Musim cuti sekolah begini, pasti buntu ibu-ibu nak sesiakan hidangan apa buat keluarga terutama anak-anak kan. Sebenarnya, hidangan tak perlu yang rumit atau dengan kata lain gunakan banyak bahan. Sebaliknya, anda boleh pelbagaikan resipi bergantung kepada bahan yang ada di dapur. Yang penting mudah nak buat dan rasanya yummy.
Nah ini resipi untuk ibu-ibu cuba buat hidangan sekeluarga nanti. Puding Biskut Marie nampak sangat menyelerakan, boleh memikat selera anak-anak nanti.

Puding Marie Trifle
———————-
Lapisan Bawah Biskut Marie
Biskut marie
10grm agar2 serbuk
1 ltr air
1 cwn gula
Cara2:-
1. Masukkan agar2 dan air dalam periuk.
2. Masak atas api sederhana. Kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kavau sehingga mendidih. Matikan api
4. Susun biskut marie dalam acuan.
5. Tuang separuh adunan agar2 dalam acuan biskut marie tadi.
6. Ketepikan.
Lapisan Kastard
1/2 cwn tepung kastard
1/3 cwn gula pasir
1/2 cwn susu cair
2 cwn air
Cara2:-
1. Masukkan semua bahan2 dalam periuk.
2. Masak guna api perlahan dan sentiasa kacau supaya tidak berketul.
3. Masak sehingga likat dan kilat. Tutup api.
4. Tuang kastard atas agar2 dan biskut marie tadi.
5. ketepikan.
Lapisan Coklat
Separuh adunan agar2 tadi
1 sb serbuk koko
Cara2:-
1. Panaskan separuh lagi agar2 tadi atas api sederhana.
2. Masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Matikan api.
3. Tuang adunan agar2 koko atas kastard tadi.
4. Simpan dalam peti sejuk.
5. Bila adunan dah sejuk bolehlah dikluarkan dari acuan.
“Selamat Mencuba”
#byAzrinaIen
====

Susun biskut marie dlm acuan.terserah acuan apa tpi yg acuan begini nmpk cantik bila dh siap nnt.
Siram kn agar2 biasa atas biskut sampai agar2 menyatu.
Lapisan ke dua,puding kastard.
Adunan ke 3,agar2 coco

Sumber: Azrina Ien & Nan’s Saga Via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)