Simple Tapi Menyelerakan. Koleh Lemok Menu Sesuai Untuk Ibu Berpantang Dan Anak Sunat!

Share

Ibu berpantang atau anak lelaki yang dalam tempoh pantang selepas sunat sangat perlu menjaga makan.

Koleh lemok merupakan salah satu kuih yang selalunya dijual di pantai timur. Kuih ini juga hanya menggunakan bahan-bahan yang mudah.

Kuih ini juga sangatlah mudah, hanya ikut sahaja resipi yang dikongsikan oleh Norashikin Ismail

ini.

Koleh Lemok

Bahan-Bahan: 

  1. 2 cawan membukit tepung beras
  2. 5 cwan santan sederhana pekat (nak keras kurangkan 1/2 cawan )
  3. Garam secukup rasa

Cara-Cara:

– Satukan semua dlm kuali, kacau sebati baru bukak api.

– Kacau sehingga berkilat dan meletup-letup kecil.

– Angkat tuang lam loyang sejukkan.

Sambal Ikan

Bahan-Bahan:

  1. Ikan selar/sardin 5 ekor (ank saya dalam pantang, tak pantang boleh guna ikan kembung)
  2. Santan 2 cawan
  3. Halba 1sk
  4. Halia 2 hiris nipis mayang
  5. Serai 1batang hiris nipis (tak nak letak pun takpe)
  6. Bawang merah 2 bji mayang
  7. Lada hitam 1sk tumbuk
  8. Garam
  9. Gula

Cara-Cara:

– Ikan kukus dengan asam keping dan garam (ambil isi dan ramas kasar)

– Satukan santan, halba, bawang merah, lada hitam, serai, garam gula dan ikan.

– Kacau sebati sampai kering santan. Dah kering bolehlah angkat.

– Potong koleh lemak tadi tabur sambal ikan.

Sumber: Norashikin Ismail