Siapa suka makan sambal, tentu lebih selera  jika ada lauk ni. Siap makan bertambah lagi. Hilang segala diet.

Tapi sambal ni banyak jenis kan. Namun banyak-banyak jenis,   sambal nasi penyet,memang ‘terangkat’  sedapnya.

Kepada yang suka makan sambal ala-ala konsep menu ayam penyet boleh try resipi nak buat sambal ni.

Jom tengok cara ni.

First time makan dalam talam dengan suami.
Bukan bertalam dua muka noo
Best rupanya makan satu talam pastu berebut2 ni, alas daun pisang lagi.
Ni antara nasi feberet hakak, nasi ayam geprek derhaka versi hakak.
Ada hantu sambal yang nak resepi sambal ni tak?

Hakak suka buat banyak terus sebab nak jadikan stok.
Sambal ni kalau simpan dalam peti memang tahan sampai berbulan2 tau.

__________________________
Bahan-bahan
– cili api merah dan hijau (kuantiti ikut tahap kepedasan masing2)
– bawang merah
– bawang putih
– tomato
– belacan
– gula
– garam
– ajinamoto (optional)

Begini caranya.

Wow! Begini rupanya nak buat sambal ala-ala nasi ayam penyet! Boleh lah try kan. Siap boleh buat stok lagi. Selamat mencuba!

Kredit:Zara Zahara