Menggalas tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu memerlukan tenaga yang cukup luarbiasa.Tuntutan tugasan di pejabat mahupun pelbagai urusan di rumah di rumah segalanya perlu dibereskan dengan sempurna.Oleh yang demikian, aspek kesihatan dalaman dan luaran haruslah dititik beratkan.
Melalui perkongsian dilaman Facebook Rossa Dyla Mahmud, beliau berkongsi minuman kesihatan yang wajib diamalkan buat kaum wanita setiap kali selepas datang bulan.
BAHAN-BAHAN
Halia ( anggaran 2inci )
Kunyit Hidup ( anggaran 2inci )
Serai ( dua batang )
Daun Pandan (2 helai )
Gula Batu atau Madu ( secukup rasa )
Air (3 cawan)
Ads
TAMBAH JIKA PERLU
Daun Sireh ( 2 helai ) jika anda mengalami masalah keputihan.
Buah Manjakani ( 1biji ) untuk merapatkan “Miss V”. (Tidak sesuai untuk anak dara)
CARA MEMBUAT:
1.Basuh bahan dan reneh semua bahan-bahan diatas sehingga menjadi 1 cawan air sahaja.
2.Setelah air kering dan menjadi 1 cawan tutup api serta minum ketika masih suam (tanpa perlu dikisar)
Ads
Antara Kelebihannya:
1.Membersihkan rahim selepas datang bulan.
2.Mengeluarkan angin dalam badan.
3.Anti kanser
4.Memecahkan lemak-lemak.
5.Mengurangkan masalah bau badan
Ads
6.Mengatasi masalah kemaluan berbau.
TIP EKSTRA:
1. Awas,minum SEBULAN SEKALI SAHAJA selepas datang bulan.
(Penggunaan Buah Manjakani,Daun Sireh,Kunyit Hidup yang berlebihan akan menyebabkan cepat putus haid atau monopouse).
2.Boleh diminum oleh anak dara mahupun yang telah berkahwin.
3.Boleh diamalkan jika mengalami period yang tidak teratur
4.Bagi Ibu menyusu, ia mengikut kesesuaian bayi.
5.Tidak sesuai untuk IBU MENGANDUNG.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Resipi pencuci mulut yang satu ini memang cukup terkenal dengan rasanya yang enak, lembut dan menyegarkan. Selain dipanggil Sagu Gula Melaka, ada juga yang menyebutnya sebagai Kuih Sagu Bersantan. Pencuci mulut yang satu ini memang terkenal setiap kali tibanya bulan ramadan.
Untuk anda yang ingin mencubanya sendiri, jom admin kongsikan resipi serta tip bagaimana nak mendapatkan sagu yang bulat bentuknya seperti telur ikan dan nampak cukup menyelerakan.Tip ini dikongsikan oleh saudari Nurul Fadzilah Ani
❤️💛💚#SaguGulaMelaka❤️💛💚 is done!! Ad spa buat menu pnyejuk tekak yg sama dgn kakak x arini? kita bleh geng!!..mai la tempek pic #SaguGulaMelaka kwn² yg len kat komen.
Bahan-bahan
2 cawan sagu
1/2 cwn Gula Merah
1/2 cwn Gula pasir
1cwn Air (masak sehingga agak pekat n likat.)
Susu (Dutch Lady) 1
Cara membuat:
Masak air dlm 1.5L smpai betul² mendidih, kemudian masukkan sagu (tak perlu rendam or basuh sagu), sukatan utk sagu terpulang kpd masing-masing.
sagu kalini sy guna 2 cawan sagu.
Masak lagi smpai tak ad putih² dlm sagu, smpai sagu jadi jernih. Dalam tempoh memasak sagu tu, kalau air mkin kurang n menjadi pekat, tambah air panas dan terus masak smpai sagu betul² masak cntik.
Dah siap elok sagu tu msk, lalukan bwh air paip utk buang kanji dlm sagu (tapis sagu tu) hati² buat cket² sb takut nt abis kuar berterabur plak sagu dr penapis.
