Ulam merupakan bahagian tumbuh-tumbuhan yang dimakan secara mentah, dicelur, distim atau direbus dan dihidangkan bersama hidangan nasi dan lauk-pauk yang lain.

Ini termasuklah bahagian pucuk, daun, batang, umbut, biji, buah, ubi atau bunga tanaman.

Selalunya, untuk tujuan menambah rasa terhadap ulam yang dimakan, ia dimakan bersama dengan sambal belacan, budu, cencaluk, atau pencicah-pencicah lain.

Orang dulu-dulu sebenarnya telah mengamalkan pemakanan seimbang dan menjadikan ulaman ini sebagai pelengkap hidangan.

Kehidupan sekarang yang terlampau sibuk sehingga tidak sempat untuk masak sayur contohnya anda boleh amalkan makan ulam ini.

Ok, ini dia senarai 8 jenis ulam-ulaman yang popular beserta khasiatnya!

1. Ulam raja

Ulam raja, atau nama saintifiknya Cosmos Caudatus didapati mempunyai kesan antioksidan, antidiabetes, antihipertensi, antikeradangan, antimikrob dan antikulat.

Menariknya dibandingkan dengan buah-buahan seperti strawberi, plum, oren, epal dan tomato, ulam raja mempunyai kadar antioksidan yang paling tinggi. Maka layaklah tumbuhan ini dikenali dengan nama ulam raja.

Ulam raja juga mempunyai kesan melindungi tulang yang dapat mengurangkan risiko osteoporosis, terutamanya bagi wanita menopaus.

Selain Sedap Di Makan, Setiap Ulam Juga Ada Khasiat Tertentu. Nombor 7 Tu Sentiasa Jadi Pujaan Ramai!

2. Sambung Nyawa

Sambung nyawa atau dalam bahasa saintifiknya Gynura Procumbens didapati berpotensi mengawal tekanan darah, kandungan gula dalam darah, menggalakkan kesuburan, selain mempunyai kesan antikanser, antimikrob, antioksidan dan antikeradangan.

Menariknya, kajian dalam haiwan menunjukkan tumbuhan ini hanya mempunyai kesan menurunkan gula dalam darah pada haiwan yang diabetes, dan tidak pada haiwan yang normal.

Bagi masyarakat Cina, ulam yang dikenali sebagai Bai Bing Cao ini banyak digunakan dalam perubatan tradisional Cina untuk rawatan kanser rahim, cervical spondylosis dan ulser kulit yang kronik.

Ekstrak tumbuhan ini juga didapati pada beberapa produk makanan (teh, kopi, kimchi, gula-gula, coklat, gam getah) dan kecantikan (krim muka, topeng muka) di China dan Korea.

Selain Sedap Di Makan, Setiap Ulam Juga Ada Khasiat Tertentu. Nombor 7 Tu Sentiasa Jadi Pujaan Ramai!

Ads

3. Daun Selom

Daun selom atau nama saintifiknya Oenanthe javanica mempunyai kesan antidiabetik, antioksidan, antiradang, selain kesan melindungi hati dan memori.

Sayuran ini dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan, lauk ikan sungai dan ikan kering.

Selom juga sesuai dibuat ‘urap’ iaitu campuran kelapa parut, cili api, gara, belacan yang ditumbuk halus dan digaul dengan daun selom.

Selain Sedap Di Makan, Setiap Ulam Juga Ada Khasiat Tertentu. Nombor 7 Tu Sentiasa Jadi Pujaan Ramai!

4. Cekur

Cekur atau nama saintifiknya Kaempferia Galanga Linn mempunyai kesan antiradang, tahan sakit, anticacing, antioksidan, antimikrob dan antihipertensi.

Selain dimakan sebagai ulam, daun cekur turut digunakan untuk merawat bengkak, pening kepala, sakit perut, sakit gigi dan reumatisme (radang dan sakit pada otot dan sendi).

