Sejak PKP ni tentu mak-mak kena masak sendiri makanan di rumah. Maklumlah nak keluar pun bimbang dengan kes jangkitan yang semakin tinggi ni.
Hal memasak ni, tentu mak-mak ingin tahu pelbagai petua agar bahan-bahan mentah masakan yang dibeli tahan lama.
Ia termasuk kelapa parut. Kali ini petua kelapa parut ini tahan hingga dua hingga tiga bulan. Beli banyak-banyak simpan dalam peti ais.
Bila nak guna hanya ambil sahaja dalam peti ais. Tak perlu dah ke kedai. Nak masak ambil je.
Nak tahu cara penyimpanannya, ini caranya.
TAHAN HINGGA 3 BULAN
1.Letakkan kelapa parut di dalam loyang. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah agen yang bertindak sebagai anti pereputan.
2. Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah di panaskan. Kukus selama 15 minit.
3. Biarkan sehingga sejuk dan masukkn ke dalam plastik.
4. Simpan di dlm peti ais bahagian sejuk beku. Kukus semula bila hendak menggunakannya.
**Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan kelapa parut tersebut . Untuk mendapatkan santan yang pekat , blender kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis. Boleh blender sehingga 3 kali kelapa tersebut untuk mendapatkan santan yang pekat .
Sumber : Ani Zam Via MAHN