Dah siap tapis sagu akan nampak hasil sagu berbutir yg cntik.lepas da siap toskan sagu, bleh bagikan bbrapa bahagian utk d warnakan.
Tips nampak sagu cantik dalam susu
Lepas dah warnakan, biar sketika kemudian lalukan smula sagu di bawah air paip utk buang lebihan warna.maka sagu yang terhasil akan lebih cantik bila di tuang gula melaka dan susu nanti.tiada lebihan warna terhasil dalam susu.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dua orang insan berbeza karekter dan minat, hidup bersama di bawah satu bumbung di bawah ikatan bernama pernikahan. Pastinya bukan mudah tetapi itu tak mustahil, andai kedua-duanya saling memahami antara satu sama lain.
Namun adakalanya karekter atau tabiat ketika di zaman bujang terbawa-bawa sehingga ke alam perkahwinan. Itulah yang menyebabkan berlakunya ketidakpuasan hati yang akhirnya membawa konflik dalam rumah tangga.
Justeru, sebelum berkahwin, baik lelaki mahupun wanita kena ubah sikap. Tidak lagi boleh menganggap diri bujang.
Ini yang dikongsikan oleh saudara Firdaus Shakirin berkenaan tabiat-tabiat yang perlu diubah oleh orang lelaki sebelum berkahwin.
Lelaki, kalau ada niat nak kawin, maka ubah dulu tabiat-tabiat ini…
1. Solat.
Kalau sekarang ni tak solat atau solat ikut kerajinan, maka mulai hari ini, jangan pernah tggal solat dan sentiasalah solat diawal waktu…tapi kalau kita masih sama, masih bawak perangai solat ikut rajin atau tak solat langsung di dalam rumah tangga yang akan didirikan, maka rumahtangga tu takkan dapat bertahan lama…sebab imamnya boleh meninggalkan Allah, apatah lagi manusia.
2. Kerja.
Bila nak kahwin, pastikan anda dah ada keje yang stabil, yang mana anda selesa disitu dan bakal berkhidmat disitu utk satu tempoh yang tertentu…nak bela anak orang, nak jaga anak org, keje tak boleh ikut suka, tak boleh keje sekejap, berenti, pastu menganggur sehingga dapat keje yang sesuai, yang ikut cita rasa anda sendiri…tak boleh macam tu sebab kita ada anak bini untuk ditanggung dan disara dengan hasil gaji yang kita dapat setiap bulan…jadi, pastikan anda mempunyai keje yang stabil dan pendapatan bulanan yang tetap dahulu.
3. Perangai bujang.
Perangai bujang ni banyak klu nak disenaraikan…merempit, melepak, keluar rumah ikut suka, balik umah ikut suka dan sebagainya…maka kita perlu ubah semua ni, perlu ubah gaya hidup kita tu dengan bawak motor berhati2, kurangkan keluar melepak, keluar umah pd masa2 yang sesuai dan balik umah sebelum tengah malam…didik diri untuk selesa dengan amalan macam tu supaya bila kita dah berkahwin, kita tak cenderung untuk buat perangai2 masa kita bujang dulu…
4. Belajar mengemas.
Jangan terus letak dalam minda yang keje rumah adalah keje isteri shaja…kita sebagai lelaki juga perlu tahu untuk buat keje2 umah…perlu tahu cara menyapu smpah, mop lantai, kemas rumah, sidai baju, lipat baju dan sebagainya supaya bila kita dah berkahwin, kita masih boleh teruskan apa yang kita dh biasa buat, dah selalu buat tu…percayalah, ianya akan mengurangkan bebanan isteri sebanyak 50% dan lelaki nampak macho jika tahu untuk buat keje2 rumah.
