Sesekali Ubah Selera Buat Ayam Goreng Serai Thai, Hidang Dengan Sayur Kailan & Telur Memang Ngam!

Share

Bila dalam rumah lauk ayam je yang jalan, mak-mak pun kadang buntu nak masakan jenis apa untuk dihidang pada keluarga.

Haaaa jangan risau, apa kata siapa yang tak pernah buat menu ayam goreng serai thai ni, cuba try test tengok resepi ni. Mudah je! Perap, goreng, siap! Tak percaya? Cer tengok kat bawah ni resepi lengkap!

AYAM GORENG SERAI THAI@FRIED CHICKEN LEMONGRASS THAI

Tak boleh nak berenti makan😊Yang penting makan bersama sayur kailan belacan Dan telur Mata lembu ianya sudah mencukupi untuk menikmati KESEDAPANNYA😊

Bahan-bahannya :- 

500 gram isi ayam dipotong kecil(dicuci bersih)
2 batang serai(dipotong 2 cm Dan ditumbuk hancur mengunakan lesung batu )
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar tepung jagung
5 helai daun limau purut dihiris
Bahan ditumbuk@dikisar halus Tanpa air
2 pokok akar ketumbar
2 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang putih

Cara-caranya :-

1)sediakan mangkuk atau bekas ,masukkan ayam Dan kesemua bahan(KECUALI DAUN LIMAU PURUT),Serta bahan Yang dikisar halus.gaul sebati Dan perapkan paling kurang selama 30 minit

2)panaskan minyak,agak2 boleh tenggelam Kan ayam apabila digoreng nanti.

3)masukkan ayam Dalam kuali panas Dan goreng sehingga keperangan

4)apabila ayam Sudah masak,angkat Dan masukkan kedalam bekas Serta taburkan daun limau purut Yang telah dihiris tadi.ratakan ayam bersama daun limau purut

5)Dan siap untuk dihidang

Sumber : Facebook Nur Ateekah