Selain Sedap Di Makan, Setiap Ulam Juga Ada Khasiat Tertentu. Nombor 7 Tu Sentiasa Jadi Pujaan Ramai!

5. Pegaga

Ads

Pegaga atau nama saintifiknya Cantella Asiatica merupakan tumbuhan yang sering dikaitkan dengan rahsia keremajaan dan awet muda.

Bukti saintifik juga telah menunjukkan bahawa pegaga mengandungi sebatian tumbuhan yang memudahkan pertumbuhan tisu penghubung seperti elastin dan kolagen, yang penting untuk
penyembuhan luka.

Maka tidak hairanlah kini ekstrak pegaga digunakan dalam produk krim muka, dikenali sebagai cica cream yang boleh didapati daripada jenama-jenama produk terkenal.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengakui pegaga sebagai ramuan untuk menghasilkan kecerdasan untuk berfikir, terutamanya dalam kalangan kanak-kanak.

Nilai nutrisi pegaga yang sebenar telah lama diiktiraf di seluruh Asia.

Dianggap sebagai ‘makanan otak yang menghasilkan kecerdasan’, ulam ini sangat berkesan untuk meningkatkan fungsi mental seperti meningkatkan ingatan dan penumpuan minda.

Amalan meminum jus pegaga sangat berkesan untuk membantu tidur bermasalah, merawat kerengsaan kulit dan tekanan darah tinggi.

Selain Sedap Di Makan, Setiap Ulam Juga Ada Khasiat Tertentu. Nombor 7 Tu Sentiasa Jadi Pujaan Ramai!

6. Daun Kaduk

Daun kaduk atau nama saintifiknya Piper Sarmentosum, agak menyerupai daun sireh tetapi tumbuhan ini tidak tumbuh memanjat sebaliknya tumbuh di atas tanah.

Ads

Daun yang mempunyai rasa agak payau dan sedikit pahit ini dikatakan mempunyai manfaat untuk masalah sembelit, sakit gigi, demam malaria, lemah dan sakit-sakit dalam tulang.Selain Sedap Di Makan, Setiap Ulam Juga Ada Khasiat Tertentu. Nombor 7 Tu Sentiasa Jadi Pujaan Ramai!

7. Petai

Petai merupakan ulam yang tidak perlu diperkenalkan lagi.

Petai didapati mempunyai kesan antidiabetes, antimikrob, antioksidan, antihipertensi dan berpotensi menurunkan kandungan gula dalam darah.

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam petai didapati pada bahagian biji dan pod tumbuhan ini.

Selain Sedap Di Makan, Setiap Ulam Juga Ada Khasiat Tertentu. Nombor 7 Tu Sentiasa Jadi Pujaan Ramai!

8. Jering
Selain petai, ulam lain dengan bau yang kuat ialah jering.

Jering mempunyai kandungan asid amino yang unik, asid djenkolic yang mempunyai kesan antidiabetes.

Kajian dalam haiwan mendapati kesan positif pada kandungan gula dalam darah, selera makan dan berat badan haiwan yang diabetes dan normal.

Tetapi, dalam masa yang sama, pengambilan jering boleh menyebabkan masalah jantung, buah pinggang, hati, paru-paru dan pankreas pada haiwan normal.

Oleh itu, pengambilan jering hendaklah secara terkawal.

Selain Sedap Di Makan, Setiap Ulam Juga Ada Khasiat Tertentu. Nombor 7 Tu Sentiasa Jadi Pujaan Ramai!

Jadi, mulakan inisiatif pemakanan ulam-ulaman ini untuk kesihatan badan.

Walaupun anda tidak biasa dan berasa janggal menjamahnya, cubalah dahulu. Kerana dari mulut, pasti turun ke hati!

Sumber : Sinarplus

Nak jadi sebahagian dari komuniti kami? Jom sertai di keluargagaderclub

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI