
Kalau pergi ke Pasar Malam tak sah rasanya kalau tak membeli kudapan untuk di bawa pulang. Ayam Gunting Pedas merupakan salah satu resipi wajib buat anak-anak kita. Kita pun tak ketinggalan juga menggemari isi ayam rangup yang satu ni.
Tak perlu ke Pasar Malam lagi semata-mata untuk membeli Ayam Gunting Pedas ini kerana di rumah pun anda boleh sediakan sendiri, sama seperti resipinya.
Perkongsian Puan Salimah Olie di facebooknya buat kita yakin untuk mencuba. Nampak mudah dan ringkas cara pembuatannya. Jom cuba petang ni. Anak-anak yang bercuti sekolah pasti teruja bila ibu sediakan satu resipi baru. Best pulak tu!
Ayam gunting, rangup diluar, lembut dan juicy didalamnya. Langkah dan bahan ada kat gambar. Saya buat cara paling mudah dan senang. Guna tepung goreng serbaguna Bestari je…hihi. Dah takyah pergi pasar malam petang ni ya!
Resipi Ayam Gunting Pedas
Bahan-bahan:
Isi dada ayam -yang telah dileperkan
Tepung serbaguna bestari
1 sudu kecil soda bikarbonat
Telur
Sedikit garam -pukul perlahan
Sedikit paprika
Caranya:
1. Masukkan isi ayam dalam plastik dan ketuk jadi sedikit leper.
2. Sudahkan kesemua isi ayam.
3. Golek isi ayam pada tepung.
4. Celup dalam telur kemudian golekkan semula pada tepung.
5. Goreng dalam minyak yang panas (tenggelam).
Selamat mencuba!
Sumber: Salimah Olie
Mudahnya Buat Resepi Tauhu Bergedil Laku Keras Ni. Siap Dengan Sambal Kicap Power!

Hidangan enak yang kaya dengan protein ini pasti mengenyangkan jika dicicah dengan sambal hitam. Lebih menyeronokkan minum petang bersama keluarga mahupun teman
Buat ibu-ibu yang teringin nak mencuba tauhu begedil lengkap isinya dengan lauk kegemaran lepas tu cicah pula dengan sambal kicap, bolehlah mencuba resipi ini.
Resipi ini dikongsikan oleh Wany Lifa menerusi page Masak Apa Hari Ni
TAUHU BERGEDIL MERDEKA
Selamat Hari Merdeka 62 ??
Buat sendiri isi kasi mampat mampat baru mantop masuk mulut penuh ?
Resipi
▶️ Tauhu kering bulat
▶️ Kentang
▶️ Daging burger ramly
▶️ Bawang putih
▶️ Bawang besar
▶️ Daun sup & Daun bawang
▶️ Bawang goreng
▶️ Kiub ayam maggi
▶️ Serbuk cukup rasa maggi
▶️ Cili padi
▶️ Kicap
▶️ Telur
▶️ Tepung jagung
Cara membuat:
➡️ Rebus kentang sampai empuk / lembut.
➡️ Letak minyak masak sikit just untuk tumis bawang putih & bawang besar then masukkan daging burger ramly. Daging burger akan keluarkan minyak so tak payah tumis letak banyak minyak. Next , masuk kan kiub ayam & serbuk cukup rasa maggi.
➡️ Campurkan kentang rebus yang dilenyek & daging burger yang da siap tumis & daun sup & daun bawang & bawang goreng. Sumbatkan isi kentang dalam tauhu.
➡️ Pukul telur campur tepung jagung. Sebelum nak goreng celup tauhu bergedil dalam tepung then goreng.
➡️ Sambal kicap : Cili padi , kicap , gula & bawang putih diblender sekali.
3 Resipi Spaghetti Ni Paling Ramai Suka, Dikongsikan Daripada Yang ‘Otai’ Memasak!

