mencuba!
Kredit: Chi Derra
https://www.youtube.com/watch?v=Yb_zk_ekL2M&t=199s