Kalau pergi ke Pasar Malam tak sah rasanya kalau tak membeli kudapan untuk di bawa pulang. Ayam Gunting Pedas merupakan salah satu resipi wajib buat anak-anak kita. Kita pun tak ketinggalan juga menggemari isi ayam rangup yang satu ni.
Tak perlu ke Pasar Malam lagi semata-mata untuk membeli Ayam Gunting Pedas ini kerana di rumah pun anda boleh sediakan sendiri, sama seperti resipinya.
Perkongsian Puan Salimah Olie di facebooknya buat kita yakin untuk mencuba. Nampak mudah dan ringkas cara pembuatannya. Jom cuba petang ni. Anak-anak yang bercuti sekolah pasti teruja bila ibu sediakan satu resipi baru. Best pulak tu!
Ayam gunting, rangup diluar, lembut dan juicy didalamnya. Langkah dan bahan ada kat gambar. Saya buat cara paling mudah dan senang. Guna tepung goreng serbaguna Bestari je…hihi. Dah takyah pergi pasar malam petang ni ya!
Resipi Ayam Gunting Pedas
Bahan-bahan:
Isi dada ayam -yang telah dileperkan
Tepung serbaguna bestari
1 sudu kecil soda bikarbonat
Telur
Sedikit garam -pukul perlahan
Sedikit paprika
Caranya:
1. Masukkan isi ayam dalam plastik dan ketuk jadi sedikit leper.
2. Sudahkan kesemua isi ayam.
3. Golek isi ayam pada tepung.
4. Celup dalam telur kemudian golekkan semula pada tepung.
5. Goreng dalam minyak yang panas (tenggelam).
Selamat mencuba!
Sumber: Salimah Olie
Masak Sendiri Sizzling Untuk Keluarga. Tak Ada Hot Plate Pun Boleh Je, Yang Penting Rasanya Sedap!
Mencuba menyediakan sendiri hidangan yang digemari keluarga tentunya menjadi kepuasan seorang apatah lagi jika menu yang disediakan menepati selera seisi keluarga.
Ini sebagai apa yang dilakukan oleh Encik Wan Muhammad Hafiz dalam melayan selera keluarganya yang menggemari Sizzling Yee Mee.
Jadi apa kata kali ini kita mencuba sediakan menu nan satu ini, mana tahu akan menjadi salah satu menu kegemaran keluarga kita pula. Jom semak bahan-bahan dan cara membuatnya.
“Selamat Malam Semua… baru settle masak. Hari ni sibuk sikit campur lak dengan anak yang tak sihat.. lewat siket siapkan makan malam. Malam ni saya buatkan Sizzling untuk keluarga. Makan panas-panas sedap juga bagi orang yang tak sihat.
Kami sekeluarga memang penggemar Sizzling ni, tapi nak cari yang kena dengan selera anak tekak yang orang jual ni susah siket. Jadi masak sendiri lagi puas hati . Nak buat pun bukannya susah sangat.. malah senang dari nak menggulai bagai. Kos pun murah je.. makan pun puas hati.. nak letak lauk banyak-banyak pun boleh.”- Wan Muhammad Hafiz Satar
Bahan-bahan untuk kuah:
Bawang putih
Halia
Cili kering
Ayam ( potong kecik)
Kicap manis
Sos tiram
Tepung jagung
Cendawan Shitake (basuh, rebus kasi lembut dan toskan)
Sayur
Cara-cara buat kuah:
Tumis bawang putih dan halia, pastu masukkan cili kering, ayam, kicap dan sos tiram. Masukkan air dan biarkan ia mendidih pastu masukkan cendawan.
Akhir sekali masukkan tepung jagung bagi memekatkan kuah. Perasakan dengan gula dan garam.. kalau suka tok aji.. boleh taruk sekali. Ada orang letak kiub pati ayam tapi saya tak letak pun.
Cara penyediaan:
Panaskan pan..saya pakai yang non stick pan takut melekat sebab pakai api yang besar. Masukkan kuah pastu letak yee mee letak lauk-lauk, sayur dan last sekali telor.. ala senang citer buat macam yang kat kedai buat tu.. pastu tuang dalam pinggan. Kena buat satu-satu untuk hidangan baru sedap .. tak boleh nak buat banyak-banyak sekali gus.
sumber : Wan Muhammad Hafiz Satar Via MAHN
Resipi Kek Batik Indulgence Simple Tapi Lembut & Tak Keras. Wanita Ni Kongsi Rahsia Dapat Hasil Yang Cantik!
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Jom cuba Kek batik indulgence yang dikongsikan oleh Ariana Sofia Ahmad.
Bukan jer lembut dna tak keras, malah ada cara untuk dapatkan hasil yang cantik. Jom baca rahsianya.
Kek batik indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.
Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata😋
Bahan- bahan kek batik
450g biskut marie (patah2kan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila
==================
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
=================
Bahan-bahan lapisan coklat
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
- Mula-mula kena patahkan biskut marie. 1 keping patahkan jadi 4. Buat yang ni dulu sebab bila coklat dah masak boleh letak terus.
