Bercucuk tanam memang menyeronokkan, kalau boleh semua jenis tanaman ingin ditanam. Jadi tidak hairanlah bila ada sahaja ternampak biji benih tanaman dijual, rasa teruja untuk membeli pelbagai jenis biji benih hingga tanpa sedar banyak pula dalam simpanan.
Pun begitu jika terlalu banyak biji benih yang telah dibeli, kita perlu juga tahu cara menyimpannya untuk pastikan ianya kekal tahan lama untuk jangka masa yang panjang.
Nak tahu triknya, di sini dikongsikan untuk info bersama.
Tips Penjagaan biji benih supaya tahan lama
Saya pasti sahabat sahabat kebun mempunyai sejumlah koleksi biji benih yang banyak. Saya juga begitu. Setiap kali mengambil pesanan rakan rakan, saya tak ketinggalan untuk capai bagi koleksi sendiri. Kalau jumpa benih yang rare, bukan satu yang dicapai bahkan ada dua dan tiga.
Tapi bagi sahabat yang berkebun di halaman rumah, ia agak membazir kalau tidak disimpan dengan betul.
Ini mungkin tips yang berguna.
1. Sekiranya anda mengumpulkan dan menyimpan biji dari tanaman anda sendiri, sebarkan benih di surat khabar dan biarkan kering selama kira-kira seminggu.
Tuliskan nama benih di surat khabar agar tidak bercampur dengan benih lain. Bungkus biji kering udara ke dalam paket kertas kecil atau sampul surat dan labelkan dengan nama tumbuhan dan maklumat lain yang berkaitan.
Anda juga boleh mengeringkan biji yang disimpan di tuala kertas. Mereka akan melekat pada tuala ketika kering, jadi gulungkan dan boleh digunakan.
2. Masukkan bungkusan ke dalam beg simpanan makanan plastik, balang Mason dengan penutup yang ketat, atau tabung kaca dengan penutup gasket.
Untuk memastikan benih kering, bungkus dua sudu susu tepung ke dalam empat lapisan tisu muka, kemudian masukkan paket susu di dalam bekas penyimpanan dengan paket biji. Anda juga boleh memasukkan sebungkus gel silika dengan biji. Ganti setiap enam bulan.
3. Lazimnya hayat biji benih akan bertahan sehingga 3-5 tahun. Jadi, beli lah biji benih dalam kuantiti yang sedikit.
Ads
4. Sekiranya bungkusan telah dibuka, sahabat kebun perlulah habiskan dalam jangkamasa setahun. Boleh juga disimpan di dalam bekas, kemudian diletakkan dibahagian bawah peti ais.
5. Untuk lebih bijak, boleh juga berkongsi dengan kawan kawan. Lebih jimat dan mengeratkan hubungan.
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual untuk anda merasai seperti berada di Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands dan beberapa lagi tempat menarik di Genting Highlands!
Bila anda join event ini, anda juga layak menerima 2 tiket Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands secara PERCUMA untuk anda sekeluarga.
Bukan itu sahaja malah banyak lagi aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama-sama sepanjang program ini. Jadi jangan tunggu lagi, tempat terhad! Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Roti canai antara menu kegemaran rakyat Malaysia terutama untuk sarapan pagi. Bukan sahaja popular dikalangan orang Malaysia, bahkan pelancong yang berkunjung ke negara ini tidak ketinggalan mencari menu popular ini.
Kalau sebelum ini, ramai yang memilh bersarapan di kedai mamak sambil pekena roti canai. tetapi selepas wabak pandemik, situasi sudah berubah.
Bagi yang teringin nak makan roti canai persis kedai mamak, boleh cuba buat sendiri dengan resipi mudah ini.
Resepi Roti Canai Gebu Persis Kedai Mamak
Bahan-bahan
1 sudu besar gula*
1 sudu besar susu pekat*
1 sudu besar planta* (cairkan dalam kuali)
1 sudu kecil KFC garam*
1 cawan air sejuk dari peti*
4 cawan gandum
Cara penyediaan:
1. Sebatikan semua bahan bertanda untuk bagi gula larut.
2. Kemudian, masukkan gandum sedikit-sedikit sambil uli.
3. Uli sehingga doh jadi licin. Kemudian bulatkan mengikut saiz yang dimahukan. Agak-agak sahaja.
Tips: Pemilik resipi buat dapat 10 biji. Mahu lebih besar, boleh buat 8 biji sahaja.
