Setiap Kali Masak Mi Kuning Mesti Rasa Kapur. Cuba Ikut Cara Ni Nak Hilangkan, Mudah & Gerenti Jadi!

Share

Nak masak mi kuning ni kadang-kadang dilema tau. Salah masak, masih lagi rasa kapur pada mi tu boleh terbantut rasa nak makan! Tapi.. Kalau terlajak masak nanti mi kembang pula. Hmm rasa serba salah nak masaknya!

Jangan pening mak-mak semua, sekarang ni kita dah ada cara penyelesaiannya! Ikut je cara hilangkan kapur step by step ni, insyaAllah mi kita masak bebas rasa kapur. Tak percaya? cer cuba!

Step by step hilangkan kapur pada mi kuning

1. Leraikan mi kuning dalam bekas.

2. Masukkan air. Tak kisah air paip ke air tapis ke asalkan room temperature.

3. Masukkan sedikit gula putih atau gula perang. Kacau sekejap biar rata.

4. Biarkan direndam dalam 15-30 minit.

5. Basuh dan tos airnya. Dah hilang rasa kapurnya! Sedia untuk dimasak!

@aliabangs Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mee Kuning. #kitchenhacks #fypシ #foryou #MaxisBiggestSale #tiktokindonesia #tiktokmalaysia ♬ Aca Aca Nehi Nehi – 𝐔𝐆𝐈𝐊🇸🇦

Sumber : Tiktok Aliabangs

Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!

Comel betul adik-adik BK buat Challange kumpul marshmellow!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/