Spaghetti sebagai mana kita tahu macam-macam menu boleh disediakan untuk dijamu kepada seisi keluarga pada bila-bila masa. Sama ada untuk dijadikan menu sarapan, tengah hari mahupun menu makan malam, nyata menepati selera.
Jadi di sini KELUARGA kongsikan 3 resipi berasaskan spaghetti yang viral dan mendapat tumpuan warganet.
RESEPI SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
1 paket spaghetti =(500 gram)
Udang sederhana anggaran 400gram
Sotong 400 gram
Cendawan butang10biji(boleh letak jika suka
Cili padi hijau 5 batang- dihiris
Cili padi merah5 batang- dihis
Bawang Holland atau bawang besar 1 biji -dipotong dadu
Bawang putih 7 ulas -dicincang
Butter 5 cm
Minyak zaiton 5 sudu besar
(Kalau nak letak minyak masak pun tak apa)
Parsley 1 sudu kecil
Oregano 1 sudu kecil
Basil 1 sudu kecil
Lada hitam1 sudu kecil
Serbuk cili @chili flakes 1 sudu kecil jika
Garam dan serbuk perasa
Air rebusan speghetti 2 senduk
Cara rebus spaghetti
1)masak air sehingga mendidih,gunakan periuk Yang lebih besar supaya mudah untuk speggheti kembang Dan masak dengan sempurna
2)apabila Sudah mendidih,masukkan garam=2 cubit,Dan minyak masak 2 sudu besar Dan masukkan spagheeti
3)anggaran masak spaggheti 12-15 minit
4. Dan tapiskan spaggheti
Cara MEMASAK spaghetti aglio olio
1)API Yang sederhana
2.panaskan butter Dan minyak zaitun,
2)masukkan bawang putih(masak sehingga sedikit kekuningan)
3.masukkan bawang Holland atau bawang besar(masak sehingga sedikit kekuningan)
5.masokkan udang Dan sotong(Gaul sehingga masak
6.masukkan cili padi,lada hitam,parsley,basil,oregano,serbuk cili@chili flakes ,garam Dan serbuk perasa
7.masukkan spaghetti Yang telah direbus Dan Gaul sebati,masukkan air rebusan speghetti ,Serta rasakan dengan secukup rasa Yang diinginkan
kredit: Nurul Ateekah
Creamy Salsa Spaghetti Pepperoni With Salmon Grill
Untuk hidangan 4 orang
Rebus sebungkus spaghetti / any pasta anda suka toskan, gaulkan bersama olive oil..letak tepi.
Panaskan kuali..
-Masukkan butter 2 tbsp bersama sedikit olive oil kedlm kuali.
-Tumis garlic cincang & bawang merah dadu
(Banyak mana, agak-agak)
-masukkan 1/2 cup hirisan mushroom shitake ( boleh letak lebih ikut citarasa)
-Masukkan 1-2 tbsp tepung gandum
(Kacau sebati bersama tumisan)
– masukkan 1 cawan susu full cream
Kacau sampai likat
– masukkan 1/2 cawan cream cheese KC guna jenama Tatura.
(Kalau takde cream cheese boleh guna cheese keping dlm 5 – 6 keping atau cooking cream)
*Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit kawal kelikatan anda suka..
( tutup api dan blend halus jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik).
Kemudian dah blend tuang kembali ke kuali asal..pasang api medium
Masukkan semua bahan di bawah ke dalam kuali bersama creamy sauce blend tadi.
– masukkan 3 tbsp tomato puri
– masukkan 1 tbsp cili powder
– masukkan 1 tbsp cili flake/cili powder
– masukkan 1 tsp serbuk lada hitam
– 1 tbsp mix herb
– dry pasley, agak2
– 1 – 2 tbsp perahan lemon
– garam dan gula secukup rasa
– jika nak sedap lagi boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa..kc tak letak sbb jarang masak guna bahan bersumberkan msg. Kadang2 saja.
Kacau2..kalau telalu likat masukkan air..kawal kelikatan mengikut selera anda..
Panas kan pan lain..tumiskan garlic cincang
-Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yg anda suka(potong slice)
– masukkan pepperoni. Sedikit lada hitam dan sos tiram..kacau2..sampai agak garing..masukkan dlm kuah kita dalam kuali gaul2 dan masukkan skali spaghetti..kacau2..tambah air jika terlalu likat..ikut citarasa anda…
Hidangkan ..tabur pasley+cheese powder. Siap.
Sumber : Shida Razak KC
Spaghetti Goreng Telur Masin/Salted Egg Yolk Spaghetti
Bahan
Spaghetti 1 bungkus (boleh guna pasta jenis lain)- rebus, tos, simpan seedikit air rebusan & ketepikan
Udang/ayam/sotong – kupas/potong & bersihkan
4-5 biji Telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dgn garfu)
Bwg putih 3-4 ulas – ketuk
Butter (salted) 2-3 sudu
Daun kari
Cili padi potong (ikut kepedasan msg2. Sy letak 2-3 biji)
Garam & gula secukup rasa
Cara
1. Panaskan kuali, masukkan butter & bwg putih. Tumis
2. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih
3. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam & gula.
4. Masukkan spaghetti & 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang
Variasi:
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah
2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nnt muak.
3. Boleh guna resepi sama utk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin (rujuk gambar akhir). Udang/ketam/sotong/ayam diperap dgn sedikit garam, serbuk lada hitam & tepung jagung (jgn tambah air nnt keras kejung) & digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resepi di atas.
Selamat mencuba!
Sumber : Hani mohamed
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Cara Buat Baja Semula Jadi Guna Bawang & Gula Merah. Cukup Mudah & Bebas Bahan Kimia, Tanaman Pun Subur

Bawang merah antara bahan utama yang digunakan dalam masakan. Namun, jangan hanya melihat tanaman ini sebagai bahan masakan di dapur sahaja, kerana bawang merah ternyata juga tanaman ubat yang boleh digunakan untuk banyak perkara termasuklah boleh dijadikan baja tanaman semula jadi.
Nak tahu caranya, baca perkongsian dari puan Ummi Haziq ini.
Atas permintaan kwn2 yang mula berjinak jadi ahli kebun sekangkang kera.. Sis share rahsia cara buat baja semulajadi a.k.a MOL (Mikro Organisma Lokal)..yang penting semua bahan organik untuk pokok2 yaneg ditanam sendiri. Bebas racun dan bahan kimia.. 😘
Cara membuat mol bawang dan mol bawang putih.
1. 1kg bwg india/bwg merah
2. 1kg gula merah
3. Cincang bawang merah
4. Letakkan gula merah kedalam bekas berselang seli dengan bawang dan diakhiri dengan gula merah.
5. Tutup bekas dengantisu dapur dan tutup @ boleh juga just ikat dgn kain(untuk pengudaraan dan juga elakkan dimasuki lalat)
6. Tandakan tarikh
7. Selepas seminggu boleh ditapis dan diambil cairan sahaja.
*Lebihan bhn tapis boleh buang di sekeliling umbi2 pokok dgn jarak sjengkal dr pokok..
Cara guna
1. 5ml utk satu liter air tanpa klorin (untuk elakkan mikroorganisma mati), gunakan air hujan atau air perigi atau sungai,air cuckoo, air coway atau yg seangkatan.
2. Semburkan pada daun, batang dan media tanaman.
*Untuk mol bawang putih juga kaedah yg sama.
*Mol bawang merah utk menggalakkan pertumbuhan akar
*Mol bawang putih utk kawalan serangga secara organik.
Sekian resepi dari sis cikgu matematik, bkn cg sains pertanian..😁😁
Jom cuci mata, banyak yang ditawarkan di SINI
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club