4. Kemudian, sapu minyak. Sebenarnya minyak tersebut sedikit sahaja, tapi apabila sudah tengelam roti tersebut nampak macam banyak.
5. Dalam 3-4 jam sudah boleh goreng. Semasa tebar dengan goreng minyak sudah tidak perlu guna banyak sangat.
Menghadirkan tanaman dalam rumah atau indoor plant sebagai salah satu elemen dekorasi untuk terlihat cantik dan segar mata memandang kini kian menjadi trend.
Pun begitu, tahukah anda tanaman ini juga perlu penjagaan rapi untuk pastikan ianya dapat hidup dengan subur.
Masalah seperti daun bertukar warna kuning-kekuningan juga suatu yang lumrah terjadi.
Usah terlalu risau namun ada beberapa perkara perlu dilakukan segera sepertimana dikongsikan oleh Huda Zainal ini. Jom semak perkongsiannya.
Bila nampak daun dah berubah kuning, dalam hati mesti risau. Alamak, nak mati dah ke ni?
Banyak sebab faktor daun berubah kuning, antaranya penuaan, tak cukup air pun boleh jadi juga.
Tapikan pokok tu memang berendam dalam air. Check semula, kadang-kadang stem dia tergantung dan tak terendam. Pun boleh jadi punca kuning.
Bukan baby je demam kuning tau. Hehehe.
Maka apa perlu dibuat bila pokok yang kita sayang berubah kuning.
1. Tak boleh dibiarkan berlama-lamaan kuning dan membusuk dalam balang.
2. Ambil bawa ke sinki
3. Keluarkan pokok daripada balang
4. Buang air yang lama.
5. Gunting semua daun yang kekuningan pada bahagian hujung batang daun.
6. Check bahagian akar, mana yang dah lembik, hitam dan busuk. Buang dan bersihkan.
7. Masukkan air bersih. Dapat guna air tapis lebih bagus berbanding air paip.
8. Susun semula daun-daun yang dikeluarkan tadi ikut seni tangan masing-masing.
9. Sambil buat tu bersembanglah dengan pokok. Selain mampu menurunkan stress, bercakap atau menyanyi dengan pokok mampu memangjangkan hayat pokok itu sendiri.
Runsing dengan masalah lipas di rumah? Pelbagai cara boleh dilakukan bagi menghalang pembiakan lipas di dalam rumah.
Paling tak best, bau yang sangat kuat membuangkan rasa mual terutama bahagian dapur.
Tentu membuatkan mood memasak hilang. Ikuti perkongsian petua menghaluas lipas, semut dan haiwan perosak oleh Abel Lione Karia @ Mommok menerusi group Group Masak Apa Hari Ini (MAHN).
Syukur alhamdulilah, hari ini saya nak berkongsi petua halau lipas dan segala benda yang merayap di sekitar rumah dengan hanya menggunakan kulit telur.
Kita ada banyak guna telur tapi kulitnya dibuang kan? Sekarang jangan buang lagi sebab ia sangat berguna untuk dijadikan ‘racun’ semulajadi untuk macam-macam serangga dan haiwan perosak seperti lipas, semut, lipan, cicak, anai-anai, tikus, ular, dan apa-apalah yang sewaktu dengannya.
Berikut adalah cara-caranya. Mudah saja.
1. Cuci dan keringkan kulit telur
Mula-mula, cuci bersih-bersih dulu kulit telur yang dah digunakan dalam masakan. Kemudian, jemurkan hingga kering.
2. Hancurkan kulit telur
Selepas kering, bolehlah ditumbuk kulit telur tadi hingga hancur. Bila dah siap, taburkan kulit telur ini di kawasan laluan haiwan atau serangga perosak.
3. Simpan dalam bekas
Selebihnya, simpan dalam botol untuk dijadikan stok racun perosak.
Nanti bila dah habis, boleh taburkan lagi di tempat tersebut.
Saya dah cuba buat. Alhamdulillah, semua semut dan lipas yang suka merayap di sekitar dapur saya dah tak ada. Saya letak di setiap tepi rumah dan dalam laci kabinet dapur.
Jadi, apa tunggu lagi. Lepas ini boleh cuba petua halau lipas dan haiwan perosak yang dikongsikan ini. Memang mudah, jimat, dan berkesan. Ramai dah cuba.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...