2. Dalam kuali panaskan butter. Guna api perlahan je supaya butter xhangit.
3. Bila butter dah cair masukkan terus susu pekat manis dan kacau sebati.
4. Bila dah sebati masukkan pula milo, serbuk koko dan esen vanila. Yang ni kena kacau laju supaya tak berketul. Api jangan kuat.
5. Dah sebati je, terus masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie tadi. Dan kacau sehingga sebati.
7. Pastikan semua tersalut
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper lebih tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah. Senang nak tolak nanti. Ratakan kek dalam loyang dan tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras masukkan dalam frezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese, buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin ni dicampur dalam air panas. Kacau bagi sebati dan ketepikan. Cari gelatin yang halal, ada jual di kedai bahan bakery.
10. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, esen vanila, whipping cream dan gula. Mix sehingga adunan menjadi licin dan tak berketul.
11. Lepas tu masukkan air gelatin tadi dan mix sehingga sebati
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau, gelatin fungsinya adalah untuk memejalkan cheese.
13. Tuang cheese ke dalam loyang biskut tadi. Tuang di tengah-tengah loyang supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais. Nak cepat, letak je dalam freezer supaya cheese jadi pejal.
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream dulu.
15. Lepas tu tuangkan ke dalam mangkuk yang dah letak milk compaund dan butter. Kacau sehingga coklat cair dan sebati
16. Cair macam ni
17. Lepas tu tuang coklat ditengah-tengah kek. Dan biarkan coklat rata ke tepi. Jangan sesekali guna sudu untuk ratakan. Kalau xrata, boleh sengetkan loyang supaya coklat bergerak ke tepi. Nak nampak coklat licin, buih-buih kecil atas permukaan tu cucuk dengan lidi. Buat ketika coklat masih cair. Sejukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6jam.
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper kat atas tu. Letak terus atas papan kek dan koyak baking paper bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Untuk potong kek, guna pisau panjang macam ni. Rendam pisau dalam air panas dalam 10 saat. Lap pisau dulu bagi kering, dan potong bahagian tepi yang tak cantik tu. Kalau makan sendiri tak potong pun xpe.
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja.
21. Yang ni dah siap potong bahagian tepi. Yang kotor-kotor boleh je lap guna tisu. Jangan tunggu kek dah sejuk@coklat dah cair baru potong, nanti bila coklat dah cair, potongan jadi tak cantik.
Jika masa potong nampak coklat dah nak cair, masukkan semula dalam peti ais. Dalam 20-30 minit akan keras semula. Sambunglah potong atau masa potong tu kena buat cepat-cepat.
24. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau pada kek sehingga rapat sampai ke bawah. Walaupun keras, jangan stop nanti biskut pecah. Lepas tu, tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat jadi comot.
25. Ok. Selamat mencuba😊
Ni Cara Bijak Simpan Daun Bawang Kekal Segar. Memang 100% Menjadi!
Daun bawang adalah merupakan sejenis sayuran dari kelompok bawang yang banyak digunakan dalam masakan. Sering juga dijadikan bahan tabur di dalam menyediakan masakan sup, mertabak dan sebagainya.
Pun begitu, perasan tak biasanya bila kita menyediakan hidangan sup untuk satu famili, kuantiti daun sup yang diperlukan tidaklah banyak mana pun. Namun dipasaran, umumnya daun bawang dijual dalam kuantiti yang banyak untuk satu ikat.
Pastinya, setiap antara kita akan mengalami lebihan daun bawang setiap kali membeli untuk digunakan di dalam masakan harian. Bila lebihan tersebut disimpan di dalam peti sejuk, lama kelamaan layu dan kering pula jadinya, betul bukan?
Jadi apa cara yang boleh dilakukan untuk tidak lagi melakukan pembaziran tersebut?
Ini petuanya yang boleh anda semua lakukan selepas ini, sharing bermanfaat daripada Naziati Abdullah.
“Biasa takdan habis guna, daun bawang dah kecut & x elok nak guna dah. Jadi hujung minggu haritu ibu cuba tips daun bawang tahan lama yg rakan fb kongsikan. Tapi ibu inovasikan ckit sbb xde bekas kecik2 & utk jimatkan ruang esbok. Alhamdulillah daun bawang kekal segar bila nak guna tu.”-Naziati Abdullah
Untuk itu, turut dikongsikan cara untuk melakukan petua ini untuk makluman semua.
- Daun bawang yang ada dihiris
- Kemudian masukkan dalam bekas untuk buat kiub ais
- Isikan air dan bekukan di dalam peti sejuk.
- Bila sudah beku, boleh simpan kiub-kiub tersebut di dalam satu bekas untuk digunakan di masa akan datang. Bila nak guna, senang sahaja ambil kiub-kiub tersebut dan masukkan ke dalan masakan. Insha Allah daun bawang masih kekal segar.Selamat mencuba dan pastinya selepas ini tiada lagi berlakunya pembaziran.
sumber : Naziati Abdullah