Memenuhi gaya yang menjadi trend terkini iaitu pemakaian ala-ala Permaisuri Agong, nyata ramai sukakan fesyen yang terlihat begitu sopan dan anggun ini. Lantas seorang tailor yang dikenali sebagai Nur Zailiasya telah berkongsi ilmu untuk menghasilkan selendang tersebut dengan teknik paling ringkas, tanpa perlu dijahit.

Menarik bunyinya bukan? Jadi usah tunggu lagi ayuh kita fahami  lihat langkah demi langkah yang dikongsikannya itu. Jom semak.

Sekarang ni trend gaya pemakaian selendang ala permaisuri kan…Senang je nak buat sendiri. Tak payah nak tunggu tailor buat ke nak fikir beli kain berapa meter ke..

Meh sini hakak ajar cara nak buat dengan kos yang paling low cost……. tak perlu nak mesin-mesin jahit bagai…..guna shawl dan brooch jer.

Bahan-bahan:

Shawl 2 helai, brooch,kapur untuk tanda, pembaris. Yang tak ada kapur tu, gunalah pencil ke.

STEP 1

Mula-mula shawl lipat 2. Dari tepi bahagian lipatan tandakan ukuran bahu ÷ 2…..contoh, bahu 15′ ÷ 2=7 1/2…..tandakan 7 inci je supaya terletak sikit atas bahu brooch tu nanti.

STEP 2

Dari ukuran bahu yang 7′ tadi, tanda untuk tangan pula. Kita buat sampai siku je dalam 10′

Bentangkan balik.cantumkan dengan shawl kedua. Pinkan tempat yang tanda tadi. Bahagian bahu dan siku. Senang jekan..

 

Ok,siap.boleh buat cover baby juga. Kalau nak nampak tengok penuh,pin kat baju jelah

Gaya pemakaian selendang yang kedua. Pusing ajelah shawl tu. Gaya ni nampak masa bercuti kat Tioman.