5. Berhenti jadi buaya darat, jaga pergaulan.
Sekarang, sebelum kawin, mungkin kita mempunyai ramai kawan perempuan…semua kita keep in touch, berhubung berjumpa dan keluar dgn mereka atas nama “kawan”…tapi bila dah berkahwin, kita dah tak boleh keluar dengan perempuan walaupun dia itu seorang KAWAN SAHAJA sebab kita dah beristeri, dan tiada keperluan untuk kita ada kawan perempuan yang kita masih rapat lagi…kawan perempuan selepas berkahwin hanyalah si isteri seorang sahaja…anda dah perlu menjarakkan diri atau kurangkan berhubung saat anda bakal menjadi suami kepada seseorang.
Perkahwinan merupakan ikatan yang suci, yang menghalalkan hubungan antara seorang lelaki dan seorang perempuan…Perkahwinan bukan sekadar untuk memuaskan nafsu semata2. Tapi ianya merupakan 1 tanggungjawab dan 1 amanah untuk kita pikul, galas dan laksanakan sebagai seorang lelaki, suami, imam, pemimpin dan pembimbing.
Kepada seorang perempuan yang diciptakan dari rusuk kiri kita yang bengkok, untuk diluruskan dalam kita menuju ke jalan yang diredhai Allah s.w.t…
Maka, ubah tabiat2 yang dinyatakan jika kita ada niat untuk mendirikan rumah tangga… ?
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Penggunaan daun pandan ketika memasak nasi lemak antara bahan wajib ada bagi memastikan nasi lemak yang dimasak berbau wangi dan menyelerakan.
Pun begitu tahukah anda, daun pandan bukan sahaja beraroma malah turut mengandungi khasiatnya yang tersendiri.
Mengetahui lanjut, ikuti perkongsian daripada saintis Dr Suri Roowi ini.
KHASIAT DAUN PANDAN
1. Daun pandan sering digunakan dalam pembuatan kuih-muih atau untuk memberikan aroma kepada nasi
2. Aroma pandan adalah disebabkan oleh bahan 2-acetyl-1-pyrroline (2AP).Bahan ini juga dijumpai pada beras wangi, beras basmati dan bunga kesidang
3. Aroma bunga kesidang pula disebabkan oleh bahan 2AP dan bahan linalool. Bahan ini bermanfaat untuk mengurangkan stres dan bertindak sebagai antikanser hati
4. Bahan aroma hadir dalam daun pandan pada kadar 10% dan mudah rosak akibat proses pemanasan. Justeru, untuk elakkan bahan aroma pandan hilang, masukkan daun pandan diakhir proses memasak anda.
5. Daun pandan juga mengandungi protein bioaktif dipanggil pandanin. Bahan ini bertindak sebagai antiviral, contohnya antivirus 1 (HSV-1) dan antivirus influenza (H1N1).
6. Daun pandan juga mempunyai pelbagai manfaat lain, antaranya sebagai antioksidan dan antidiabetis. Kajian menunjukkan pemberian ekstrak air daun pandan selama 6 minggu boleh menurunkan gula dalam darah dan memperbaiki ‘insulin resistance’.
7. Ekstrak daun pandan pada kepekatan 15% pula boleh digunakan sebagai bahan awetuntuk elakkan pertumbuhan kulat. Justeru, untuk jadikan kuih anda lebih tahan, lebihkan sedikit ekstrak daun pandan dalam kuih anda
8. Kajian juga menunjukkan ekstrak daun pandan boleh halang pertumbuhan pelbagai jenis bakteria. Antaranya adalah bakteria Shigella dysentriae. Bakteria ini adalah sejenis bakteria berbahaya yang menyebabkan penyakit disentri yang menyebabkan luka dalam usus besar.
Sumber : Dr Suri Roowi
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Sembilan sekeluarga bakal tunai haji, doa bapa di Arafah termakbul. Impian seorang bapa untuk membawa seluruh anak-anaknya menunaikan ibadah haji akhirnya menjadi kenyataan apabila beliau bersama lapan ahli keluarganya terpilih menjadi tetamu Allah pada musim haji tahun ini.